Чжоу Цюнфей – от малката свинарка до „стъклената” кралица

Китайката оглавява списъка на „Форбс” за най-богатите жени в света, натрупали сами състоянието си

Компанията й Lens Technology прави стъкла за смартфони и таблети, а сред клиентите й са Apple, Samsung и Huawei. 47-годишната милиардерка Чжоу Цюнфей, първа сред self-made дамите, живее в имение за 27 млн. долара в Хонконг. Най-добре я описва нейният братовчед с израз на езика Хунан: тя е ba de man, което в превод означава „човек, решил да прави това, което другите се страхуват да вършат”.

Детството й не е обсипано с рози

Баща й губи зрението си още преди нейното раждане, а ненавършила 5 годинки, умира майка й. За да свърже двата края, семейството отглежда свине и патици.

Момичето не само вещо се справя с домакинската работа, но ходи прилежно на училище. В спомените на преподавателите си тя е много схватлива, а когато един от тях прочита в клас съчинението й „Моята майка”, повечето деца се разплакват.

Независимо от успехите си, на 15 девойката напуска бащиния дом. След десетилетия тя ще разкаже в интервю, че в родното й селце малко момичета са можели да си позволят да продължат обучението си. Повечето бързали за се омъжат и ги повличал въртопът на семейния бит. Тя обаче избрала бизнеса и не съжалява за това.

В търсенето на по-щастлива участ заедно със семейството на чичо си Чжоу се отправя на юг, в провинция Хуандун. Тя мечтае да стане световноизвестен моделиер, но трудно успява да се уреди в завод, където изработват стъкла за часовници.

Смелата работничка

Работният ден започва в 8 и продължава понякога до 2 през нощта. През цялото време се налага девойката мълчаливо да полира стъкла. За цяла смяна плащат по долар.

Чжоу се задържа 3 месеца, после подава молба за напускане. Заявлението й обаче трогва директора заради честността му – младата работничка откровено пише, че се е изморила от скучната и еднообразна работа, но успоредно с това благодари за предоставената й възможност за опознае отвътре производствения процес.

Шефът не уволнява смелата девойка, а й обещава развитие в кариерата, като й предлага повишение. И така Чжоу остава в завода още три години и постепенно израства, съвместявайки работата с обучението - посещава местния университет и овладява тънкостите на счетоводството, компютрите, пожарната безопасност, дори минава курсове за управление на тежкотоварни автомобили. Единственото, за което днес съжалява, е, че не е научила английски.

11 пъти пада, но става и продължава

Във фабриката научава технологията за правене на стъклени повърхности. Държи да разбере как работи всяка машина в производствения процес. Когато навършва 22, младата жена събира смелост да започне самостоятелен бизнес, в който влага 3 хил. долара. Тя и роднините й наемат съседната тристайна къща, където започват да произвеждат по-качествени часовникови стъкла.

До хепиенда обаче е твърде далеч. Рядко се говори колко пъти бизнесът на Чжоу се сгромолясва, а тя, независимо от неуспеха, се възражда като феникс от пепелта. Опитва да произвежда екрани за телевизори, микросхеми... Да се напипа златната жила, оказва се, не е никак лесно. Първите 11 проекта се провалят, два пъти тя е принудена да разпродаде своето имущество, за да покрие дълговете си.

Навярно всеки друг на нейно място би се предал, решавайки, че бизнесът не е за него и би станал наемен работник, който живурка от заплата до заплата. Но и затова не би попаднал в списъка на „Форбс”...

Чжоу не се плаши от нищо – тя уверено върви към целта си, зареждайки всички около себе си със своята бясна енергия. Дори и най-закостенелите скептици започват да вярват, че всичко ще бъде наред.

Птичето каца на рамото

Късметът спохожда онези, които не изневеряват на своята цел. И ето че дванайсетият проект започва да носи печалби. През 2001 г. местната компания Leidi Science and Technology Company получава голяма поръчка за изработка на панели за сгъваеми мобилни телефони. Директорът на предприятието разпределя задачите между няколко местни фирми, сред които и тази на Чжоу. Тя започва да експериментира и внедрява различни технологии от производството на часовници в направата на здрави стъкла за телефони. Дотогава екраните на мобилните са от пластмаса и лошо възпроизвеждат цвета, бързо се замърсяват. Това става отправната точка за развитието на бизнеса. След 2 години Чжоу основава Lens Technology.

През 2004 г. тя получава неочаквано предложение от Motorola да им помогне с разработката на панел за новото им устройство Razr V3. По това време повечето екрани са пластмасови, а американците искат стъклена повърхност, която да издържа на надраксвания и да осигурява по-ярки изображения. Скоро след това следват поръчки от HTC, Nokia и Samsung, както и от Sharp и Sony. Междувременно Lens Technology подобрява технологиите и въвежда иновации в целия сегмент. През 2007 г. Apple прави революция с iPhone и неговия мултитъч панел и избира именно компанията на Цюнфей за доставчик, какъвто е и до днес.

Днес компанията Lens Technology, в която се трудят 75 хил. души, произвежда екрани за Apple и Samsung, има три производствени предприятия и годишни приходи от над 2,6 млрд. долара. На въпроса на журналистите за тайната на успеха бизнес дамата скромно отбелязва, че е важно да не се възгордяваш, когато жънеш успехи, и да не си позволяваш да се депресираш, ако настанат тежки времена.

Буквално живее в завода

В личния живот на бизнес дамата също не всичко е вървяло по вода. Омъжва се, ражда дете и се развежда. След това отново надява брачните окови и за втори път става майка. Днес тя е щастлива майка и съпруга. Мъжът й е неин заместник в Lens Technology.

Независимо от приказното си богатство Чжоу не страда от звездомания, горделивостта и самолюбието са й чужди. Признава, че най-комфортно се чувства не в луксозен ресторант или в моден курорт, а в цеха.

Никой не се учудва, когато притежателката на милиарди, инспектирайки производството, бърка във ваната с вода – тя просто иска да разбере съответства ли температурата на нормата. С лекота сменя технолога зад машината, тъй като досега помни всички тънкости при производството. Работниците признават, че не им е лесно, тъй като при всеки пропуск бдителната шефка прави забележка как са могли да не забележат проблема.

Чжоу в буквален смисъл живее на работното си място. В завода има стаичка, където може комфортно да пренощува.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл