Боян Чуков: Войната приключва до 3-5 седмици, украинските военни масово се предават

Боян Чуков

Владимир Путин изложи пред Реджеп Ердоган няколко условия за прекратяване на огъня в Украйна. Сред тях са неутралитетът на Украйна, разоръжаването и взаимните гаранции за сигурност в контекста на австрийския модел, признаването на анексията на Крим, както и на двете т.нар. републики в Донбас. Това каза за Bulgaria ON AIR международният анализатор Боян Чуков.

"В последното си интервю Зеленски твърди, че Украйна всеки момент ще нанесе тежък удар на Русия и няма да се откаже от Крим и Донбас. Реално обвини НАТО и ЕС, че са го изоставили. Украинският елит не успя да разчете докъде ще стигне помощта. Няма да бъде затворено небето над Украйна. НАТО категорично твърди, че няма да влезе в директен конфликт", допълни още Чуков.

„В момента върви втората фаза от военната операция на Русия, а украинските войски почти не се командват от своя генерален щаб и повечето от тях са обкръжени. Бандеровците не се предават, продължават да се сражават и най-вероятно ще бъдат унищожени от руската армия. Обикновените украински военни започват масово да се предават. Много от тях се оплакват, че биват разстрелвани от националистите.  Руснаците няма да се откажат от денациназирането на Украйна", подчерта Чуков.

Той цитира френски експерти, според които точно националистите от "Азов" са настъпили червени линии - принуждават ранени руски войници да се обаждат на майките си и да ги карат да манифестират, за да спрат войната. Дадени били и указания за кастрация на пленени руски военни.

„България е много малка страна, не сме нито Швейцария, нито Турция. Начело на България не стоят много авторитетни политици, чиято дума се слуша по света. Не считам, че на този етап Молдова може да се опасява от нахлуване на руските войски на нейна територия, освен ако не се ангажира с пряка дейност срещу Руската федерация", каза Чуков.

Той очаква украинските войски да капитулират в рамките на 3-5 седмици, тъй като Украйна вече не разполага нито с огнева мощ, нито със самолети.

Путин би се срещнал със Зеленски само при едно условия, смята Чуков - ако предварително е ясно, че украинският президент ще подпише капитулацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България