На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Четката на времето

„Животът е кратък, изкуството – вечно”, казали древните римляни.

“Нищо на света не е вечно освен земята и небето”, контрират ги музикантите от американската рокгрупа “Канзас” в прочутия си хит “Прах и вятър” (Dust in the Wind).

Къде е истината? Може би допирната точка между тези две твърдения са творбите на художниците пейзажисти. Те запечатват в изкуство парчета от заобикалящата действителност и по този начин я обезсмъртяват.
Дали обаче можем да възстановим тези парчета действителност по обратния път – като гледаме днес картините? Къде са рисували някои от най-известните наши пейзажисти? Как изглеждат тези места днес?

Тези въпроси си зададох докато прелиствах каталога за предстоящия търг на аукционна къща “Виктория”. Той ще се проведе на 28 този месец (четвъртък) от 19 ч. в столичния хотел “Маринела”.

Реших да се опитам да им дам отговор, облягайки се на моя богат опит от обиколките на родината и на консултации с видния арт експерт г-н Гугъл.

НИЦА

42-17
„Пейзаж от Ница” е рисунка от Бенчо Обрешков и тръгва на търга с начална цена 950-1800 лв. Обрешков е български художник класик, когото познаваме най-добре от картината „Хвърковатата чета на Бенковски”. Роден е през 1895 г. в Карнобат. Завършва Софийската, а после и Дрезденската художествена академия в класа на прочутия австрийски експресионист Оскар Кокошка. От 1925 до 1927 г. живее и работи в Париж и обикаля страната, за да рисува.

На тази рисунка е изобразен крайбрежният булевард в Ница. Забележете характерните хълмове в далечината и уличните лампи! Общината е запазила формата им въпреки многобройните реновации, които несъмнено са били правени през изтеклите оттогава 90 години.

42-16

ИЗ КИТАЙ

42-12
„Из Китай” е дело на големия наш художник Стоян Венев (1904-1989). В този случай заложих на Гугъл, като въведох ключовите думи „голяма естествена каменна арка” . Не след дълго стигнах до „Мостът на феите” (Xian Ren Qiao) – известна природна забележителност зад Великата стена.

Стоян Венев участва в множество общи художествени изложби в цял свят и явно при посещение в Китай е намерил време да се отдаде на рисуване. Акварелът на майстора на четката е с начална цена 3700-4500 лв.

42-13

 

ТРЯВНА

42-8
“Трявна” от Иван Христов е рисувана през 1955 г. Гледната точка на пейзажиста съвсем не е трудна за разгадаване – издайническият детайл тук е силуетът на прочутата Часовникова кула в Трявна. На картината тя е изобразена на заден план, а отпред е т.нар Кивгирен мост, наричан още Гърбавия мост. Той е построен преди 160 г. от майстор Димитър Сюргов и наред с кулата е един от символите на града.
Иван Христов (1900-1987) е виден български пейзажист, завършил Художествената академия у нас и специализирал в Мюнхен. Платното се предлага на търга на “Виктория” с начална цена 2800-3800 лв.

 

42-9

ПАЛИКАРИ

42-6

Александър Мутафов (1879-1957) е авторът на „Скали край Созопол”. По време на Балканската и Първата световна война той служи във Военноморския флот във Варна и оттам тръгва любовта му към морските пейзажи. Заглавието сочи ясно край кой град е рисувал тази маслена картина, но въпросът е кои точно са тези скали, защото подобни край рибарския град има много. За ориентир ми послужи големият камък с характерна ромбовидна форма в средата на платното.

42-7

Оказа се, че е известен на местните хора и те го наричат „Паликари”, което на гръцки значи „юнак”. Важен детайл е и сушата отсреща – това е остров Свети Иван, разположен на по-малко от километър от най-северната точка на Стария град, откъдето явно е рисувал Мутафов. Тази картина не е в каталога за предстоящия търг.

 

 

 

 

ТЮЛЕНОВО

42-3
За хора, които обичат северното ни Черноморие, тук няма голяма гатанка – това е известната Каменна арка край село Тюленово.

„Скали край морето” е излязла под четката на един от най-големите български маринисти – Георги Велчев (1891-1955). Тя е една от най-известните картини на експресиониста новатор и не се предлага на търг – собственост е на Художествения музей „Георги Велчев” във Варна.

 

 

42-4

42-1

Картина на същото място и от почти същия ракурс е рисувал и друг голям наш маринист – Марио Жеков (1895-1955). Тя се предлага от галерия „Ракурси” срещу 3500 лв.

На местоположението на втория скален сюжет на Велчев попаднах при разглеждането на снимките на кану-каяк клуб. Участник в морски поход го е заснел през 2009 г. Платното също е собственост на постоянното изложение във Варна.

 

 

 

42-2

 

 

 

 

 

 

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

42-10
Тъй като съм живял и работил дълго време в Търново, за мен няма и капка съмнение, че това е романтичната (някога) ул. „Опълченска” в старопрестолния град. Вижте на снимката какво се случва по нея в днешно време. „Велико Търново” е рисувана от Иван Христов през 1934 г., а началната й цена е 3800-6000 лв.

 

 

 

 

42-11

СОФИЯ, ПРЕД ДЖАМИЯТА

42-18
“Софийски пазар” е платно на Петър Урумов (1895 – 1977). На втори план се вижда джамията “Баня баши” в центъра на столицата. Пред нея са разположени сергиите на пазара.

Днес такива липсват, което може да се изтълкува като крачка напред в европеизацията на столицата ни, извършваща се за сметка на колорита.
Урумов е единственият български художник, завършил два пъти Художествената академия – първия път при проф. Мърквичка, втория път при проф. Цено Тодоров. Живее и твори дълги години в Унгария, много от картините му остават там и до днес. “Софийски пазар” е с начална цена 2800-5000 лв.

42-19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СОЗОПОЛ

42-14
Известният наш художник и фотограф Пенчо Балкански (1908-1985) е авторът на масленото платно „Созопол”.

Но кое е изобразеното място и кога го е рисувал? Тук издайническият момент е каменният тризъбец, който се „забива” в морето в центъра на платното – тези характерни скали се намират между Стария град и Централния плаж в Созопол. Платното може да бъде спокойно датирано от 1948 г. Тогава Балкански открива съвместна изложба с Вера Янсен и Елена Панева в галерия „Родно изкуство” на „Царя”. На нея са изложени картини на тримата от съвместните им излети в Созопол и Балчик.

42-15
Можете ли да откриете деветте разлики между пейзажа и снимката днес? Вярно, малка по-застроено е в наше време. Любопитен факт е, че снимката е озаглавена „Античната южна крепостна стена в Созопол”. А на картината крепостта липсва. Възможно ли е Балкански преди 69 години да не е забелязал древния артефакт в пейзажа? Ами, ако питате мен, напълно възможно – те, художниците, са пословично разсеяни хора…
„Созопол” може да бъде ваш при начална цена на наддаването 1100-2500 лв.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. На Слънчака и на св.Влас няма ли?Тях ги презастроиха мутрите най много.

  2. Да ме прощава автора на статията, но картината от В. Търново не е от ул. “Опълченска”, а от ул. “Гурко” където дясната къща веше наполовина я няма – преди около 10 години някакъв бус ѝ събори горния етаж..

  3. Ами тядревната крепост в Созопол се построи не много отдавна от странната организация “Фондация Созопол”. Да се чудиш кой ли им разреши и няма ли закони в тази страна

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.