Четири години затвор за шофьор, причинил смъртта на две жени

Четири години „Лишаване на свобода“ за шофьор, причинил смъртта на две жени. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура София. По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Враца съдът призна за виновен Л. Войнов за причиняване на смърт на повече от едно лице, вследствие нарушаване правилата за движение по пътищата – престъпление по чл. 343, ал. 3, алтер. 4 б „б“, пр. 1, вр. ал. 4, вр. ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1 от Наказателния кодекс. Наложеното наказание е четири години „Лишаване от свобода“ и лишаване от правото да управлява МПС за срок от шест години.

Подсъдимият Войнов е правоспособен водач и работел като шофьор във фирма от гр. Дупница. В изпълнение на служебните си задължения, включващи изкупуване и превозване на мляко, на 20.07.2016 г. той бил изпратен от гр. Дупница до с. Цибър, общ. Козлодуй, със служебен камион - цистерна марка „Форд Транзит“.

След като се срещнал около 16 ч. с колегите си в близост до изхода от гр. Враца към гр. Мездра, той продължил в същата посока с намерението да намери място за извършване на „обратен завой“ и да се върне в с. Цибър.

Непосредствено преди отклонението за гр. Мездра, на прав хоризонтален участък, Войнов решил да се възползва от края на мантинелата. Изнасяйки автомобила плътно вдясно, поради дължината му, той предприел нерегламентирана маневра „завиване в обратна посока“, като с дъговидно движение преминал през лентата за движение в посока гр. София, насочвайки се към насрещното платно.

След него попътно се движел лек автомобил „Хюндай“, в който пътували три жени, които се връщали от погребение на близък. В момента, в който шофьорът на цистерната извършвал „обратен завой“, двете превозни средства се намирали на 45 метра отстояние. Жената, шофирала автомобила, реагирала чрез аварийно спиране, но поради липса на достатъчно време и разстояние и отклонявайки колата вляво, последвал удар между двете МПС.

Непосредствено след възникване на пътно-транспортното произшествие, на място спрели пътуващи в тази посока служители на РУ МВР – гр. Мездра, които сигнализирали съответните служби за случилото се.

Пристигналият екип на Спешна помощ констатирал смъртта на една от пътничките в лекия автомобил, а другите две пострадали жени били транспортирани в болницата в гр. Враца. Въпреки оказаната медицинска помощ и проведено лечение, едната от тях починала няколко седмици след инцидента.

Изготвената автотехническа експертиза установява, че причина за настъпилото ПТП е изпълнение на маневра „завиване в обратна посока“ от товарния автомобил и внезапното му навлизане в лентата за движение на лекия автомобил, с което обвиняемият Войнов предизвикал невъзможност за предотвратяване на удара.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.

Коментари

Задължително поле