Четири горещи теми бележат председателството на ЕС

Очакват се орязване на фондовете

Предстои бюджет 2021-2027 на ЕК, втора фаза на преговорите за Брекзит, промени в миграционната политика и блокиране „гласа” на Полша

Четири горещи теми бележат българското председателство на Съвета на ЕС, което започна от първия ден на новата година. По време на председателството ни започва втората и най-важна фаза на преговорите по Брекзит, предстои създаването на финансовата рамка за бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г., приемане на промените в миграционата политика и първото в историята на ЕС блокиране правото на глас на страна членка - Полша. За последното ЕС даде ясен знак, че може да се случи съвсем скоро.

Първият вариант на бюджета на ЕС за следващия период Европейската комисия трябва да представи през май 2018 г. Това означава, че до април страните трябва да са се договорили за европейските финанси. В бюджета се залагат и вноските на страните членки. С излизането на Великобритания от ЕС приходите намаляват с 11 милиарда евро годишно и това налага значителна реформа на финансовата рамка. Разходите за охрана на външните граници ще наложат допълнителни рестрикции. Прогнозите са, че излизането на Великобритания ще наложи орязване на част от фондовете, сред които и Кохезионния.

По промените в миграционната политика се очакват остри спорове за релокацията на преселниците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България