Огнеборци спасиха четири котки, паднали в шахта в Търново

Премиерът Борисов: Шефът на националното радио и СЕМ да си свършат работата

Боил Банов: Правителството няма право да изявява мнение за проблема на Детския радио хор

Обвиниха 24-годишна за шофиране под въздействието на наркотици

Милорад Додик: САЩ финансират неправителствени организации с цел подкопаване на Република Сръбска

Министър Банов покани Детския радиохор на среща в Министерския съвет

ВМРО: Г-н Заев, македонско и българско значат едно и също

6 цилиндъра със славно име 50 години от създаването на едно от най-красивите ферарита

Филип Попов: Службите в България и изпълнителната власт проспаха пирамидата „Олимпик“

Верижна катастрофа на бул. „Иван Гешов” и ул. „Гюешево” в София Един човек е откаран в болница с леки наранявания

Ралица Агайн: Има рискове в сектора на застраховките „Гражданска отговорност“

Русия определи новите санкции на САЩ като безпочвени

Какъв българин ще играе Брус Уилис в следващия “Умирай трудно”?

Тръмп заяви, че е опечален от решението срещу Пол Манафорт

Втори фалит на застраховател очаква опозицията Спецслужбите съобщили на премиера Бойко Борисов, че има сериозен проблем в сектора

Човешки животи в риск заради зелените

Eколозите се опитват да саботират законната поддръжка на терени в парк “Пирин”, застрашавайки десетки хиляди туристи

Кликата зелени около Тома Белев нямат елементарна човешка загриженост за живота и посетителите в българските паркове

Времето на Тома Белев изтича – съдбовният ден за лесовъда е 15 ноември, когато Софийският апелативен съд гледа неговото дело за нелегитимно представителство на Асоциация на парковете в България. НПО е била нелегитимна и незаконно превзета и щом това лъсне по безспорен начин на последна инстанция, истинското корумпирано лице на зелените в България най-накрая ще се разкрие.

Именно това е причината българският клон на швейцарската офшорка WWF, управляван от жената на Белев, да се хвърли в поредна пропагандна атака срещу ски сезона в Банско. Разликата между този път и стотиците провалени инсинуации през последните петнадесет години е, че днес действията на еколозите застрашават директно човешки живот.

Обвиненията на WWF се базират върху няколко снимки на повалени млади дървета в близост до ски пътя в ски зона “Банско”. Спекулира се, че това са своеволни и безконтролни дейности, които трябвало веднага да спрат.
Истината е, че по предписание на дирекцията на Националния парк “Пирин” се извършват укрепващи дейности по ерозирали земни откоси над ски пътя. Тази ерозия и свличане няма нищо общо с човешката дейност – тя е естествен природен процес, който е бил особено критичен през 80-те години – много преди Пирин да бъде известен туристически обект. Трябва да се приложат стандартните предпазни и превантивни мерки, които всеки български шофьор и турист вижда ежедневно над пътищата при стръмни склонове – поставяне на дървени подпорни стени и укрепващи мрежи, както и разчистване на надвиснали дървета, чиято тежест оказва натоварване и предизвиква опасност от свлачище.

След това откосите се презалесяват с дървесни видове, чиито коренища правят точно обратното – предпазват земната маса от свличане. Всичко това е ясно не само на еколозите и лесовъдите, но и на всеки български шофьор или турист. Подобна поддръжка се извършва на хиляди места по пътната мрежа на България и по хиляди места около туристическите пътеки в планинските и полупланинските райони. Тъй като знаем, че атаките на швейцарската офшорка WWF срещу ски зона “Банско” са свързани с финансови и политически причини и нямат нищо общо с екологията, то няма защо да се изненадваме, че за пореден път работещите там правят както българските граждани на глупаци с лъжите си, така и себе си на идиоти в очите на професионалните еколози и лесовъди.

Но нищо от това нямаше да е толкова страшно, ако укрепващите дейности не бяха именно в близост до най-посещаваната туристическа зона в България. По ски пътя минават годишно стотици хиляди туристи, чийто живот може да бъде поставен в постоянна опасност, ако свлачищните процеси не бъдат овладени и възпрени. И когато там загинат хора, отговорността няма да бъде понесена от зелените НПО и партийни еколози. А вероятността от инциденти с фатален край при неефективно управление и поддръжка на природните и националните паркове е огромна.

Това вече се доказа многократно през последните 15 години в парк “Витоша”, когато той беше управляван от същата група зелени. За този период в парк “Витоша” имаше десетки инциденти с туристи, като пет от тях бяха с фатален край именно поради неграмотно, неефективно и вероятно корумпирано поддържане на инфраструктурата на парка.

Че тази група еколози нямат срам и скрупули да унищожават българската икономика и природа, отдавна е ясно за всички. Но днес вече става ясно, че същата клика зелени нямат елементарна човешка загриженост за живота и туристите в българските паркове, поставяйки ги на карта с цел да изпълнят финансовите и политическите си цели.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. БЛЪСКОВ, смешен си с тези публикации за зелените. Кому си задължен да пишеш тези глупости? Чак си жалък!!!

 2. Не го знам Блъсков на кого е задължен, но нашите зелени са толкова насрани, че всъщност са кафяви.

 3. Не ме интересува Блъсков грам, но от тоя с психопатския поглед меко казано ми се драйфа!

 4. Заради този Тома Белев на Витоша – покрай хижа Алеко бяха изсечени стотици борове, нападнати от корояда! Томата, беше директор на парк Витоша и не взе никакви мерки по отношение на тази напаст, въпреки предупрежденията. Сега ми плаче за две-три борчета на Пирин. Платен мръсник!!!

 5. Значи направили ски пътя едно към гьотере в националния парк, свлачищата тръгнали и сега, секат още гора, за да укрепят цялата работа. Срамота!

 6. Като видя мутрата на този рецидивист и ми прилошава само от факта, че е на свобода и продължава да безчинства. В каква държава живеем, след като на никого не му пука от това? Явно трябва да се стигне до човешки жертви, за да обърне някой внимание на това, че Тома Белев и всичките му съучастници от коалиция За да остане природа, са вредни, както за страната, така и за природата ни.

 7. Тома Белев е известен в определени среди като механизъм за стопиране на големи проекти. Плащаш му хонорар и събира кучетата си – я на протести, я измисля доноси, я се вре под министерски столове, за да угоди на „клиентите си“. Така че няма приоритети освен пари за него – ни природа, ни нищо не го интересува

 8. Зелените са едни изнудвачи, както много други хора в клета България. За поредните им велики дела може да прочетете тази статия в trud.bg: „Зелените не можаха да спрат строежа на граничната ограда с Турция“

 9. Toва поведени на Зелените вече минава всякакви граници на нормалното. Задължително е да се вземат предпазни мерки против свлачищата около пътя към планината, които са в следствие на ерозия и реално застрашават живота на туристите по време на активния сезон. Инфраструктурата трябва да се поддържа правилно, за да бъдат избегнати евентуални инциденти.

 10. Толкова са невежи, че не могат да различат подборна сеч от горски пожар тия.

 11. Този педал на снимката ако го мярна в гората, ще има да го „онождам“, „онождам“, „онождам“, „онождам“…………..

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.