11% ръст на приходите от международен туризъм в зимния сезон

Вицепрезидентът: Войната между институциите не е довела до нищо добро

Доживотен затвор за мъж, убил с нож свой познат

Арестуваните полицаи в Раковски изнудвали търговец на незаконни цигари за 20 000 лв.

Краят на една ера! Венгер: Напускам “Арсенал”

Благотворителна фотоизложба “Търсената Америка” събира средства за лечение на малката Сияна

Крум Зарков: Изказването на Цветанов е поредното упражнение в политическо интригантство

Турски ТИР се обърна на “Тракия”, двама са ранени

Опашка от ценители в Люксембург заради изложба на Вежди Рашидов

Изписаха от “Пирогов” 13-годишното момче, пострадало при катастрофата край Вакарел

ДПС: Опозицията осигури спокойствие, но управляващите сами произвеждат скандали

Задържаха телефонен измамник в Стара Загора

Павлова: Най-тежките дебати по приоритетите на председателството предстоят

Пътна полиция – Стара Загора е с нов началник

Фондацията “Отворено общество” на Джордж Сорос напуска Унгария

Четири пожара взеха 6 жертви за месец в Търновско Петима от загиналите са на възраст между 54 и 84 години, шестата е дете на 5 години

Само от началото на тази година във Великотърновска област са възникнали 4 пожара в жилищни сгради, при които са загинали 6 души. Това обобщават от Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Старата столица.

Пет от жертвите са на възраст между 54 и 84 години, и едно дете на 5-годишна възраст. Огнена стихия преди дни изпепели двуетажна къща в стражишкото село Камен, а в пламъците загинаха двама съпрузи и тяхната дъщеря. На 27 януари при пожар в къща в сухиндолското село Ново градище пък бе овъглено 5-годишно момченце.

Най-честата причина за възникване на пожари през отоплителния сезон в бита е неправилно ползване на отоплителни и нагревателни уреди. Другите често срещани причини са небрежност при боравене с открит огън, техническа неизправност и късо съединение. Остарялото строителство, нестандартни електрически мрежи и инсталации, неизправните отоплителни и нагревателни уреди, създават предпоставки за възникване на запалвания и пожари.

Продължава да бъде тревожен фактът, че голям брой от загиналите са хора над 60 – годишна възраст – от началото на 2018 г. четирима, през изминалия отоплителен сезон трима граждани. Хората в тази възраст, особено самотноживущите и трудноподвижните в малките населени места, са сред най-рисковите групи при пожар в бита. Влошаването на физическите възможности на тази група хора, липсата на постоянна грижа за тях от близки или социални работници, както и подценяването на правилата за безопасно ползване на уредите и съоръженията, увеличават предпоставките за възникване на пожари в техните домове. Те трябва да бъдат особено внимателни за спазване на необходимите мерки, за да не ги допускат. Много внимателни трябва да бъдат и хората, които полагат грижи за тях. pogar

Препоръчва се използването на отоплителните и нагревателните уреди да става при стриктно спазване на правилата за пожарна безопасност, както и да се отчитат специфичните им характеристики.

Отоплителните уреди и електрическите инсталации трябва да се поддържат в техническа изправност. Недопустимо е използването на нестандартни и саморъчно направени отоплителни уреди.

Да не се поставят горими материали и предмети върху отоплителните уреди.
Задължително е на разстояние от един метър около тях да не се поставят и съхраняват горими материали, а уредите да бъдат поставени на негорима подложка.

Никога да не се оставят включени отоплителни и нагревателни уреди без наблюдение.
При включени електро и друг вид отоплителни уреди никога да не се оставят децата без наблюдение!

Всички отоплителни уреди да бъдат укрепени добре, поради опасността от обръщане.
“Последното е особено важно за безопасността на трудноподвижните, възрастни или болни хора. Те са най-рисковата социална група при пожар.

Голяма част от пожарите в бита възникват в комините при използване на твърдо гориво за отопление. Гражданите трябва не по-рядко от веднъж в годината и задължително преди настъпването на отоплителния сезон да почистват от налепи и сажди коминните тела”, напомнят огнеборците от Велико Търново.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.