Роналдо титуляр срещу любима жертва

На 19 септември 2018 да почерпят

Преслава разкри името на първородната си дъщеря

Ветеринари: Видимо няма болни животни в стадото на Ана Петрова в Болярово

Циганинът във „Фермата“ иска да си ходи, бил жертва на расизъм Ромът даде да се разбере, че може да преглътне всичко, но не и „предубедеността на българина“

Премиерът Борисов е внесъл в НС три отделни проекта за персонални промени в Министерски съвет

Хайко Маас: Германия подкрепя инициативата „Три морета“ за засилване на сътрудничеството в Източна Европа

Агент Атила ровил заедно с бивола в дупката на греха Разследване на „Труд” за диверсията срещу България, започнала с горенето на документи край Егълница

Полудял младеж простреля полицай (обзор) 21-годишният Христо гръмнал по майка си, но улучил в лицето служителя на реда

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 септември 2018

Проф. Пламен Нинов ще е временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ

Разширяват фабрика за преработка на мед с 1 млн. евро Внедряват нова технология в базата в село Масларево и разкриват нови работни места

Четири дни концерти във Върбица за традицонния панаир Изложба с портрети на емблематични личности ще изненада публиката

Приятелски огън свали руски Ил-20 (обзор) Сирийската ПВО поразила машината, Москва вини Израел

Бенямин Нетаняху увери Путин, че Израел ще предаде на Москва всички данни за инцидента с Ил-20

Членове на Задругата за чиста храна се кооперират при производството на изделия Инициативите на организацията вече се подкрепят от Министерствата на земеделието и образованието

Снимка: Веселина Ангелова

Производители от хранително-вкусовата промишленост от цялата страна, които са членове на Задруга за чиста храна, заседаваха на 19 и 20 май в Копривщица, където обсъдиха институционалното взаимодействие на сдружението, сертифицирането на продуктите и предстоящи образователни кампании. Представени бяха новосъздадени 7-8 продукта през изминалите 6 месеца от създаването на сдружението, които вече са пуснати в производство. Повечето от са от брашно от биолимец и са произведени със суровини и в бази на членовете на задругата.

Председателят Филип Хайвазиан отчете взаимодействието на сдружението с министерства, институции и организации. След покана от страна на Министерството на младежта и спорта, Хайвазиан е провел среща с Венцислав Игнатов от дирекция „Училища и хранене“ във ведомството, на която е представил дейността на задругата и желанието й да работи с ученици от спортните училища. На срещата е било взето решение Задруга за чиста храна да започне пилотно работа със Спортното училище в Русе, след което при успешни резултати, дейността й да се мултиплицира в останалите пет спортни училища в страната, които са на бюджет на Министерството на младежта и спорта.

Филип Хайвазиан е разговарял и с директора на Спортното училище в Русе Любомир Ковачев, както и с треньори по различните дисциплини-лека атлетика, борба, акробатика, щанги. Треньорите са изразили задоволство, че диетолози и външни експерти ще работят с децата по отношение на здравословното хранене и хранителните режими. В момента се изготвя график за работа с учениците от паралелка „Борба“- курс от теоретически и практически занятия, които ще включат както лекции по култура на здравословното хранене, така и изготвяне на менюта и приготвяне на здравословни блюда.

„Предстои и обявяване на търг за стола на Спортното училище, като ние от Задругата следим с интерес кой ще спечели поръчката за столово хранене, за да можем да настояваме за спазването на нашите Критерии за чиста храна“, коментира още Хайвазиан.

На писма, изпратени от Задругата до други ведомства, са реагирали още и Министерство на земеделието, храните и горите и МОН, отчете още председателят на сдружението. От МЗХГ подават ръка на сдружението и изразяват готовност за институционална подкрепа. На заседанието в Копривщица членовете на задругата се обединиха около позицията да представят на среща в Агенцията за безопасност на храните изработените Критерии за чиста храна, както и да поискат при обсъждане на различни законодателни промени в областта на безопасността на храните в междуведомствените комисии да бъдат включвани експерти на Задругата.

От МОН също са изпратили писмо на 11 май до Задругата, в което заявяват готовност да окажат съдействие и да информират образователните институции ако Критериите за чиста храна бъдат приети от Министерството на земеделието за внедряване в столовото хранене в детските градини и училища, отчете още Хайвазиан.

В Задругата вече стартира процес по сертифициране на продукти – еталони, предоставени от производителите. Комисия с председател Тихомир Беев, инженер – технолог по храните, ще предприеме заедно с колегите си посещения на място в предприятията и фирмите след 25 май и изследване на предложените продукти за сертифициране. Отворен списък с повече от 40 продукти от фирми от сладкарската, консервната, месопреработвателната, млекопреработвателната, хлебарската промишленост, както и продукти от земеделски производители, предстои да бъдат сертифицирани. Представен е и образец на сертификат със съответните реквизити-лого на Задруга за чиста храна, QR code, който ще позволява всеки да провери онлайн на страницата на Задругата какво съдържа храната и каква е ползата от нея. Под кода пък ще е изписан индивидуален сертификационен номер, който ще гарантира качеството на продукта.

По време на двудневната среща бяха приети и нови членове, както и обсъдени предстоящи образователни кампании и инициативи.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.