Четири диви прасета са заразени с африканска чума

След случаите в Силистренско е открито огнище на африканска чума по свинете в оградено ловно стопанство край каварненското село Българево, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/. Заразата е установена при четири диви прасета, отстреляни в стопанството на ловно сдружение"Зеленка". От шестте гръмнати прасета четири са дали положителни резултати, стана ясно на проведеното в четвъртък късно заседание на Областния координационен щаб. Ловът е бил проведен миналия уикенд.

Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев са наложени мерки за превенция и ограничаване разпространението на инфекцията.

Всички прасета в ограденото пространство, които са около 60 , ще бъдат унищожени през почивните дни. Ще бъдат отстреляни и всички хищници – чакали, лисици и др. Труповете ще бъдат загробени в подготвени трупни ями.

Пет населени места в общините Каварна и Шабла влизат в 20-километровата инфектирана зона за африканската чума.

Предстои да бъде направен обход около оградата на съоръжението, за да се види дали има процепи, през които могат да се промъкнат животни. Създадени са зони на ограничение, засилен е надзорът при дивите и сред домашни свине в региона.Заради опасност от разпространение на болестта в община Каварна се колят масово прасета от т.н. задни дворове, съобщила в щаба кметът на Каварна Нина Ставрева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България