„Четири лапи“ спасява последните оцелели животни в полуразрушения зоопарк в Мосул

Екип за бързо реагиране на международната организация за защита наживотните „Четири лапи“ е в иракския град Мосул, за да окаже помощ на последните две оцелели животни от местния зоопарк – мечка и лъв. Това съобщиха от пресцентъра на организацията.

През последните три месеца зоопаркът се оказа на фронтовата линия на военните действия между Ислямска държава и армията на Ирак. Почти целият зоопарк е разрушен, а повечето му обитатели загинаха.

Воденият от д-р Амир Кхалил малък екип успява да влезе в Мосул призори във вторник. И двете животни в празния зоопарк са в изключително тежко състояние вследствие на глада, стреса и липсата на грижи. Веднага е организирана полева лечебница за оказване на първа помощ за животните, осигурена е доставка на качествена храна, а клетките са почистени от отломките и обезопасени.

„Четири лапи“ е единствената организация за защита на животните, която получава достъп до град Мосул, в покрайнините на който все още се водят престрелки. Храната и медикаментите, доставени от „Четири лапи“, ще бъдат достатъчни за около месец и ще бъдат раздавани от местни доброволци.

Преди началото на конфликта в зоопарка в Мосул е имало около 40 животни. По време на бомбардировка много от тях намират смъртта си, а други успяват да избягат от разрушените клетки. Много от преживелите бомбардировките животни не оцеляват дълго и стават плячка на изгладнели хищници или умират от глад.

Не за първи път „Четири лапи“ помага на животни в зоопаркове в зони на военни конфликти. В периода 2014 – 2016 организацията организира помощ и евакуация на животни от няколко зоопарка в Ивицата Газа.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. чудесно. лошото е, че спонсорите на тези спонсорираха и ислямистките „борци за свобода и деморкация“, виносвни за тази ситуация.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.