Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Махмуд Абас призова ЕС да признае държавата Палестина

Теменужка Петкова: Реформите в енергийния отрасъл са факт

Строг затвор за жена, лъгала многократно, че е изнасилвана

Израелски учени дешифрираха скрижал от Мъртво море

Безизходицата с US бюджета (ИНФОГРАФИКА)

Цвета Караянчева: Нямаме притеснения за вота на недоверие към кабинета

Съперникът на Григор иска да мине Мъри

Министър Ангелкова: Павилиони с единна визия ще заменят сергиите по тротоарите в „Слънчев бряг-изток“

Двама души са загинали при катастрофа край Ловеч

Най-малко 11 цивилни са били убити при турски удари в Сирия

Пучдемон се закани да формира ново правителство

Момчета на 13 и 14 г. пребиха до смърт клошар

Чужденци работят без договори в хотели и ресторанти у нас, уж на обучение

Опити да се заобиколят правилата, които регламентират достъпа до пазара на труда на граждани от трети държави у нас, като работата им в туристическите обекти се представя за обучение, установиха контролните органи на Главна инспекция по труда при проверки в зимните курорти.

Граждани, най-вече от Украйна и Молдова, се изпращат „за практическо обучение“ по силата на договори между обучаващи организации и партньорски предприятия – в случая хотели и ресторанти, съобщават от изпълнителната агенция. Самите лица пристигат в България с туристически визи и визи за културен обмен и с тях не се сключват трудови договори.

Събраните от контролните органи на ИА ГИТ документи и факти обаче безспорно доказват, че обучаваните лица всъщност полагат труд. Те имат работно време, съобразено с работното време на обекта, работно място, съобразно определената длъжност –сервитьор, готвач, рецепционист, камериерка и др., полагат нощен труд, включвани са в графиците на работните смени и имат определено възнаграждение.

В същото време с тях не са сключени трудови договори за стажуване или обучение, каквито са регламентирани в Кодекса на труда. Не са предоставени и доказателства, че за практическото обучение на лицата са назначени наставници. Няма данни и за провеждане на теоретично обучение, което е задължителна част от професионалната подготовка за всяка професия.

Случаите, в които е доказано безспорно, че граждани от трети страни работят без нужното разрешение за достъп до пазара на труда у нас, са 19.

Контролните органи на Инспекцията са установили също факти и обстоятелства, които дават основание да се смята, че обучаващите организации действат неправомерно като предприятия за осигуряване на временна работа или като фирми-посредници, без да са регистрирани като такива в Агенцията по заетостта. Те са получавали определени суми от хотелите и ресторантите, с които са сключили договори за практическо обучение, за всяко изпратено на практика лице.

Редът за достъп до пазара на труда у нас за чужди граждани от трети страни е регламентиран в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, както и в Правилника за прилагането му. Пак там е регламентиран и облекчен ред за наемане на работна ръка за сезонна заетост – до 90 дни. Компетентният орган за осигуряването на достъпа е Агенцията по заетостта.

Инспекторите на ГИТ са извършили общо 375 проверки в зимните курорти. Проверените предприятия са 348 с над 6100 наети.

Установени са 131 нарушения по разпределението на работното време, 53 нарушения по заплащането на труда и 44 случая на работа без сключен писмен трудов договор. Издадени са 91 акта за установяване на административно нарушение.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Диего
    Демократично или не, важното е, че е хуманно. На хора от бедни страни като Украйна и Молдова, САЩ, Япония и Люксембург трябва да се помага. Развита страна с просперираща икономика и стабилна процъфтяваща демокрация не може да остави братята японци в беда. Така де, у нас има недостиг… на безделници по кафенетата.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.