Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Йорданка Фандъкова: Васил Левски положи най-здравите основи на нашето историческо пробуждане

Как съдийка, командирована от Лозан Панов от Пещера в София, реши дело в негова полза

Вежди Рашидов се поклони пред паметта на Васил Левски

Тръмп се присмя на Опра Уинфри US лидерът зове тв водещата да се кандидатира за президент

Спас Гърневски: Фаловете на Валери Жаблянов са три и трябва да получи червен картон

Спас Русев: Надявам се на трофей още тази година

Петнадесетото издание на “Българската Коледа” събра близо 2,5 млн. лева

Главното мюфтийство изрази безпокойство от състоялия се Луковмарш в София

Кремъл отхвърли обвиненията за намеса в американските избори

Наказаха две “мулета” на измамника бай Митко 5560 лв. са върнати на старец от Велики Преслав

9,3% е ръстът на приходите от международен туризъм през 2017 г.

Арести за серийни крадци на коли Шиндлера и Таратора отвлекли „Мерцедес” по метода „скъпа баничка”

Ердоган и Путин обсъдиха ситуацията в Сирия

Чий министър е Ивелина Василева

Снимка: Архив

Казусът е особено скандален не само от финансова гледна точка, но и от икономико-политическа.

Mинистерството на околната среда и водите не се подчинява на разпоредбите на премиера Бойко Борисов и не е изтеглило скандалната обществена поръчка за 11,5 млн. лева, нагласена за кухи зелени НПО-та.

След разследването на „Труд“, че в края на ноември и под прикритието на националната трагедия в Хитрино Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) е подготвила многомилионния рушвет за зелените, ПК „Екогласност“ внася сигнал до прокуратурата, а жалба до КЗК блокира търга. Въпреки всичко това Министерството на околната среда и водите не изтегля поръчката, а решава да се сниши до произнасянето на КЗК и да наруши указанията на министър-председателя, който преди два дни инструктира министрите да замразят всякакво раздаване на обществени средства.

Първо, става въпрос за научни изследвания и теренни проучвания на местообитанията в България, които веднъж направени, ще подплатят зоните „Натура 2000“ с още един слой ограничения и рестрикции, позволяващи на държавни чиновници и кухи неправителствени организации да упражняват рекет върху гражданите и българските предприемачи.

Например, представете си, че BMW решават да построят свой завод до Русе – проучват терените, уверяват се, че няма защитени зони, правят си оценка за въздействие върху околната среда, всичко преминава нормално и спокойно. Да, но изведнъж идват еколози от някое НПО и въз основа на поръчката на МОСВ казват, че именно на терена на BMW са открили колония от червени мравки и там не може да се прави нищо. BMW по вече изпитан метод „прескачат“ Дунав и правят своя завод в Румъния (както сториха Ford), а за русенци остава да благодарят на министър Ивелина Василева, че им е разкрила присъствието на изключително ценните червени мравки – дето най-вероятно изобщо дори не съществуват.

Чрез този си корупционен ход Министерството на околната среда и водите залага гигантски мини през дейностите не само на частния сектор, но и на много други министерства – МРРБ, Министерство на туризма, Министерство на спорта, Министерство на икономиката и т.н. На следващия министър на регионалното развитие ще му бъде сервирано, че по трасетата на всяка бъдеща магистрала, тунел, мост или жп прелез се намират някакви местообитания – на червеногуши гъски, на трипръсти кълвачи, на рогати мравки и на розови слонове. Та без да се отчете на което трябва НПО, МРРБ няма да може да реализира инфраструктурен проект с всичките произтичащи от това щети за обществото, държавния и европейския бюджет. В аналогична ситуация ще се окажат още много други държавни ведомства.

Второ, обществената поръчка е с критично занижени стандарти и е писана „по мярка“ за еколозите от коалиция „За да остане природа в България“. Факт е, че там са оплетени като свински черва бивши и настоящи политици от ПП „Зелените“ и заявената партия на Христо Иванов „Да, България!“. Тоест Изпълнителната агенция по околна среда, подчинена директно на министъра на околната среда и водите – Ивелина Василева от ГЕРБ – прави скандална обществена поръчка за 11,5 млн. лева, с която ще финансира предизборно две от опозиционните на ГЕРБ партии.

Съмненията, че Василева е преминала в друг политически лагер, се засилиха през последните дни, след като председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков обвини ведомството й в лъжи и саботаж на действията на кмета на София. МОСВ е дало обещание на кмета Фандъкова и Столичния общински съвет, че планът за управление на парк „Витоша“ ще бъде готов до пролетта, но към края на 2016-а това все още не е факт. Подобни лъжи от МОСВ са дадени и на рилските и пиринските общини съответно за парковете „Рила“ и „Пирин“.

Макар и проектоплановете за управление да са приети, забележките да са отстранени, протоколите за получаване на европейското финансиране да са дадени и одобрени, министърът на околната среда и водите не свиква Висш екологичен експертен съвет и не приема плановете. Надали е случайно, че същите касаят почти изцяло управлявани от ГЕРБ общини и области.

Вече не просто МОСВ, а самият министър-председател Борисов трябва да отговори на наболелите въпроси:

– Защо МОСВ не спира корупционна поръчка за 11,5 млн. лева в разрез с неговите инструкции?

– В течение ли е, че търгът е нагласен за неговите политически опоненти?

– Информиран ли е за негативните икономически, социални, а и политически последствия, ако тази обществена поръчка бъде „подарена“ чрез критично занижени изисквания на непрофесионалисти в сферата или отявлени закононарушители?

– Чий министър е Ивелина Василева и защо устойчиво работи против интересите на управлявани от ГЕРБ институции и общини?

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. По подобна схема изгониха Пирели, които не дадоха рушвет за завод във Видин и отидоха във Сибиу.Там направиха два завода и градът процъфтя.Сега бившият му кмет Клаус Йоханис е президентна Румъния.Дишаме им прахта от 5 години.

  2. Тая самозабравила се госпожа няма дае забележи бате Боико,и да и потърси отговорност.

  3. Тази миниЗДърка, “вътрешната” Бъчварова и военният министър Ненчев харчат като за последно. Премиерът се прави, че не вижда тези харчове в последния месец от управлението на ГЕРБ. Сетне ще се изтъпанчи и ще каже, че това е било златното управление на изпосталялата ни държава. За отбелязване: само през последната година 50000 млади хора напуснаха България през терминал 2. Не си ли правят сметка управляващите от всички партии и цветове, че след 20-ина години ще се наложи да делят властта с потомците на индийските парии и египетските фелахи…

  4. Аааа, аре пак интриги, само тая била виновна . Нищо не става без оня

  5. Представете си ….един завод – е представихме си го…
    А сега си СПОМНЕТЕ как тоя мълчалив вестни “Труп” обслужваше мутрягите през 90-те и ДС собствениците си. Много клякане – малко хапване.,….и миризма на евтiнийка.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.