Янита Янчева задобрява в игрите Сървайвърката и половинката й показаха секси тела

Дъното на Марианската падина чака нови гости (ИНФОГРАФИКА) Американец и англичанин ще картографират океанските дъна

Еманюел Макрон участва в церемония по полагане на венци пред мемориала на жертвите на войните

Андреа: Важното е, че България има успял спортист, а не кое е момичето до него

Създадоха най-голямата пощенска картичка в света върху ледник

Тереза Мей: Следващите седем дни от преговорите по Брекзит ще бъдат решаващи

Маркус Зьодер ще се кандидатира за поста председател на ХСС

Автомобилният секс ще зачести през следващите 20 години Повечето от "секс колите" ще бъдат със затъмнени стъкла

Стопанин на имот обгазен при опит да гаси горящата си къща Три жилища са горяли в Разградско, има сериозни щети

Най-вкусните ястия в Турция се въртят в Газиантеп Мозайките в древния град са от времената на Александър Македонски

Бенямин Нетаняху: Провеждането на предсрочни избори може да има катастрофални резултати

Нелегален превозвач, ползвал личното си „Ауди А4” за такси

Хиляди се събраха за откриването на коледния базар в румънския град Сибиу

Франк де Бур, легенда на холандския футбол, ексклузивно пред „Труд”: Куман и Стоичков бяха големите лидери на „Барса”

Сняг покри проходите, засега са отворени за движение

Чужди риби и раци пълнят реките и езерата ни

Опасни нашественици превземат българските водни басейни и засягат местните екосистеми. Речни риби и раци, които произхождат от Северна Америка и Китай, плуват на воля в родните реки, езера и блата като родните видове. Това показват последните проучвания на Института за биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН.
Нашествениците идват по река Дунав, обясни пред „Труд“ Теодора Тричкова, ръководител на проекта, установил разпространението на „чужденците“ у нас.

Някои от тях носят непознати за нашите ширини зарази, вируси и бактерии. Най-често са пренесени чрез кораби и лодки. Такива са рибката китайски поспаланко, която произхожда от районите по границата между Русия и Китай, както и шипобузестият рак и черното дънно сомче от Северна и Централна Америка.

Пръв у нас още през 2005 г. е засечен китайският поспаланко, или ротан. Тогава той е обитавал само Дунав. Сега учените го откриват в езера, канали и блата около реката, а рибари свидетелстват за вида в почти цялата страна.

За няколко години инвазията на черното дънно сомче също обхванала няколко язовира в страната, след като е открит в резервата „Сребърна“ през 2013 г. Видът става масов и измества всички други риби, обяснява Милчо Тодоров от института. Заради острите шипове около устата и на гръбната перка по-големите риби и птиците не го ядат.

Сред водните нашественици най-опасен е най-новият нашественик – американският шипобузест рак. Засечен е през 2015 г. Живее в река Тополовец близо до Видин и още два притока на Дунав. Опасността идва от способността на този рак да образува многочислени популации и да се разпространява бързо нагоре по течението на реките. Освен това той е преносител на т.нар. рача чума – представлява гъбична зараза, за която местните видове нямат имунитет.

Пет животни в опасен списък на ЕС

Европейската комисия публикува списък с 37 застрашаващи биоразнообразието на Стария континент инвазивни животни и растения. Шипобузестият рак, китайкият поспаланко, плевелната риба псевдоразбор, както и още един вид речен рак, и червенобузата костенурка, които се срещат у нас, са част от него. „Нашествениците влияят върху биоразнообразието и екосистемите, оттук може да се влияе и икономиката, и дори здравето на хората“, посочи Теодора Тричкова от ИБЕИ.
По думите й трябва да се вземат мерки за ограничаване на разпространението им. При водните видове една от стъпките е контрол, като спестяване на умишлени или неумишлени пренасяния на видовете. Най-важната част обаче е превенцията.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Добре, чее глобализацията, че да дойдем на Балканския полуостров преди 1200 години. Или си мислиш, че глобализацията започва от първия ти работен ден като червен трол?

 1. НЕ на АМЕРИКАНСКИТЕ ЗАРАЗИ !
  Да унищожим шипобузестия американски рак !
  Да унищожим либералните гей-доминанти в нашата политическа фауна !
  Долу Плевнелиев и сие американци, Горе наште български юнаци, раци и други национални герои !

  1. Интересно китайските поспаланковци оставяме ли ги или и тях ги махаме?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.