Чужди компании изнасят капитали

Снимка: Архив

Задграничните инвестиции са отрицателни

Най-много средства идват от Холандия

Преките чужди инвестиции в страната за периода януари-април са отрицателни и възлизат на минус 54,9 млн. евро., обявиха от БНБ. Само за април нетните чужди вложения са минус 93,2 млн. евро. Причината за това е, че чуждестранни компании продават бизнеса си на български фирми и изтеглят капиталите си от страната.

Привлеченият дялов капитал (вноски на чуждестранни компании в капитала на български фирми и постъпления по сделки с имоти) от януари до април е отрицателен и възлиза на минус 538 млн. евро. Нетните чужди инвестиции в имоти са 2,2 млн. евро, при 9,4 млн. евро година по-рано. По страни, най-голям дял в инвестициите в имоти имат Холандия (0,5 млн. евро), Русия, Казахстан, Латвия и Германия - по 0,4 млн. евро.

Реинвестираната печалба от чуждестранни компании майки в български фирми е минус 173,3 млн. евро. А промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и чуждите инвеститори възлиза на 656,5 млн. евро.

Най-големите нетни преки чужди инвестиции идват от Холандия (260,2 млн. евро), Великобритания (86,5 млн. евро) и Ирландия (65,2 млн. евро).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции