Читалище обяви национален конкурс за кукерска маска

Национален конкурс за кукерска маска и рисунка на тема „Да прогоним злото от селото”, обяви читалището в търговищкото село Стража. В него могат да участват деца и младежи от 5 до 18 години, които са разпределени в четири възрастови групи.

Те могат да се включат и в двете категории, но с по до две творби, уточняват организаторите. Срокът за изпращане на творбите е до 7 февруари на адреса на читалище „Развитие 1926” в село Стража. Жури ще определи победителите, които ще получат предметни награди и дипломи, а всички участници и грамоти.

Творбите ще бъдат показани на благотворителна изложба базар. Приходите от нея ще се използват за дарителска кампания.

Конкурсът на читалището е посветен на традиционния празник Сирни Заговезни, който от години се отбелязва на площада на селото с палене на огньове и прескачането им за здраве. Възстановен е и обичаят „хамкане”, на който радват децата.

„Кукерските обичаи не са характерни за нашия регион, но нашите преселници са от Кюстендилско, Радомирско, Трънско, Пернишко и искаме да възстановим тази традиция”, както са я правели нашите деди”, казаха от читалищното ръководство.

Подробности за конкурса са публикувани на фейсбук страницата на читалището.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България