Трагедията на "Струма": Чут е взрив, само двама от оцелелите са в адекватно състояние (ВИДЕО)

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески и и Вилма Русковска, ръководител на специализираната прокуратура в Скопие, направиха изявление пред медиите с коментар за трагичния инцидент на АМ "Струма". Установено е, че е имало е взрив в автобуса, но още не са ясни причините за него.

"Проведохме съвместно работно съвещание, на което уточнихме всички линии на международното правно сътрудничество - получаването на всички необходими документи от македонската страна и получаване на биологичен материал за идентифициране на жертвите", каза заместник-главният прокурор.

Към РСМ е изпратен списъкът с пътниците от автобуса и процесът по идентифициране е започнал. Имаме уверението, че се полагат максимални усилия и необходимото сътрудничество, заяви Сарафов. Всички необходими документи ще бъдат изпратени от прокуратурата в РСМ.

"Искам да изразя съболезнования на близките на загиналите и искам да благодаря на колегите от българската прокуратура за съвместната работа", каза главният прокурор на РС Македония Любомир Йовески.

Следствените действия и огледите продължават. В немалка степен картината на инцидента се изяснява с всеки изминал час, каза Сарафов. "Екипи разпитват пострадалите в "Пирогов". Само двама от тях са в адекватно състояние. Останалите петима са в шок или в реанимация, макар и не в тежко състояние Предстои комплексна съдебно-медицинска експертиза. Свидетел е чул взрив, но не е ясно от къде е дошъл той - от вътрешността на рейса или от удара в мантинелата. В автобуса е имало втори шофьор. Предполага се, че той не е сред оцелелите", обясни шефът на следствието.

За момента в РС Македония няма да се провежда паралелно досъдебно производство. Разследване ще се води само в България каза говорителят на прокуратурата Сийка Милева.

Няма правна възможност в разследването да се включват македонски представители, каза Сарафов. "Няма такова желание, няма и таката правна възможност. Работят наши експерти - криминолози, съдебни лекари и вещи лица по автотранспорта", обясни той.

https://www.facebook.com/btvnews/videos/236450981914793
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика