“Дунав” с втора поредна победа

Министър Ангелкова: Русия, Китай и далечните пазари са много важни за българския туризъм

В Банско арестуваха 6 лица за проституция и дрога

БСП готви концепция за партийна телевизия

Без почивка за бавния и напрегнат ЦСКА

Британец продаде марков чайник на 200 години за 650 000 евро

Атина към Анкара: Не сме Ирак или Сирия, можем да се защитим

Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

Започна градеж на храм “Св.Райко Шуменски”

Тази година откриват „Пловдивци“ – първият нов язовир от 30 години

Протестиращи блокираха отново пътя Е-79 край Видин

Кушията в Априлово през обектива на “Труд” (СНИМКИ)

Мъже с качулки запалиха камиони и багери на транспортна фирма

МВнР: Избягвайте пътувания на Балканите заради тежката зимна обстановка

Махат „Александър Велики“ от летището в Скопие (ВИДЕО)

Чуждестранни енолози съветват: Местните БГ сортове трябва да се презентират повече по света

Местните български сортове вино трябва да се презентират повече на световните пазари, препоръчаха лектори от Франция и Гърция, участвали в дегустациите на международния конкурс за вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки на “Винария 2017” в Пловдив.

%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%be%d1%81_%d0%b1%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%b0%d1%81Френският енолог Пол Демелнер представи сортовото разнообразие в Европа и работата на неправителствената организация “Wine Mosaic”. Тя е създадена през 2013 г. и се занимава с проучване на местни сортове вина от Европа и тяхното опазване. Причината за създаването й е фактът, че стандартизацията на винените сортове грозде представлява заплаха за разнообразието им, тъй като около 30 винени сорта преобладават в 70% от производството на Дионисиевата напитка в света.

“Wine Mosaic” представя 84 сорта от цяла Европа, като идеята е да се разкрие произхода и разнообразието им. Според Пол Демелнер, който е член на журито на “Винария 2017”, българските сортове мавруд и мискет са много добри, но трябва да се популяризират на световните пазари.

Гръцкият енолог Константинос Бакасиетас пък презентира потенциала на гръцките и балкански сортове и начина на тяхното откриване и разпознаване. Той разказа как в малки стопанства намират почти загубени сортове, селектират ги и ги изследват, за да установят дали са известни на енологията. След като открият изчезващи сортове, работят за развитие на клоновата им селекция.

В петък от 13 часа в палата 11 на панаира в Пловдив посетителите на “Винария 2017” ще имат възможността да присъстват на дегустацията на висококачествен белгийски шоколад с различни български вина. Атрактивната проява “Тръпката на сладко тайнство и омайно вълшебство” ще се проведе за първи път в рамките на изложението, като идеята е да се демонстрират възможностите за съчетаване на сладките изкушения с Дионисиевата напитка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.