Чудо! 17-годишна победи Шифрин на старта на сезона в ските

Микаела Шифрин не е абонирана за победите в техничните дисциплини в Световната купа по ски алпийски дисциплини. Американката, която наложи брутална доминация в последните три сезона, очаквано се качи на подиума, но се наложи да погледне отдолу 17-годишната новозеландка Алис Робинсън, която спечели първия старт от новата кампания – гигантския слалом в Зьолден (Австрия).

Тийнейджърката, която е родена в Австралия, вече официално е новата принцеса на Белия керван, след като спечели първата си победа в едва 11-ия си старт и трето завършено състезание на това ниво. Доброто й представяне не е изненада след световната титла за девойки тази година и второто място във финалите на Световната купа в Солдеу (Андора), където получи право на участие заради успеха си при по-малките.

„Невероятно е да победя още сега и тук! - призна през сълзи Алис. - Стана изключително оспорвано състезание и в един момент бяха доста притеснена, а всъщност исках само да се насладя на надпреварата.“

Шифрин очаквано поведе след първия манш, а Робинсън бе единствената, която остана близо до нея – на 14 стотни. Вторият манш се превърна в тежък удар за домакините след неприятното падане на надеждата им Бернадет Шилд, която се наложи да бъде изнесена с медицинския хеликоптер. Теса Уорли (Франция) направи силно каране и се вмъкна в първата тройка, а крехката възраст не попречи на Робинсън да повтори отличната си изява от първия манш и да поведе уверено. И това се оказа достатъчно Шифрин да слезе от върха. Американката даде всичко от себе си, но губеше по малко време във всички части от трасето и финишира с 6 стотни пасив.

„Доволна съм от мястото на подиума в първото състезание – заяви Микаела. - Сутринта се колебаех между два чифта ски, но се справих добре. Ще е интересно как ще продължи сезонът. Алис е страхотна, удоволствие е да я гледаш как напредва.“

Днес е първият старт при мъжете, в който ще участва и родната звезда Алберт Попов.

Коментари

Задължително поле