Чеци се отказа от адвокатите си пред ВКС

„Извиват ръцете на защитата ми“, обяви подсъдимият за смъртта на Яна в Борисовата градина

Умишлено бави краят на процеса, смятат обвинителите

Николай Русинов-Чеци, подсъдим за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина през 2011 г., се отказа от адвокатите си пред последната инстанция по делото. Той поиска да бъдат допуснати други защитници, защото по думите му магистратите от Върховния касационен съд (ВКС) “извиват ръцете” на упълномощените от него Иво Найденов и Асен Михайлов.

На първа инстанция - Софийски градски съд, Чеци получи доживотен затвор, но Софийският апелативен съд намали наказанието на 19 години зад решетките и така делото стигна до ВКС. Още от самото начало адвокатите Найденов и Михайлов защитават Чеци. Днес обаче двамата поискаха отлагане, защото в съседната зала са ангажирани с друг процес във ВКС – срещу Петър Стоянов-Сумиста и още четирима души от бандата “Килърите”. Адвокатите обясниха, че няма как да пледират и по двете дела. Добавиха също, че докато защитават Чеци, другите им клиенти ще останат без защита. Съдиите от ВКС обаче посочиха, че делото за убийството на Яна Кръстева е първо по ред и му дадоха ход. Думата бе дадена на представителя на прокуратурата и на Григор Вълков - адвоката на семейство Кръстеви. След като ги изслуша, Чеци заяви, че се отказва от адвокатите си и така съставът на ВКС се принуди да отложи делото. Според държавното обвинение и адвокат Вълков, подсъдимият умишлено бави финала на процеса.

Другият състав на ВКС обяви, че ще се произнесе по делото срещу “Килърите” в едномесечен срок. Този процес стигна до последна инстанция за втори път. Подсъдими са Петър Стоянов-Сумиста, Янко Попов, Георги Вълев, Васил Костов и Райчо Стойнев. Повечето от тях са с тежки присъди и искат ново разглеждане заради съществени нарушения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право