Чумата донесли бежанци от Турция

Заразата най-лесно се предава между животните, когато са на паша.

В страната вече са умъртвени близо 4000 овце и кози

Симеон Караколев, председател на браншовата асоциация: Става страшно, ако болестта по животните продължи

Жителите на странджанското село Кости не могат да прежалят добитъка си. Над 400 овце и кози бяха избити, за да се предотврати пренасянето на чума по дребните преживни животни (ДПЖ). Избитите овце и кози са от две ферми и един частен двор. Те са загробени на място с 4 тона негасена вар.

Стопаните все още не могат да си обяснят как е пренеса заразата до къщите и дворовете им. Някои от тях смятат, че това е дело на бежанци, които са спали по кошари в Турция. Напълно възможно е заразата да се пренесе с дрехи и обувки, смятат хората.

“Преди няколко дни получихме сигнал за заразени животни, взехме проби и лабораторно болестта бе потвърдена”, заявиха от Агенцията по храните в Бургас ден след като животните бяха загробени. “Обнадеждаващото е, че селото е географски отдалечено и само един единствен път води до него”, коментира д-р Георги Митев, шеф на ветеринарите.

Общо пет са огнищата на болестта, но ако заразата прехвърли тези райони ще стане страшно, заяви пред “Труд” Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

По наша информация заразата е започнала от село Кости, когато на паша са били болни и здрави животни, допълни той.

Заболяването е силно заразно и се предава чрез храната, уточни Караколев. Най-често става, когато от изпражненията на болното животно се замърси тревата и така се разболяват другите животни.

При 99% от случаите болестта води до смърт, посочи овцевъдът. Затова и мъртвите животни не се транспортират до екарисаж, а се заравят в трапове до мястото на огнището. Ако болестта излезе извън засегнатите райони, ще пострадат хиляди фермери. В страната има над 1,3 млн. овце.

Ако болестта не бъде овладяна, на България ще бъдат наложени ограничения за износ на продукти от овце и кози - мляко, сирене, месо.

“Отправихме апел към хората в засегнатите райони да не събират животните при паша и да ги извеждат само около фермата. Молим се заразата да не се разпространи извън петте района”, посочи Караколев. “За много от хората, които изгубиха животните си, това не е бизнес, а начин на живот. Това е прехраната им, защото те губят от нереализирани приходи от продажбата на мляко”, каза председателят на асоциацията.

В 10-километровата наблюдавана зона около огнищата, животните бяха поставени под оборен режим, т.е. да нямат връзка с други стада. Забраната за търговия с живи животни и продукцията, която излиза от тях, беше въведена не за целите области, а само за отделните общини, където има засегнати животни.

 

Няма опасност за хората

Мляко и месо от заразени животни със знак „диамант“

Болестта чума по дребните преживни животни не е опасна за хората, млякото и продуктите от него, заявиха от Българската агенция по безопасност на храните за “Труд”. Със заповед на директора на агенцията Дамян Илиев е разпоредено тези продукти да се продават само в областта, където са произведени. Това се прави, защото чрез тях има опасност от пренасяне на заразата. Затова на млякото, млечните продукти и месото от тези райони се поставя маркировка с формата на стилизиран диамант. Допуска се разпространение в цялата страна на месо, мляко и млечни продукти, които са произведени от суровина, добита от засегнатите общини, само ако са преминали през термична обработка, пише още в заповедта.

 

Симптоми на болестта

Треска и температура до 40-41°С

Инкубационният период на болест­та чума по дребните преживни животни е от 3 до 7 дни. Заболяването започва с внезапна треска, като температурата достига до 40-41°С. Засегнатите животни са депресирани и сънливи, козината им е настръхнала. От очите, носа и устата започва да изтича бистър секрет. Два дни след етапа на треска се проявяват признаци на диария. При по-леки случаи на протичане тя може да не се прояви. Малка част от заболелите животни оздравяват.

Заболяването протича в свръхостра, остра и подостра до хронична инфекция. Свръхострата форма се наблюдава предимно при кози. При острото протичане на болестта се проявяват повечето от гореописаните признаци. Бременните заболели животни абортират. При подострото протичане се развива пневмония.

 

Министър Порожанов видя ситуацията в Шарково

Осигуряват идентични стада вместо парично обезщетение

Дават по 190-200 лева

Ако има стопани, които не искат да получат средства като компенсация за евтаназираните овце и кози, ще им бъдат осигурени идентични животни, които да отглеждат, след като бъдат изпълнени мерките за биосигурност в засегнатите общини. С това се ангажира министърът на земеделието Румен Порожанов, който през уикенда се срещна с хората в засегнатото от заболяването чума по ДПЖ село Шарково и съседните общини. Той обясни лично на стопаните, чиито животни подлежат на евтаназиране, че това са европейските и световни ветеринарни мерки, които България се е задъжила да спазва. По думите му, ако не се предприемат бързи мерки, има опасност заболяването да се разпространи в други общини и области, и на България да бъдат наложени ограничения за износ на продукти от овце и кози – мляко, сирене, месо.

Въпреки че разчетите по пазарни цени показват обезщетения от средно 225 лева за животни под селекционен контрол и 140-150 лева за останалите, министърът се ангажира компенсациите да бъдат завишени до минимум 190-200 лева на евтаназирана коза или овца. Стопаните обаче искат 300 лв. на овца и 700 лв. на коч.

Засилват се и мерките за биосигурност в засегнатите общини в Ямболска и Бургаска области. На входно-изходните пътища на населените места в 10-километровата зона за наблюдение около огнищата се въвеждат в експлоатация площадки за дезинфекция, на която подлежат всички преминаващи превозни средства и хора.

 

Фермерката Дойка Панайотова:

Раждат агънца, ако бяха болни щяха да абортират

Стопаните излязоха на бунт

Чума по животните в нови три села - новината гръмна броени дни след загробването в Кости. Този път - край Ямбол. Селата са Странджа, Шарково и Крайново, а животните там са близо 2000.

Фермерите обаче се вдигнаха на бунт и блокираха пътя край Болярово, точно на разклона, водещ към трите села. Започна голямото надхитряне. Ветиринарите минаха по черни пътища и стигнаха до село Крайново. Фермерите от останалите две села стояха на разклона цяла нощ, с последна надежда, че ще опазят животните си.

“Имам 800 овце и кози. Ако животните ми бяха болни, преди два дни нямаше да имам родено агне. Затова аз казвам, че моите животни са здрави, защото раждат”, заяви пред “Труд” фермерката от Шарково Дойка Панайотова. “Пробите бяха взети преди 21 дни. Ако имаше зараза, вече щяха да са измрели”, заяви фермерката.

 

Помощ

От утре започва изплащането

Още утре започва изплащането на обезщетенията на земеделските стопани за евтаназираните овце и кози в огнищата с констатирано заболяване чума по дребните преживни животни в Ямболска и Бургаска области, съобщиха от Министерството на земеделието. Регистрираните земеделски стопани ще получат парите по банков път, а за останалите ще бъде направена организация да вземат средствата си на място в кметствата в селата.

Всички стопани – кандидати за подпомагане по схемите за животни по линия на директните плащания от засегнатите общини, в срок от 15 дни след ликвидирането на огнището, трябва да подадат заявление за форсмажорни обстоятелства по образец в областните дирекции на ДФ “Земеделие”.

Коментари

Задължително поле