Проф. Тони Веков, д. м. н., един от основателите на Чайкафарма, пред “Труд”: Първите 5000 опаковки Хидроксихлороквин идат до дни

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Салатата да се мие, козунаците – в опаковка

ДФЗ дава 30 млн. лв. за краткосрочни кредити в сектор „Плодове и зеленчуци“

Край на концесията, ако 3 г. няма добив

Ръст на търсенето на бързи заеми Мораториумът върху плащанията не важи за тях

Джеф Безос остава най-богатият човек в света

Спрете рецепти по вайбър, изписвайте и генерици!

Българка в Ню Йорк: Болните чакат 40 часа за хоспитализация, лекарите нямат нормални маски

Дания, Чехия и Гърция разхлабват мерките (обзор) Копенхаген отваря ясли и детски градини от 15 април

Фандъкова: Разкриваме отделение за пациенти с COVID-19 в Първа градска болница

ЕС прие пакета „Мобилност“ Решението още не е окончателно

70-годишен мъж е убит в кюстендилското село Бараково

Градският транспорт в София с ново работно време Последните курсове по линиите ще приключват около 22:00 часа

36-годишен мъж пoчина от Covid-19 в София 577 са вече заразените у нас

БАБХ проверява продава ли се ярешко месо вместо агнешко за Великден

Чужди компании изтеглят капитали Чуждестранни фирми излизат от страната и продават бизнеса си на български

Задграничните вложенията са отрицателни в размер на минус 437,6 млн. евро

Чуждестранни компании изтеглят инвестициите си от страната. Преките чужди инвестиции за първите два месеца на годината са отрицателни и възлизат на минус 437,6 млн. евро, обявиха от БНБ. За същия период на миналата година чуждестранните вложения са били 236,6 млн. евро.

Само през месец февруари чуждестранни компании са инвестирали в страната 21,9 млн. евро, при 7,8 млн. евро година по-рано. През януари чуждите инвестиции са на стойност минус 460 млн. лв. Това се дължи на факта, че чуждестранни компании се изтеглят от страната и продават бизнеса си на български фирми. Привлеченият дялов капитал (вноски на чуждестранни компании в капитала на български дружества, както и плащания по сделки с имоти) е отрицателен и за първите два месеца на годината възлиза на минус 574,3 млн. евро. За същия период на миналата година привлеченият дялов капитал също беше отрицателен – минус 117,7 млн. евро.

За първите два месеца на 2019 г. нетните инвестиции в имоти на граждани и фирми от чужбина също са отрицателни и възлиза на минус 0,02 млн. евро, при нетни вложения от 0,9 млн. евро за същия период на миналата година. По страни, най-голям дял в инвестициите в имоти имат Украйна (0,1 млн. евро) и Казахстан (0,1 млн. евро), докато тези на Русия намаляват (с 0,3 млн. евро).

Промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чужди инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити за първите два месеца на годината възлиза на 136,7 млн. евро, при 310,8 млн. евро година по-рано.

Най-големите нетни преки инвестиции в страната за периода януари–февруари са от Ирландия (70 млн. евро), Холандия (43,3 млн. евро) и Люксембург (33,4 млн. евро).

Нетните преки инвестиции на български компании в чужбина за януари и февруари са 30,8 млн. евро, при 3,3 млн. евро за същия период на миналата година.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Инвеститори все от държави – пощенски кутии…

  2. Няма страшно. Те излизат и ние след тях. Тук да останат мангали, комунисти, български агенти на русия и троловете им.

    1. Наско пак се Насра. Първо трябваше да се разкараш, а не да оставяш вонята си във форума.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.