„Чудноватият дом” на екран: подозрението разединява, лакомията съблазнява, властта развращава

В края на Втората световна война Чарлз се запознава в Египет с красавицата София Леонидис, която е от богато семейство. Тя се връща в Англия, но между двамата започва интензивна кореспонденция. Две години по-късно Чарлз се завръща, решен да се ожени за момичето. Докато е в Англия, той разбира за смъртта на дядото на София, който е бил крупен бизнесмен, патриарх на семейството и… отблъскваща персона. Налице са подозрения, че е бил убит. Те падат първо върху младата съпруга на 87-годишния богаташ, която поддържа твърде близки отношения с внука на мъртвеца. С делото се захваща бащата на момчето, който заема пост в Скотланд Ярд.

Чарлз Хауърд обаче се съмнява във всички членове на семейство Леонидис. Той ги познава добре и е убеден, че сред тях няма невинни. Следва второ убийство, което озадачава всички. Дали наистина убиецът е член на семейството? Или заплахата идва отвън? Американската криминална драма на режисьора Жил Паке-Бренер е изискано хладна, прецизна адаптация по едноименния роман на Агата Кристи. Гледането й доставя същото хладно, рационално удовлетворение!

Агата Кристи е иконата на мистерията като литературен жанр, една непредсказуема и вечно интригуваща авторка. Името й е абсолютна класика - единица мярка за умно криминале. Тя има в биографията си 80 романа, преведени на над 40 езика и продадени в над 2 милиарда екземпляра! Емблематичните Еркюл Поаро и госпожица Марпъл й спечелват титлата „Първата дама на криминалния жанр”. Също като нея героите й са находчиви, оригинални и популярни по цял свят, а фабулите й не спират да будят удивление. Затова филмовите версии на нейните книги непрекъснато се роят!

„Чудноватият дом” се смята за един от най-заплетените, спиращи дъха сюжети на писателката. Разказва за преживяванията на голямото ексцентрично семейство Леонид, живеещо в мрачно, старинно имение, на километри от града. Всичко е наред до момента, в който патриархът на семейството, Аристид Леонид, не бива убит със смъртоносна инжекция. Случая е поверен на млад детектив, който трябва да намери извършителя възможно най-бързо. Главната заподозряна е младата съпруга на убития, която според семейството, е извършила престъплението, за да може да се добере до парите му. Но разследващият много скоро открива, че всеки един от членовете на семейството има причина да убие Аристид…

Режисьорът на филма Жил Паке-Бренер често черпи вдъхновение от литературата. Известен е със скорошната екранизация на „Мрак”, един от големите бестселъри на Джилиан Флин, а също и с драматичните истории „Тя се казваше Сара” по романа на Татяна де Росни (с изумителната Кристин Скот Томас), и „Красиви неща” по романа на Виржини Депант, с участието на Марион Котиар. „Чудноватият дом” (2017) е първата киноадаптация по романа на Кристи, публикуван за пръв път през 1949 година!

Кастингът на филма е умопомрачителен. Актьорите са равностойни, а героите им – всеки шантав и непредвидим посвоему, което допринася за „чудноватата” атмосфера в още по-чудноватия дом. Нека споменем само Терънс Стамп, Кристина Хендрикс, Джулиан Сандс, Джилиан Андерсън… и, разбира се, непоклатимата Глен Клоуз, която задава култовия въпрос: „Как изглежда един убиец?” Отговорът на Чарлз е: „Като теб, като мен, като всички нас. Притежават някои общи черти като суета, изкривен морал, липса на емпатия…”

А това усложнява задачата му, защото всички членове на фамилия Леонидис отговарят на въпросното описание!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино