Чужденци плащали за бърза процедура (обзор)

Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев, главния секретар Красимир Томов и посредник

Парите били давани в служебните офиси в агенцията

Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за председателя на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев, главния секретар Красимир Томов и сърбин, който е участник в корупционната схема за удостоверения за произход. Сред обвинените е и жена с тежко онкологично заболяване, на която е наложена мярка парична гаранция.

Четиримата ще отговарят за организирана престъпна група, която прибирала между 5000 и 8000 евро за издаването на бележка, с която се удостоверява български произход, а тя била използвана в процедурата по издаване на гражданство.

Повечето от чужденците давали подкуп, въпреки че са имали български произход и право да получат документ и без подкуп. Те обаче плащали, за да се задвижи процедурата, тъй като чакането отнемало повече от година, обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев. “20 000 преписки са били бавени”, каза още Гешев и обясни, че заради хаоса в ДАБЧ за чужденците било по-лесно да платят веднъж и да получат документа си още същия ден. Подкупи били давани и от чужденци, които нямат български корени, а за тях сумите били по-високи.

До ръководството на ДАБЧ достигали между 1000 и 1500 евро от всеки рушвет. Председателят на агенцията Петър Харалампиев е обвинен като лидер на групата, за подкуп от 5000 евро и за още 5 отделни случая, в които упражнил търговия с влияние срещу сумите от по 350 евро на човек. Парите били предавани директно в служебните кабинети в агенцията, заяви от своя страна наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. Томов пък е обвинен, освен за участие в престъпната група и за получаване на два подкупа - от 800 евро и от 1500 евро. Сръбският гражданин и българката са предавали парите на лидера на групата. “Четирима са обвинени, защото нашата цел бе да стигнем до високите етажи”, коментира Гешев. Той обясни, че след изготвяне на експертизи на всички намерени документи, може да има още обвинени.

Шефът на комисия “Антикорупция” Пламен Георгиев обясни, че по сигнала се работи от 3 месеца и половина и за това кратко време разследващите са успели да разкрият сериозна корупционна схема. Тепърва ще се търсят доказателства дали ръководството на ДАБЧ е заварило схемата и дали тя е действала и преди това. “Димитър Владимиров, който от 2014 г. е зам.-шеф на агенцията, е бил най-мразеният човек в агенцията, защото е правел всичко възможно, за да пречи на схемата”, каза наблюдаващият прокурор по делото.

Утре спецсъдът ще се произнесе за мерките за неотклонение.

 

Позиция

Цветанов защити Каракачанов

Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов защити коалиционния партньор Обединени патриоти и по-конкретно ВМРО за скандала с документите за гражданство.

Цветанов даде да се разбере, че вицепремиерът Красимир Каракачанов не е отговорен за незаконната търговия с българското гражданство, а тъкмо напротив - подкрепя разследването. “Когато един вицепремиер не осуетява и подкрепя институциите да си свършат работата, смятате ли, че това е политическо дезертиране от проблема?”, застана зад него Цветанов.

Коментари

Задължително поле