На 22 юли 2019 да почерпят

Германците не искат АКК за канцлер Крамп-Каренбауер губи подкрепа

Италия атакува правилата за публични разходи на ЕС

Партията на Владимир Зеленски печели парламентарните избори в Украйна по предварителни данни

Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращи в Хонконг

Махат от КАТ първата регистрация на автомобили Паспорт за всяка кола, влизаща в България

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 юли 2019

Ремонтират обсерваторията в Борисовата градина Софиянци гледат звездите през 120-годишен телескоп

Шефът на обвинения в кибератака срещу НАП: Няма да отключим компютъра му за ГДБОП

Хакнаха сайтовете на летищата в Бургас и Варна

Концесионери лъжат с чадърите на плажа Заради шмекерии туристите няма да се върнат по морето

Планински спасители свалиха жена със счупен крак от Витоша

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Всеки ръководител на високо равнище трябва да има мозъчна група, но да не е съставена от известни социолози

България с над 800 медала от олимпиади по природни науки Учредяваме международните състезания по физика и астрономия

Алпинист се отказа от върха, за да спаси живот В самото подножие на връх Ленин в Памир Георги Илков-Темето жертва мечтата си

Чуждестранни енолози съветват: Местните БГ сортове трябва да се презентират повече по света

Местните български сортове вино трябва да се презентират повече на световните пазари, препоръчаха лектори от Франция и Гърция, участвали в дегустациите на международния конкурс за вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки на „Винария 2017“ в Пловдив.

%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%be%d1%81_%d0%b1%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%b0%d1%81Френският енолог Пол Демелнер представи сортовото разнообразие в Европа и работата на неправителствената организация „Wine Mosaic“. Тя е създадена през 2013 г. и се занимава с проучване на местни сортове вина от Европа и тяхното опазване. Причината за създаването й е фактът, че стандартизацията на винените сортове грозде представлява заплаха за разнообразието им, тъй като около 30 винени сорта преобладават в 70% от производството на Дионисиевата напитка в света.

„Wine Mosaic“ представя 84 сорта от цяла Европа, като идеята е да се разкрие произхода и разнообразието им. Според Пол Демелнер, който е член на журито на „Винария 2017“, българските сортове мавруд и мискет са много добри, но трябва да се популяризират на световните пазари.

Гръцкият енолог Константинос Бакасиетас пък презентира потенциала на гръцките и балкански сортове и начина на тяхното откриване и разпознаване. Той разказа как в малки стопанства намират почти загубени сортове, селектират ги и ги изследват, за да установят дали са известни на енологията. След като открият изчезващи сортове, работят за развитие на клоновата им селекция.

В петък от 13 часа в палата 11 на панаира в Пловдив посетителите на „Винария 2017“ ще имат възможността да присъстват на дегустацията на висококачествен белгийски шоколад с различни български вина. Атрактивната проява „Тръпката на сладко тайнство и омайно вълшебство“ ще се проведе за първи път в рамките на изложението, като идеята е да се демонстрират възможностите за съчетаване на сладките изкушения с Дионисиевата напитка.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.