Чудотворна икона на Богородица шества из Северозапада

Стара икона на Света Богородица, тръгнала от манастир в Украйна, гостува в края на тази седмица в област Монтана. Образът на Божията майка твори чудеса, твърдят свещеници и вярващи.

Иконата на Света Богородица Одигитрия според легендите е една от първите икони на Дева Мария, рисувана от апостол Лука. Преди около 300 години тя била в манастир, опожарен от турците, но преди това монаси успели да я скрият и спасят.

Древната икона е била открита чак през 2005 г. и  отнесена в девическия манастир „Рождество на Света Богородица” в село Байтали в Одеска област. Опитите за реставрация на потъмнялата икона се оказали безуспешни, но  когато я изложили пред вярващите ликът на Божията майка сам започнал да просветлява, разказа монахинята Лариса, която придружава иконата в пътуванията й из цяла Европа.

Древната икона бе изложена в храма „Св. Св. Кирил и Методий” в Монтана, а след това замина за Клисурския манастир. Навсякъде образът на Божията майка е посрещан от миряни с цветя и молитви. Богородица Одигитрия сбъдва желания и лекува болести, всичките й чудеса ще бъдат събрани и издадени в книга, каза сестра Лариса.

Коментари

Задължително поле