Чешкото военно министерство опроверга президента си: У нас не се произвежда "Новичок"

Нервнопаралитичните вещества от групата "Новичок" се тестват, но не се произвеждат в Чехия. Това заявиха от чешкото министерство на отбраната, опровергавайки думите на президента Милош Земан.

Според изявлението "с цел защита на сигурността на гражданите" в страната са тествани химическите свойства на веществата от групата "Новичок", както и други бойни отровни вещества като зарин или табун. Извършвани са изпитания върху микрограмове от серията "Новичок", след което пробите са били незабавно унищожавани.

Външното министерство в Прага също днес обяви, че в Чехия не са извършвани изпитания на веществото А234, с което са били отровени Сергей и Юлия Скрипал във Великобритания, а с друг агент от серията "Новичок".

Пражкото издание "Лидове новини" цитира премиера Андрей Бабиш, който изразява недоумение, че чешките спецслужби правят разнопосочни изявление за наличието на "Новичок" на територията на страната.

"Това е изненадващо, главно защото една служба твърди едно, а друга служба казва съвсем друго. Така че трябва да ги питаме какво всъщност имат предвид", каза премиерът Бабиш.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа