5G мрежата е невинна

Грипът е ПРИЛЕПчива болест Не е необходимо да сте луд, за да четете това, но помага

Земеделското министерство иска търговските вериги да бъде излагана повече продукция на местни производители

Надигат се бунтове на глада На хората им свършват парите и търпението

Пандемията от коронавирус е засегнала 81% от работещите по света

Двама души са излекувани от Covid-19 с кръвна плазма

76 починали от коронавируса в Турция за 24 часа

Тръмп: СЗО оплеска нещата

Испания разчита на безработни и чужденци за земеделска работа

COVID-19 блокира здравеопазването Водещи специалисти искат прегледите да бъдат възстановени

Фермерските пазари тръгват с по-малко сергии Продавачи и клиенти на 2 метра разстояние

Менда Стоянова: Мярката 60/40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси

Банката за развитие подкрепя със 75 млн. лв. Пощенска банка и Общинска банка

50% от магазина – само за БГ храни Ограничават стоките на промоция

Проф. Тони Веков, д. м. н., един от основателите на Чайкафарма, пред “Труд”: Първите 5000 опаковки Хидроксихлороквин идат до дни

Член на бюрото за СРС – ятак на обвиняеми Давал съвети или пишел заявления за проверка на следене и подслушване

ДАНС да отнеме достъпа до класифицирана информация на член от Националното бюро за контрол над специалните разузнавателни средства (СРС). Това поискаха от прокуратурата с предложение до председателя на ДАНС, след като са установени нарушения на служебните задължения.

Името на члена не бе съобщено. Бюрото се състои от петима души, предложени от различни политически сили и избрани от парламента. Председател е Бойко Рашков, негов заместник е Георги Гатев, а другите трима са Огнян Атанасов, Илия Ганев и Огнян Стоичков. Институцията уведомява гражданите, когато спрямо тях са били използвани неправомерно СРС и всеки може да подаде заявление за проверка и да получи отговор с резултата от нея.

На 23 май в спецзвено „Антикорупция” на Софийска градска прокуратура се получил сигнал и започнала проверка срещу въпросния член на бюрото. Било установено, че той контактува с подателите на заявления, включително обвиняеми или подсъдими, съветва ги какво да е съдържанието на тези заявления, а дори и лично е писал или нареждал на служител от администрацията да пишат.
Проверката е установила, че обвиняем магистрат е имал среща в заведение с члена на бюрото, непосредствено след което посетил сградата на институцията, където заявлението му за проверка било прието не по установения ред.

По указание на същия член то било изготвено от административната секретарка на институцията в служебния й кабинет и на служебния й компютър.

Същият бил и случаят с подсъдим, с когото членът на бюрото бил в близки отношения – документът бил изготвен и внесен по същия начин.

Членът на Бюрото е имал разговори с обвиняем магистрат, в хода на които подробно обяснявал процедурата по подаване на заявление за проверка и възможните официални отговори на Бюрото, както и изводите, които следват за обвиняемия от тях.

Установено е също, че след среща на члена на бюрото с лице, спрямо което са били прилагани СРС, то подало заявление, започнала проверка, осъществявана от въпросния член на Бюрото. Освен това обвиняем магистрат бил заведен в Бюрото лично от този член, за да подаде заявление.

Ако председателят на ДАНС приеме искането на прокуратурата и отнема достъпа до класифицирана информация, членът на бюрото трябва да напусне тази институция.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.