Чума няма, няма и оставки в земеделието

Порожанов: В района на Странджа не са открити притеснителни симптоми

Пет лаборатории ще изследват новите проби, не стана ясно кои

Силен смут сред журналистите внесе изявлението на шефа на Агенцията по храните Дамян Илиев, че чумата по овцете и козите може би е тръгнала от детски фестивал в Болярово, който събрал около 1000 турски и български граждани. Но от Агенцията по храните все още имали само подозрения за информацията.

Земеделският министър каза, че оставки в министерството няма да има, и допълни „дори от моя страна надолу”. Проверка на в. „Труд” показа, че фестивалът е Националният детски събор „Върбова свирка свири”, посветен на странджанския фолклор. Събитието било на 2 юни в Болярово от 9,30 до 18 часа.

По време на срещата земеделският министър и шефът на БАБХ коментираха как се тълкува терминът втори проби и уточниха, че чакали в понеделник да излязат резултати от повторно взетите проби от районите със съмнения за зараза, които трябвало категорично да потвърдят има или няма допълнително разпространение на болестта. За същите 8000 проби земеделският министър по-рано през деня обяви, че ще станат до седмица. А кои са петте лаборатории, на които щe пращат пробитe, не стана ясно.

На въпрос на „Труд” каква е клиниката на животните с аутопсия в района Шарково, които земеделският министър цитира в свое интервю, шефът на БАБХ отговори вместо него, че „клиника означавало болно животно”. Не бяха показани и никакви писмени документи, които да докажат клиниката, от кои места са тези животни и кой ветеринар е подписал документа. На отговора ни беше продиктуван документ на Световна организация за здраве на животните, според който заболяване PPR (чума по дребните преживни животни) се обявява след потвърждение наличие на инфекция с вируса на PPR или антиген, специфичен за вируса, независимо от проявата на клинични признаци и патологоанатомични находки. В доклада на френската лаборатория с пробите, излезли през юли, констатират 22 положителни от общо 174 анализирани. Само първата страница от доклада на „Сирад”, излязъл през юли, стои на сайта на БАБХ, а другите пет не са качени, а на страницата няма описано наличие на антиген.

„Труд” потърси за коментар експерти от френската лаборатория „Сирад” в Монпелие вчера, но служител на компанията, който не се представи, заяви, че в офиса няма никой и специалисти може би ще се появят в лабораторията най-рано в понеделник.

„Ветеринарните лекари непрекъснато наблюдават стадата в района на Странджа и нямаме притеснителни симптоми”, каза Порожанов и допълни, „Дай Боже пробите в момента да са ок”. „Ако има нови положителни проби, ще се удължи автоматично решението на ЕС”, каза Илиев, но не уточни какво визира под ”решението на ЕС”. В обратния случай, повече животни няма да бъдат умъртвявани, ще бъде поискано да паднат ограниченията за търговия с животинска продукция в засегнатите райони. А ако има нови положителни проби, вероятно ще избиват още стада.

Попитан дали БАБХ е получила информация от френската лаборатория, че няма чума по дребните преживни животни, д-р Илиев отрече. Той поясни, че такава информация идва по канален ред и би трябвало Агенцията по храните да е първата, която я получи. А на 20-ти август тази година се появи информация, в която се цитираше като източник Агенцията по храните, че в Благоевград няма чума по дребните преживни животни и повторните проби са отрицателни.

 

За диагностика

Променили наредба „в последния момент“

Опозицията също свика медиите на своя пресконференция по темата. Документи, които те цитираха, показват, че на 6 юни тази година земеделският министър Порожанов променя заповед, с която акредитира Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт за извършване на диагностика на болестта чума при дребно преживни животни. „На 19 юни, само две седмици по-късно, съответният институт вече излиза с първите проби, с които е "открито" това заболяване в село Воден, каза секретарят на БСП Кристиян Вигенин.

Припомняме и скандалната поръчка на Агенцията по храните, която показа, че новосъздадена фирма от 28-годишен младеж, която се занимава с компютри, ще доставяна консумативи за диагностициране на чума по дребния добитък за над 300 хиляди лева. По думите на БАБХ „тя била спряна, заради обществен интерес и този на примиера Бойко Борисов, а не защото е имало нарушения”.

 

Министърът не каза имаше ли чума у нас

Порожанов замазва положението

Не знае колко са избитите животни

Имаше ли чума по дребните преживни животни в България? Отговорът на този въпрос не чухме от министъра на земеделието Румен Порожанов, който трябваше да обясни в студиото на бтв разкритията в последния брой на „Труд”, от които става ясно, че са отрицателни всички втори проби на животните в областите, за които имаше съмнения за чума.

На въпрос - имаше ли чума у нас, министърът даде няколко отговора. Първо – темата не е актуална за Министерството на земеделието, храните и горите. Второ – „не мога да ви кажа точно в кои селища, но по-скоро в района на Шарково и другите две населени места имаше животни с клиника, включително с антитела, които се констатираха в последствие”. Каква е „клиниката” на тези животни и в кои точно населени места, явно също не е актуална тема за министъра.

Трето – Порожанов не знае колко са избитите животни, въпреки че той трябваше да контролира работата на кризисния щаб, който беше създаден по нареждане на премиера Бойко Борисов.

Земеделският министър не знае и какъв е щамът на изолирания вирус, защото два месеца след като е констатирано „заболяването от френската лаборатория „Сирад” все още няма резултат. Думите на министъра бяха опровергани от шефа на БАБХ д-р Дамян Илиев, който на въпрос на „Труд” заяви, че френската лаборатория изобщо не изследва щама на заболяването, а епизацията на вируса.

Оказва се, че няма положителна проба за чума и в село Болярово. На въпрос на водещия: „За Болярово имахте ли положителни проби конкретно”, отговорът е: „За Болярово в едно от стадата имаше съмнителна проба”. Какво точно значи „съмнителна проба” не става ясно.

Разбрахме обаче, че министър Порожанов е „спокоен за себе си във всяко едно отношение”.

 

Трифон Цветков, председател на Българския ветеринарен съюз:

Не съм виждал документи с резултатите

02-10Не съм виждал документи с лабораторните резултати от изследванията за чума, но вярвам на това, което казват държавните органи. Това заяви пред „Труд“ Трифон Цветков, председател на Българския ветеринарен съюз. Попитахме д-р Цветков дали съюзът му и той продължават да подкрепят мерките на Министерство на земеделието и БАБХ, както обявиха преди време, след като излезе информацията, че всички проби от втората серия, изпратените през юни до френската лаборатория „Сирад“, са отрицателни. Не съм запознат с новите данни и не мога да ги коментирам, отговори д-р Цветков.

„Мартин Божков (ветеринарен лекар от Ямболско), който е взел първите проби на животните в с. Кости, ми каза, че има ясна клиника. Именно неговото мнение е в основата да се вземе решението за последващите мерки“, каза шефът на ветеринарния съюз.

 

 

Стопаните не пуснаха ветеринарите да ги евтаназират

Нито една овца от стадото на Ана Петрова не е болна

Екип на "Труд"

„Внимание! Огнище на чума по дребните преживни животни!”. Това предупреждение се чете в началото на пътя, който води към фермата на Ана и Тодор в Болярово. В началото на тясното шосе е паркирала патрулка. Двама униформени служители проверяват личните документи на пътуващите във всеки автомобил, упътил се към животновъдния обект. Малко по-надолу в ниското е фермата на двамата стопани, които не допуснаха животните им да бъдат евтаназирани.

„Вече 60 дни животните ми са на оборен режим! Даже едно пострада заради това, счупи си крачето!”, разказва Ана Петрова и обяснява, че оборен режим означава забрана стадото да напуска терена на фермата, в която има 203 овце без нито една от тях да е умряла или болна.

Стопанката припомня хронологията на драмата: На 23 юни ветеринарните власти взели 10 кръвни проби от животните й, на 25 юни – 40 кръвни проби. И до момента никой не и е съобщил, какви са резултатите. На изпроводяк те подхвърлят, че взетите от животните проби вероятно са компрометирани, тъй като по необясними причини пътували с дни от Ямболския край до София. А на изхода на тесния път към Болярово освен патрулката, има и двама ветеринари. В жегата – с бели предпазни костюми.На излизане от фермата, където според собствениците и до ден-днешен няма умрели животни, гумите на всеки автомобил се дезинфекцират.

 

Първан Дангов, бивш директор на областната Агенция по контрол на храните в Кюстендил

Зараза категорично липсва

Чума по дребните преживни животни категорично няма, заяви пред „Труд“ Първан Дангов, бивш директор на областната Агенция по контрол на храните в Кюстендил. Клиниката, за която всички говорят, може да се дължи на поне 10 други заболявания като Ентеротоксемия и син език, но не и на чума, посочи ветеринарят. Ако беше чума, то при едно болно животно от 100 животни стадо, на третия ден 50 ще се разболеят. При това заболяване смъртността е 90% след първите пет дни. Първите, които трябваше да умрат, са козите на баба Дора, а те живяха 23 дни, след като излезе положителната проба, напомни Дангов.

Коментари

Задължително поле