Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Чужди риби и раци пълнят реките и езерата ни

Опасни нашественици превземат българските водни басейни и засягат местните екосистеми. Речни риби и раци, които произхождат от Северна Америка и Китай, плуват на воля в родните реки, езера и блата като родните видове. Това показват последните проучвания на Института за биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН.
Нашествениците идват по река Дунав, обясни пред „Труд“ Теодора Тричкова, ръководител на проекта, установил разпространението на „чужденците“ у нас.

Някои от тях носят непознати за нашите ширини зарази, вируси и бактерии. Най-често са пренесени чрез кораби и лодки. Такива са рибката китайски поспаланко, която произхожда от районите по границата между Русия и Китай, както и шипобузестият рак и черното дънно сомче от Северна и Централна Америка.

Пръв у нас още през 2005 г. е засечен китайският поспаланко, или ротан. Тогава той е обитавал само Дунав. Сега учените го откриват в езера, канали и блата около реката, а рибари свидетелстват за вида в почти цялата страна.

За няколко години инвазията на черното дънно сомче също обхванала няколко язовира в страната, след като е открит в резервата „Сребърна“ през 2013 г. Видът става масов и измества всички други риби, обяснява Милчо Тодоров от института. Заради острите шипове около устата и на гръбната перка по-големите риби и птиците не го ядат.

Сред водните нашественици най-опасен е най-новият нашественик – американският шипобузест рак. Засечен е през 2015 г. Живее в река Тополовец близо до Видин и още два притока на Дунав. Опасността идва от способността на този рак да образува многочислени популации и да се разпространява бързо нагоре по течението на реките. Освен това той е преносител на т.нар. рача чума – представлява гъбична зараза, за която местните видове нямат имунитет.

Пет животни в опасен списък на ЕС

Европейската комисия публикува списък с 37 застрашаващи биоразнообразието на Стария континент инвазивни животни и растения. Шипобузестият рак, китайкият поспаланко, плевелната риба псевдоразбор, както и още един вид речен рак, и червенобузата костенурка, които се срещат у нас, са част от него. „Нашествениците влияят върху биоразнообразието и екосистемите, оттук може да се влияе и икономиката, и дори здравето на хората“, посочи Теодора Тричкова от ИБЕИ.
По думите й трябва да се вземат мерки за ограничаване на разпространението им. При водните видове една от стъпките е контрол, като спестяване на умишлени или неумишлени пренасяния на видовете. Най-важната част обаче е превенцията.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Добре, чее глобализацията, че да дойдем на Балканския полуостров преди 1200 години. Или си мислиш, че глобализацията започва от първия ти работен ден като червен трол?

 1. НЕ на АМЕРИКАНСКИТЕ ЗАРАЗИ !
  Да унищожим шипобузестия американски рак !
  Да унищожим либералните гей-доминанти в нашата политическа фауна !
  Долу Плевнелиев и сие американци, Горе наште български юнаци, раци и други национални герои !

  1. Интересно китайските поспаланковци оставяме ли ги или и тях ги махаме?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.