Чудотворна икона на XIII век ще бъде изложена за поклонение в Приморско

Снимка: Архив

Реликвите ще бъдат положени в местния храм навръх Роождество Богородично

Чудотворна икона на света Богородица от XIII век от храм в Несебър ще бъде изложена за поклонение в храм "Св. св. Кирил и Методий" в Приморско навръх християнския празник Рождеството на света Богородица. Освен тази светиня местните ще могат да се поклонят и пред чудотворната икона на свети Йоан Богослов от Карнобат и пред мощите на свети Теодор Тирон и свети Тодор Стратилат.

Иконата на света Богородица от Несебър датира от XIII век. Тя е една от най-старите чудотворни икони у нас. Безбройни са чудесата, които са ставали пред нейния лик. Според предание от уста на уста, иконата е намерена преди два века, закачена на най-старото дърво в Несебър. Сваляли я за поклонение в черквите и после пак я окачвали на дървото. Една нощ, обаче, местна девица сънувала Богородица, която й казва, че иска постоянен дом, на мястото на дървото. Именно на това място днес се намира църквата "Св. Успение Богородично". Легендата разказва още, че парите, с които била съградена църквата, били намерени в корените на дървото, под формата на злато. Богородица сякаш сама платила дома си, но за благодарност към хората, които чули молбата й, на това място започнали да се случват чудодейни неща: болни се изцерявали, жени зачевали... Така славата на църквата, дървото и иконата започнала да се разпространява из цяла България.

Чудотворната икона на свети Йоан Богослов датира от 1843 г. В годините на османското робство, когато турците изпепеляват храма в Карнобат, тя останала непокътната. До момента иконата не е напускала своя дом в Карнобат. Сега за първи път излиза извън храма, за да се покаже на хората в Приморско.

Своите молитви за здраве и благоденствие, както и за просперитета на Приморско жители и гости на морския град ще могат да отправят пред гостуващите чудотворни икони и частици от мощите на свети Теодор Тирон и свети Тодор Стратилат на 8 септември от 9 до 17 часа в храм „Св. св. Kирил и Методий". Света божествената литургия ще бъде отслужена същия ден от негово преосвещенство Агатополски епископ Йеротей - викарий на Сливенския митрополит Йоаникий, в съслужения със свещеници от сливенската епархия.

Коментари

Задължително поле