Откриха изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент

15-годишен е открил стрелбата в училището в Кентъки Загинали са момче и момиче

Румен Порожанов: Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си

България на 56 място в класация на най-добрите страни в света

Скандал със зетя на Орбан може да струва на Унгария €43,7 млн. ОЛАФ готви глоба на Будапеща за злоупотреба с еврофондове

Фалстарт на делото срещу Ченалова

КЕВР: Спекулация са твърденията за драстично поскъпване на тока за бита

Съдът в Румъния определи като неприемливи части от промените в правосъдното законодателство

Предсрочни президентски избори във Венецуела до края на април

Еманюел Макрон ще се срещне с Доналд Тръмп края на април

Разпитаха американския правосъден министър във връзка с евентуалната руска намеса на изборите в САЩ

Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Четири двойки щъркели се настаниха върху вековни дъбове в Самуилово

Местните жители се тревожат, че старите дървета умират

Четири двойки щъркели вече са заели старите си гнезда върху клоните на вековни дъбове в парка на сливенското с.Самуилово – съобщи кметицата Пламена Костадинова.  Те са пристигнали по различно време – от 4 до 12 март.  „В момента имаме 7 гнезда – 5 от тях са в парка, останалите две са върху ел.стълбове в самото населено място” – каза още Костадинова.  В Самуилово очакват да пристигнат още двойки. Белите птици носят радост на местните жители и привличат любопитството на природолюбители  и гости на селото. Често се случвало автомобили да спират до парка. През деня обаче щъркелите рядко се задържали, защото търсели храна на други места.

Четири двойки щъркели се настаниха върху вековни дъбове в Самуилово

В сливенското село се намира една от основните естествени колонии на този вид прелетни птици.  В миналото броят на двойките е варирал между 11-13 и 16-17.  Всяка лято се излюпвали около 30-ина малки. През годините доброволци от  Българското дружество за защита на птиците са укрепвали гнездата. Платформите върху стълбовете пък са поставени от енергото.  Преди повече от десетилетие тук бе създаден първият и единствен засега Музей на щъркела.  Но малко след откриването му той бе затворен заради липса на подходящо помещение, експонатите и таблата му са прибрани под ключ в очакване на по-добри времена.  Тревогата на самуиловци е, че 5-вековните дъбове в парка усилено съхнат. „В окаяно състояние са! Не зная дали има връзка с щъркелите, но най-зле са точно тези дървета, върху които има гнезда.  Природозащитници укрепваха дъбовете, но това беше много отдавна. Сега отново има голяма нужда от укрепителни дейности” – допълни кметицата Костадинова. В селото се надяват на помощ, за да не изгубят красивите си птици.  В Самуилово те били символ на любовта:  двойките при щъркелите се събирали доживот.

Четири двойки щъркели се настаниха върху вековни дъбове в Самуилово

Щъркели вече били забелязани и в Котленския край – в ливадите край родното село на Захари Стоянов – Медвен,  край Градец и в селата край полигона „Ново село” Мокрен и Пъдарево.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.