Човекът паяк Иван Кристоф: Във въздуха се чувствам по-сигурен, отколкото на земята

Не само Том Круз може да се спуска от покрива на стадион – и българинът Иван Кристоф го умее.

Смелчагата ще представи нов вид техническо спасяване, каквото никой не е правил досега

Първи свидетели ще бъдат посетителите на „Интер Дрон Експо“ в началото на октомври

Да припомним накратко кой е Иван Кристоф, известен още като българския Човек-паяк. Около атентатите на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк, когато целият свят обръща по-голямо внимание на доброволците, той е номиниран и избран за „Герой на Торонто“ в категорията „Доброволец“ заедно с доктор, полицай, пожарникар и парамедик. Преди 25 години подкрепя спасителните служби на Канада, където живее тогава, за Първия благодарствен ден на силите на сигурността и спасителните служби, като осъществява световен рекорд по най-дълго спускане и изкачване обратно с въже, висящо от хеликоптер.

Да бъде избран за „Герой на Торонто“ е голямо признание за българина.

Иван е решил тази година да демонстрира у нас спасителни техники, създадени лично от него. Това ще стане по време на изложението „Интер Дрон Експо“ в началото на октомври в София. Днес той пътува много и е консултант в сферата на иновациите и сигурността на супер високи сгради, изнася и лекции на международни форуми.

Здрава закалка

„Екстремното ми е в кръвта. Най обичам да съм във въздуха, там осъзнавам, че живея и се чувствам по-сигурен, отколкото на земята“, казва Иван. Висините го привличат още от дете. Като малък мечтае да стане летец или да се катери, или да виси по най-високите небостъргачи и кули, което успява да осъществи през годините. Сега планира нов вид техническо спасяване, каквото никой не е правил в света, надграждайки специализираната си тренировка на високо.

„Кален съм в битка още преди да се родя“, казва Иван, имайки предвид двата противостоящи роднински лагера, между които се появява на бял свят. Роднините му по майчина линия са хора с възпитание от преди 9 септември 1944 г. Някои от тях са сред най-образованите българи в Канада. Баща му Христо Михайлов е дипломат от кариерата, завършил елитната Дипломатическа академия в Москва. „От най-чистите идеалисти - уточнява Кристоф. – Той се стараеше да представя България в чужбина с безупречен стил и репутация. Помня, че целия си доход от заплатата бе инвестирал в лично облекло – от специално подбрани вратовръзки до обувки и платове от чужбина, всичко с цел да изглежда перфектно по време на важни преговори. Тази безупречност беше не само знак за уважение към страната, но и средство за осигуряване на предимство при дипломатическите срещи. До късно си гладеше костюмите, панталоните, ризите, дори ми бе сложил ръбче на дънките. И вкъщи ходеше изгладен. Та той ми каза и колко лоши и жестоки са част от нашите сънародници навън, как се е нагледал на доноси. Неговото влияние и акцент върху детайлите и елегантността оказаха голямо влияние върху мен, както в личен, така и в професионален план. От думите му „Бъди честен“ ми излизаха мазоли на ушите, целият ми живот премина в честност, но сега съм му благодарен. Затова искам да посветя на него този род иновации, които може да се реализират съвместно с МВР, и създам Първия благодарствен ден на авиаторите, силите на сигурността и спасителите в България."

Признание в чужбина

Кристоф с принца пилот на Дубай, Шейх Мансур ал Мактум, на Дубай Хели Шоу 2014.

След години на иновации и експерименти в света на авиацията и спасителните операции Иван е радостен да види как неговото наследство и работа на новите висоти привличат внимание. Участието му в международни изложения като „Dubai Helishow“ и „Intersec“ под егидата на Шейх Мохамед, владетеля на Дубай, е следствие от дългогодишната му работа и отдаденост. На „Dubai Helishow“ има честта да бъде протоколно представен пред министъра на финансите на ОАЕ и принцовете на Дубай. „Там сега е бумът на най-авангардното и модерно строителство, но това е много млада държава и предизвикателството е във височинно-въздушните операции за справяне при проблеми на върховете на супер и мега небостъргачи“, обяснява интереса си към високото строителство Човекът паяк.

„Възхищавам се на невероятните възможности, които съществуват в съвременния свят на авиацията и спасителните операции. Като консултант в сферата на иновациите и сигурността на супер високи сгради аз продължавам да изнасям лекции на международни форуми, разширявайки границите на нашите познания и технологии - казва Кристоф. - С радост мога да съобщя, че световни брандове подкрепят нашите новаторски инициативи. Това партньорство е още един начин да покажем българския имидж на световната сцена и да направим нови стъпки в областта на спасителните операции и авиацията.“

В България концепцията на Човека паяк за специализиран отряд за спасяване S.O.S. получи признание и подкрепа и проектът INNOVATION RESCUE FUND е в процес на реализация. „Благодарен съм на всички, които подкрепят моите усилия и съм уверен, че с помощта на сътрудничеството на партньори ще можем да постигнем нови висоти и да донесем още повече успехи и иновации в областта на спасителните операции и авиацията“, казва Иван, който засега финансира проекта си изцяло с лични средства. 

С мисъл за новото поколение

Най-новата идея на неуморния авиатор-новатор е програмата за младежи „Постигни нови висоти“. Чрез комбинацията от изкуство, авиация и екстремни спортове тя ще вдъхнови ново поколение артисти да достигне непознати върхове – буквално и преносно. Опитни професионалисти - пилоти, аерофотографи и художници, ще станат ментори на млади таланти и ще им помогнат да изследват пресечната точка между авиацията и изкуството, като ги насърчат да създадат оригинални произведения. За да вдъхнови участниците, Иван Кристоф ще се опита да постави нов световен рекорд в операциите с хеликоптери, който младите артисти ще имат възможност да документират по различни начини – чрез скици, картини, фотографии и видеоклипове.

Програмата ще включва работилници, където участниците ще могат да научат и практикуват различни техники като аерофотография, заснемане на екстремни спортове и изкуство с вертикален достъп. Тези работилници ще се провеждат на места като Рила планина, предлагаща спиращи дъха пейзажи и предизвикателни условия за творчество, а база в София ще бъде Умният дом на Спасителя на бъдещето в кв. Бъкстон, който Иван изгражда и вече е почти готов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл