Крадец обрал два апартамента в столичния квартал „Изток“

Убиха инвалид заради 1000 лева (обзор) Жертвата трябвало да плати с парите рампа за количката си

Лондон не иска да плаща сметката за Брекзит Една трета от британците предпочитат Борис Джонсън пред Тереза Мей

Земетресение от 5,9 по Рихер в Иран Близо 130 души са пострадали

Израел спасява „Бели каски“ Около 800 души са прехвърлени през Голаните в Йордания

Борисов с цветя пред паметника на Пети полк в Шумен "Епохата на войните трябва да остане в миналото", каза премиерът

Защитават сградите от радон Полагат хидроизолация и изграждат нови системи за вентилация

Министър Порожанов: Умъртвени са всички животни от последните три останали стада в село Шарково В Болярово все още не са взети проби

Вдигат глобите за нарушителите в туризма

Никос Кодзиас: Не може да бъде отнето правото на жителите на Македония да се самоопределят като „македонци“

52-годишен мъж се обеси в апартамента си в Бургас

Катастрофа затруднява движението на пътя Шумен – Карнобат

Тийнейджъри охлаждаха страсти във фонтаните пред НДК (СНИМКИ)

Индийски крал засенчва Статуята на свободата (инфографика) Най-високата скулптура в света ще се издига край Мумбай

Силна експлозия в близост до летището в Кабул, най-малко 10 души са загинали

Четири ВУЗ-а ще обучават в пет нови професионални направления

Четири висши училища ще обучават в пет нови професионални направления, реши днес Министерският съвет, като утвърди броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации на Република България през учебната 2017 – 2018 година.

Разрешен е приемът за професионално направление „Здравни грижи“ с нерегулирана специалност „Медицински козметик“ в Медицинския университет – Плевен, „Биотехнологии“ и „Изобразително изкуство“ в ПУ „Паисий Хилендарски“ – Пловдив, „Изобразително изкуство“ и „Музикално и танцово изкуство“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и „История и археология“ в Университета по библиотекознание и информационни технологии – София.

Във връзка с Концепцията за насърчаване на обучението на софтуерни специалисти по професионални направления „Математика“, „Информатика и компютърни науки“ и „Комуникационна и компютърна техника“ в държавните висши училища по тези направления ще бъдат приети 69 студенти повече спрямо предходната учебна година.

Държавата ще субсидира обучението в 37 държавни висши училища на 45 584 студенти, от които 38 555 за образователно-квалификационни степени след средно образование. Общият субсидиран прием за държавните висши училища е намален с 8% спрямо 2016 г.

Срещу заплащане държавните университети имат право да приемат 12 104 първокурсници, от които 7079 след средно образование. Новоприетите студенти в частните висши училища ще бъдат 16 159, от които 10 343 след средно образование.

Максималният брой студенти е определен въз основа на реализирания през миналата година субсидиран от държавата прием. Спазена е Методиката за определяне на коефициент на висше училище по професионални направления съобразно приетия през 2016 г. Списък на приоритетните професионални направления. В него са включени 32 професионални направления от шест области на висше образование.

Предложеният брой на приеманите студенти за някои висши училища е ограничен поради липсата на свободен капацитет за обучение в съответното професионално направление или след прилагане на Методиката за определяне на коефициент на висше училище по професионални направления от 2016 г.

С решението на МС се утвърждава и приемът на докторанти. Новите докторанти ще бъдат със 100 повече от приетите миналата година или общо 2763. За държавните висши училища се отпускат 2321 места, за частните университети те са 137, а за научните организации – 305. Това е с 169 повече, отколкото утвърдения прием за предходната година.

Броят на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища е определен по университети, по професионални направления, по специалности от регулираните професии и по форми на обучение в зависимост от оценката на учебната и научната дейност. Съобразен е с данните за реализацията на завършилите студенти и докторанти и с приоритетите за обществено-икономическото развитие на страната.

Съгласно закона за българите, живеещи извън Р България, МС утвърди и 1000 места за наши сънародници от чужбина, които ще се обучават в бакалавърски и магистърски програми в български висши училища и 20 места за докторанти. Българската държава ще осигури и 150 места за обучение на граждани на Република Македония.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.