Чистят езеро с 394 хил. евро

Каналът на езерото „Вая“, който свързва водоема с морето, ще бъде почистен и възстановен с евро средства- 394 хиляди евро. Това се налага, тъй като миналите години, вследствие на обилните валежи, каналът нееднократно наводняваше района, в който е изграден. Тогава областният управител Вълчо Чолаков разпореди незабавно почистване, но поради липсата на средства предприетите мерки не дадоха необходимия траен резултат.

"Заварих каналът около езерото в много лошо състояние, не добре поддържан, без да е почистван регулярно, обрасъл с плътна растителност и много отлагания по дъното. Всичко това силно затруднява обмена на води между езерото и морето. При обилни валежи водата в канала залива прилежащите имоти от урбанизираната територия на гр. Бургас.

Получих множество сигнали от граждани. Намалената водопропускливост оказва негативен ефект и върху богатото биологично разнообразие на езерото поради ограничения обмен със свежа солена вода от морето", коментира областният управител.

Безвъзмездната финансова помощ е по програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция. Областна администрация ще си партнира с каймакамството в Енез.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България