Трус с магнитуд 4,3 по Рихтер е регистриран на гръцкия остров Алонисос

Производителят на китарите “Гибсън” е пред фалит

Германски военни в Източна Европа се оплакват от липса на зимно облекло

Мадуро поиска диалог с Тръмп

Фърги за се извини за гавра с химна на САЩ (ВИДЕО)

Русия ограничава продажбата наа алкохол за Мондиал 2018

ЕС може да спести 25 млрд. долара годишно с ползване на повече зелена енергия

Откриха антична сграда при ремонт на улица в центъра на Пловдив

Гърция ще получи транш от 5,7 млрд. евро през пролетта

Времето ще бъде облачно

Слави и Ку-ку бенд забиват в O2 Арина в Лондон на 9 юни Най-голямата зала в Европа ще отвори врати за родните музиканти

Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Чудо в Средна Азия

АШХАБАТ – Ако някой не е чувал за спорта в Тюркменистан, вероятно няма да му се сърдят по света. Дори биха му се удивили, ако е капацитет. Наскоро националният отбор по футбол гостува в България за лагер в Банско и дори игра контрола с елитния „Верея“.

Държавата в Средна Азия, някога република от бившия СССР, е известна основно с петрол и газ. Но това отдавна е даденост. Днес в търсене на нови предизвикателства Ашхабат, столицата на Тюркменистан, има олимпийски комплекс като от приказките „1001 нощ“. В момента там вървят петите азиатски игри на закрито. Домакините са се постарали да направят състезание, което да е само първата глава от една нова история.

„Притежаваме едно от най-добрите спортни съоръжения в целия свят – гордо каза на пресконференция Азат Мурадов, генерален секретар на олимпийския комитет на Тюркменистан. – Планът ни е за много години напред. Нашият президент Гурбангули Бердимухамедов ни накара да мечтаем. Сега целият свят ще може да види на какво сме способни.“

3001-2

Мнозина сигурно са били скептични. Как така една доста консервативна държава като Тюркменистан може да приеме толкова сериозен форум на най-големия континент? Отговор дадоха организаторите, а оценката – почетният президент на азиатския олимпийски комитет Джисонг Вей.

„Участвал съм в организирането на десет олимпиади, но никога не съм виждал толкова задълбочена помощ от страна на президента на държавата-домакин – каза китайският шеф на Етническата комисия към комитета. – Той заслужава аплодисментите на всички за организацията на това прекрасно събитие. Няма да се учудя, ако Тюркменистан скоро кандидатства и дори заслужи домакинство на олимпийски игри.“

На състезанията са поканени 600 журналисти от 57 държави от всички континенти. Целта е ясна – Ашхабат да стане спортна столица на Средна Азия.

Какъв все пак е този комплекс? Цената му е „скромна“ – само 5 милиарда долара. Започват да го строят през 2010 година, когато страната печели домакинството на игрите. Всички зали са построени около новия олимпийски стадион за 48 000 зрители. Няма сграда, чиято фасада да не е от бял мрамор. Арената е впечатляваща. Огромна конска глава, тежаща 600 тона, “пази“ комплекса. А по случай игрите се е превърнала в еднорог, като на върха на рога свети олимпийският огън. Конят е свещено животно за тюркмените, особено националната порода Акхал-Теке. Местните твърдят, че по-бързи животни от тези коне няма. Стадионът е построен на мястото, където е била предишната национална арена, от която не е останал и камък.

3001-4

Зала за 15 000 зрители, втора за 5000, покрит колодрум за 6000, плувен басейн за 5000, лекоатлетическа също за 5000, арена за тенис за 4000, два тренировъчни стадиона, четири за лека атлетика и още, и още… Комплексът е разположен на 146 хектара земя, а монорейл (б.а. – подобна на метро линия във въздуха) свързва всички съоръжения. Навсякъде из селото е пълно с фонтани, а нощем всичко светва в стил Дубай. Около 4 ч сутринта започва почистване на улиците с вода, така че с изгрев слънце да блестят. Пушачи? Може да видите само пред ресторанта до стадиона. Боклук на улицата? Никога. Един истински фестивал на чистотата.

Изпълнителен директор на игрите е англичанинът Джеймс Бъли, който отговаряше за инфраструктурата на олимпиадата в Лондон през 2012 г.

„Работил съм 28 години в изграждане и оборудване на спортни съоръжения – твърди британецът. – Но с ръка на сърцето мога да кажа, че това е най-доброто, където съм бил. Невероятно е как цялата страна и правителството са застанали зад спортната идея. Всяко министерство участва. Никога не съм виждал подобна организация. Това е новост за Тюркменистан, който даде нещо много специално на спортния свят.“
Какво ще се случи в края на седмицата, когато игрите приключат? Домакините обещават огромните бели мраморни сгради да бъдат предоставяни на студенти, както и за лагер на спортисти. До домакинството на следващото голямо събитие. Очаквайте продължение с марка „Ашхабат“.

3001-3

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.