На 20 август 2019 да почерпят

Сътресения в „Марибор“ преди „Лудогорец“

Ново огнище на африканска чума в Русенско

Край на свободното движение към Великобритания от 1 ноември При Брекзит без сделка гражданите на ЕС няма да имат право на престой и работа

Намериха още човешки останки край Негован

Макрон призова Путин да зачита демокрацията

Няма замърсяване на въздуха от пожара край Ботевград Към момента пламъците са овладяни, съобщиха огнеборците

Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона заради чумата

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Горски пожар наложи евакуация на най-малко 9000 души на Канарските острови

„Патриотичен фронт” възкръсва за местните избори Уточняват населените места

Виртуални турове сменят ваканциите Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Доплащаме за лечение по официални тарифи С Наредба на здравния министър ще се избегне нерегламентираното даване на пари

Задължителен ли е медицинският преглед, когато започваме работа

Чий министър е Ивелина Василева

Казусът е особено скандален не само от финансова гледна точка, но и от икономико-политическа.

Mинистерството на околната среда и водите не се подчинява на разпоредбите на премиера Бойко Борисов и не е изтеглило скандалната обществена поръчка за 11,5 млн. лева, нагласена за кухи зелени НПО-та.

След разследването на „Труд“, че в края на ноември и под прикритието на националната трагедия в Хитрино Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) е подготвила многомилионния рушвет за зелените, ПК „Екогласност“ внася сигнал до прокуратурата, а жалба до КЗК блокира търга. Въпреки всичко това Министерството на околната среда и водите не изтегля поръчката, а решава да се сниши до произнасянето на КЗК и да наруши указанията на министър-председателя, който преди два дни инструктира министрите да замразят всякакво раздаване на обществени средства.

Първо, става въпрос за научни изследвания и теренни проучвания на местообитанията в България, които веднъж направени, ще подплатят зоните „Натура 2000“ с още един слой ограничения и рестрикции, позволяващи на държавни чиновници и кухи неправителствени организации да упражняват рекет върху гражданите и българските предприемачи.

Например, представете си, че BMW решават да построят свой завод до Русе – проучват терените, уверяват се, че няма защитени зони, правят си оценка за въздействие върху околната среда, всичко преминава нормално и спокойно. Да, но изведнъж идват еколози от някое НПО и въз основа на поръчката на МОСВ казват, че именно на терена на BMW са открили колония от червени мравки и там не може да се прави нищо. BMW по вече изпитан метод „прескачат“ Дунав и правят своя завод в Румъния (както сториха Ford), а за русенци остава да благодарят на министър Ивелина Василева, че им е разкрила присъствието на изключително ценните червени мравки – дето най-вероятно изобщо дори не съществуват.

Чрез този си корупционен ход Министерството на околната среда и водите залага гигантски мини през дейностите не само на частния сектор, но и на много други министерства – МРРБ, Министерство на туризма, Министерство на спорта, Министерство на икономиката и т.н. На следващия министър на регионалното развитие ще му бъде сервирано, че по трасетата на всяка бъдеща магистрала, тунел, мост или жп прелез се намират някакви местообитания – на червеногуши гъски, на трипръсти кълвачи, на рогати мравки и на розови слонове. Та без да се отчете на което трябва НПО, МРРБ няма да може да реализира инфраструктурен проект с всичките произтичащи от това щети за обществото, държавния и европейския бюджет. В аналогична ситуация ще се окажат още много други държавни ведомства.

Второ, обществената поръчка е с критично занижени стандарти и е писана „по мярка“ за еколозите от коалиция „За да остане природа в България“. Факт е, че там са оплетени като свински черва бивши и настоящи политици от ПП „Зелените“ и заявената партия на Христо Иванов „Да, България!“. Тоест Изпълнителната агенция по околна среда, подчинена директно на министъра на околната среда и водите – Ивелина Василева от ГЕРБ – прави скандална обществена поръчка за 11,5 млн. лева, с която ще финансира предизборно две от опозиционните на ГЕРБ партии.

Съмненията, че Василева е преминала в друг политически лагер, се засилиха през последните дни, след като председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков обвини ведомството й в лъжи и саботаж на действията на кмета на София. МОСВ е дало обещание на кмета Фандъкова и Столичния общински съвет, че планът за управление на парк „Витоша“ ще бъде готов до пролетта, но към края на 2016-а това все още не е факт. Подобни лъжи от МОСВ са дадени и на рилските и пиринските общини съответно за парковете „Рила“ и „Пирин“.

Макар и проектоплановете за управление да са приети, забележките да са отстранени, протоколите за получаване на европейското финансиране да са дадени и одобрени, министърът на околната среда и водите не свиква Висш екологичен експертен съвет и не приема плановете. Надали е случайно, че същите касаят почти изцяло управлявани от ГЕРБ общини и области.

Вече не просто МОСВ, а самият министър-председател Борисов трябва да отговори на наболелите въпроси:

– Защо МОСВ не спира корупционна поръчка за 11,5 млн. лева в разрез с неговите инструкции?

– В течение ли е, че търгът е нагласен за неговите политически опоненти?

– Информиран ли е за негативните икономически, социални, а и политически последствия, ако тази обществена поръчка бъде „подарена“ чрез критично занижени изисквания на непрофесионалисти в сферата или отявлени закононарушители?

– Чий министър е Ивелина Василева и защо устойчиво работи против интересите на управлявани от ГЕРБ институции и общини?

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. По добре червени мравки отколкото немски мошеници!

  2. По подобна схема изгониха Пирели, които не дадоха рушвет за завод във Видин и отидоха във Сибиу.Там направиха два завода и градът процъфтя.Сега бившият му кмет Клаус Йоханис е президентна Румъния.Дишаме им прахта от 5 години.

  3. Да живеят мравките, хората да бягат и измират.

  4. Тая самозабравила се госпожа няма дае забележи бате Боико,и да и потърси отговорност.

  5. Тази миниЗДърка, „вътрешната“ Бъчварова и военният министър Ненчев харчат като за последно. Премиерът се прави, че не вижда тези харчове в последния месец от управлението на ГЕРБ. Сетне ще се изтъпанчи и ще каже, че това е било златното управление на изпосталялата ни държава. За отбелязване: само през последната година 50000 млади хора напуснаха България през терминал 2. Не си ли правят сметка управляващите от всички партии и цветове, че след 20-ина години ще се наложи да делят властта с потомците на индийските парии и египетските фелахи…

  6. Аааа, аре пак интриги, само тая била виновна . Нищо не става без оня

  7. Представете си ….един завод – е представихме си го…
    А сега си СПОМНЕТЕ как тоя мълчалив вестни „Труп“ обслужваше мутрягите през 90-те и ДС собствениците си. Много клякане – малко хапване.,….и миризма на евтiнийка.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.