Корнелия Нинова: Имаше див пазарлък по стаите за Изборния кодекс

Цветан Цветанов за преференциите: В политиката не можеш да правиш законодателство на инат

Венецуела затвори границата с Бразилия Мадуро и Гуайдо се надпреварват с концерти

България и Македония вече са с единна нивелачна мрежа

Хиляди цивилни още в капана на халифата (ИНФОГРАФИКА) Офанзивата срещу последния анклав в Сирия е към края си

Бразилски самолет докара 23 тона хуманитарна помощ на границата с Венецуела

Предупредителен код за валежи и силен вятър в цялата страна утре

Евродепутати лобират за крупен измамник в Молдова “Бизнесменът” е участник в “обира на века”

Министър Кралев откри Световната купа по ски в Банско

Президентът на Таджикистан забрани да го възхваляват Рахмон притеснен от прекаленото му популяризиране

ЕС очаква Тереза Мей да поиска тримесечно отлагане на Брекзит

Русия забранява отглеждането на мечки, паяци и скорпиони за домашни любимци

400 американски военни идват на учение на полигона „Ново село“

Масови протести на магистрати в Румъния

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Четири изпита ще включва външното оценяване в 10-и клас

ученик, изпит, матура

Националното външно оценяване след 10-ти клас, догодина, ще бъде по два задължителни предмета – български език и математика и по два предмета по желание – чужд език и информационни технологии. Изпитът по български ще е тест от въпроси с избираем или свободен отговор, ще се създава и текст. По математика изпитът също ще е тест с различни по вид задачи. Това обясни Евгения Костадинова, директор на Дирекция „Съдържание в предучилищното и училищното образование“, по БНТ.

„Времетраенето към момента, колегите, които работят върху модела се ориентират в рамките на 90 минути.
По литература ще са дават само българските автори, изучавани от осми до десети клас. Чрез изпитите по желание пък учениците ще могат да получат сертификати за владеене на език и дигитални умения. На тестовете ще се пишат точки, които няма да се превръщат в оценки“, каза Евгения Костадинова.

„Тези точки ще бъдат записани в Удостоверението за завършен Първи гимназиален етап. В това удостоверение ще влизат още средноаритметичните оценки по предметите от осми, девети и десети клас“, добави тя.

Изключително важно е родители и ученици да знаят, че точките, получени на Националното външно оцеляване след 10-и клас и всички оценки по различните предмети, получени в осми, девети и десети клас няма да влизат в дипломата за завършено средно образование.

Защо тогава ни е удостоверението за завършен Първи гимназиален етап в 10-и клас? С него учениците, които желаят могат да започнат работа. Те са вече на 16 и образованието нататък не е задължително. Ако пожелаят обаче по-късно отново могат да се върнат в системата.

Учениците, които продължат в 11 и 12 клас ще имат или професионално, или профилирано образование. Ще се учат само няколко най-важни общообразователни предмета – български, математика, чужд език, гражданско образование, но ще има най-различни профили от по три или четири предмета. Ще има промени в матурите. Те ще са две задължителни – едната български език на общообразователно ниво, другата – профилиращ предмет. В дипломата за средно образование ще влизат само оценките от 11 и 12 клас и матурите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Обезумяла система! Виждате, че затъвате и продължавате с още по големи безлични маневри!

  2. Задължителният образователен минимум по всички общообразователни предмети във всички български училища се получава до 10 клас. И накрая какво – това няма да бъде отразено в дипломата за средно образование !!! Не се ли усещат журналистите, че това просто е гаф на чиновник в МОН !!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.