Шампионка в джагите програмира и тропа хорà

„Никога не съм си представяла, че мога да стана първа в Германия, най-много да стигна до трето място, но ето че се случи - казва Екатерина Атанасова, която в германския град Санкт Вендел спечели световните серии по джаги (футбол на маса).

В конкуренцията на 87 жени българката записа 6 победи, включително над две представителки на домакините. А на финала се справи и с швейцарката Саманта ди Паоло, след като изоставаше с 0:2. Играе се до 3 победи от 5 мача, а във всеки от тях трябва да се отбележат 5 гола. Атанасова обаче успява да спечели битката с 3:2, за да ликува на върха.

„След финала президентът на Германската федерация Клаус Готехлебен дойде при мен и ми каза, че съм му развалила статистиката - споделя с усмивка шампионката. - Домакините взеха злато при мъжете, младежите и ветераните. Очакваха да станат първи и при жените. Но...“

Германия, както Франция и САЩ са държавите, където джагите са развити на професионално ниво. В страната на Франц Бекенбауер например активните състезатели са над 6000, от тях жените са близо 700. Бундестимът разполага със супермодерна база, а тренировките не отстъпват по нищо на тези при футболистите - лагери всеки месец и участие в турнири почти ежеседмично.

На клубно ниво Атанасова вече 5 г. е състезател и на германския „Беър Берлин“, с който 5 пъти триумфира в лига на страната. Пред 2013 г. българката става №1 в света, печели три пъти световни серии, а в момента е и №1 в ранглистата на планетата. Екатерина обаче не загърбва джагите и на родна почва. Създава свой клуб „Джагуарс“, в който е състезаващ се треньор.

„Този ангажимент ми отнема страшно много време, защото моите тренировки не съвпада с тези, които правя с играчите в отбора - казва тя. - Но много искам джагите в България да станат още по-конкурентни. Това е млад спорт, който има голям прогрес в последните години, но всичко става много бавно. За щастие не само аз имам успехи на международно ниво. Втора след мен в световната ранглиста също е българка - Благовеста Герова. А Марио Томов, който е само на 14 години, стана втори на двойки при младежите заедно с Денис Бисеров - сега в Германия. Бисеров взе бронз на сингъл.“

В момента активните състезатели у нас са над 100 и се готвят в 5 клуба.

Макар че джагите изглеждат лека и неангажираща занимавка, всъщност за да си добър, трябва да положиш доста усилия. Международната федерация по футбол на маса (МФФМ), в която членуват 60 страни, е утвърдила 5 модела маси, които са изработени по различна технология и съответно техниката за всяка от тях трябва да е различна. Френските например са с алуминиеви играчи и дръжките им са по-леки, германските са направени от пластмаса и са с по-тежки дръжки.

„За да издържиш едно голямо състезание, трябва да си много добре подготвен физически и психически - разкрива Атанасова. - Аз например редовно тичам, практикувам и народни танци от 15 години. Гледам да съм отлично отпочинала, за да издържа маратона, който понякога е 15 часа, ако си стигнал финал. Чета и доста спортна психология. Дори и да изоставаш в резултата срещу сериозен съперник, не трябва губиш кондиция или да си разколебан. Освен това обстойно изучавам съперниците си. Задължително ден преди старт, а не 30 минути преди игра, отивам в залата, за да свикна с обстановката. И когато дойдат мачовете, да се чувствам в свои води.“

Всъщност Екатерина пробва уменията си в джагите сякаш на шега по време на морските почивки със своето семейство. Баща й Владимир и братята й близнаци Михаил и Николай също са запалени по играта с пластмасовите човечета. И до днес те са нейни най-големи фенове. Когато е на 16 години, тя често отскача до подлеза близо до дискотека „Ялта“, където играе със съучениците си.

„Оказа се, че техники, които моите приятели са отработвали с години, на мен ми се получаваха само за няколко дни тренировки - разкрива шампионката. - Овладявах с лекота играта с топчето, а това ми доставяше голямо удоволствие.“

За първи път обаче Екатерина се докосва до големия спорт, когато е 20-годишна и участва на световното в Италия, след като е спечелила републиканското. Макар че играч от френския отбор й предрича, че няма да намери място сред най-добрите 32-ма, българката става девета. „Имаше една унгарка, която се качи трета на стълбичката - спомня си Атанасова. - Много ми хареса играта й. Казах си: „Искам и аз някой ден да се кача на подиума.“

След връщането си в България Екатерина започва трескаво да търси в социалната мрежа видеоклипове и литература за джагите, за да се самообучава. Допитва се и до опита на чуждите треньори.

За да поддържа хобито си обаче шампионката се ориентира в друга сфера, в която може да изкарва препитанието си. Завършила Първа английска гимназия, после икономика в Софийския университет, както и финанси и банково дело, а сега се занимава с уеб дизайн. Освен това тя е и в управителния съвет на МФФМ вече 7 г. Нейно дело е и интернет страницата на МФФМ, брани и интересите на нежния пол като член на женската комисия в организацията. Шампионката вече се готви за следващото предизвикателство, когато зала „Универсиада“ за първи път ще бъде домакин в края на месеца на турнир от интернационалните серии с награден фонд 8000 евро.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица