Чупим кантара до пет години

Здравословна диета, 150 минути упражнения седмично и 8 часа сън в денонощие са оптималните условия за поддържане на нормално тегло.

70% от българските мъже страдат от наднормено тегло

Обиколката на талията трябва да се следи

Всеки втори човек да бъде с наднормено тегло се очаква до пет години. Към момента 40% от населението над 18 години страда от натрупани килограми, а 13% са затлъстелите. Тревожната статистика оповестиха водещи ендокринолози у нас по повод Световния ден за борба със затлъстяването - 11 октомври.

По данни на СЗО за по-малко от век проблемът с наднормено тегло се е удвоил, затова през 2025 г. се очаква всеки втори да е с такова. България пък е на водещо място по затлъстяване в Европа, обяви проф. Здравко Каменов - началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УСБАЛ “Александровска”. С такова състояние живеят около 24% от жените, а над 54% са с наднормено тегло, а при мъжете със затлъстяване са над 25%, като трайно с наднормено тегло са близо 70% от българските мъже, посочи той.

Затлъстяването е болест и е нужно да се предприемат мерки за овладяването на епидемията от него, обясни доц. Пламен Попиванов, началник на Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания в същата болница. По думите му индексът на телесната маса (ИТМ) е обективен критерий, с който може да се определи дали човек страда от затлъстяване. Той показва съотношението между килограмите и височината (kg/m2). За норма се приемат стойностите между 18,5 и 25. Ако ИТМ е в интервала 25-30, човек е с наднормено тегло, а при стойности над 30 - страда от затлъстяване.

Друг критерий е обиколката на талията. Ако тя е над 102 см при мъжете и над 88 см при жените, има повишен риск от развитието на редица хронични заболявания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве