Шансовете за правителство клонят към нула

В нощта на изборите Кирил Петков бе категоричен, че партията му няма да преговаря с ГЕРБ.

ПП, ДБ и БСП не искат да преговарят с ГЕРБ

Вторият мандат ще вкара партията на Бойко Борисов в капан, категорични са политически наблюдатели

ПП могат да съберат максимум 110 депутати

В 48-ото Народно събрание съставянето на правителство е мисия невъзможна, коментираха пред “Труд News” представители на различни формация в парламента. Причина за това е, че коалиционните партньори от предишната власт - “Продължаваме промяната” (ПП), “Демократична България” (ДБ) и БСП нямат намерение да приемат офертата на ГЕРБ и да седнат на масата за преговори, казаха пред “Труд News” от партийните централи.

Тезата на трите формации била: “партиите, които свалиха предишното правителство, да си направят свой кабинет”. Това означава провал на предложението на ГЕРБ за широка коалиция, в която лидерите да отстъпят крачка назад. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че няма да прави правителство само с ДПС, “Възраждане” и “Български възход”, независимо че четирите партии събират мнозинство от 142 депутати.

Предишните партньори във властта вече правят сметки за втория мандат, научи “Труд News”. С него ГЕРБ ще бъдат вкарани в капан, защото ако подкрепят правителство с мандата на “Продължаваме промяната”, ще се самоубият политически за своите избиратели. Ако не подкрепят такъв кабинет обаче ще бъдат обвинени, че саботират стабилността в държавата, коментираха “Труд News” политически наблюдатели.

Ден, след изявлението на Борисов и предложението му за съставяне на контактна група, от ПП казаха, че ще имат официална позиция най-рано в края на седмицата и припомниха казаното от съпредседателя на партията Кирил Петков след вота. В нощта на изборите Петков бе категоричен, че партията му няма да преговаря с ГЕРБ. “Всякаква подмяна на нашите обещания би била предателство към нашите избиратели”, каза той в отговор на въпрос дали има някакъв начин да дадат подкрепа за правителство с мандата на ГЕРБ.

“Труд News” научи, че в ПП се коментира, че ако се стигне до втория мандат, ще положат усилия за съставяне на правителство. ПП, БСП и ДБ общо имат 98 депутати. С тези на “Български възход” стават 110, т. е. далеч под необходимите 121. Трите партии участвали в предишната власт казаха, че освен с ГЕРБ не биха преговаряли и с ДПС, а от “Възраждане” са категорични, че не биха участвали в никакво друго правителство, освен в свое. Това означава, че и с втория мандат би било невъзможно съставянето на кабинет.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов днес предложи КСНС при президента да търси разбирателство между партиите, вместо срещи, организирани от ГЕРБ. “Като основно действащо лице в мандатната процедура, но и по отношение на националната сигурност, според мен президентът има компетентността да свика партиите и да проведе една или няколко консултации, докато се стигне до изясняване на въпроса”, твърди съпредседателят на “Демократична България” пред “Дойче веле”.

Нищожни опции за съставяне на правителство, според анализатори има и с третия мандат, който този път президентът едва ще връчи на БСП. Причината е, че Корнелия Нинова обяви Румен Радев за един от основните врагове на партията и му преписа заслугата за изборния си провал. Ако мандатът отиде при ДБ, развитието на сюжета ще повтори всичко, което е било при втория мандат. По-различно би било само, ако Радев даде последния мандат на Стефан Янев, което едва ли е възможно заради промяната в отношенията между двамата бойни другари, настъпила след решението на бившия служебен премиер за партийно строителство.

Партийни сметки

Възможен сценарий - нови избори през февруари

Политици и анализатори предпазливо започнаха да прогнозират кратък живот на 48-ото Народно събрание, но сметките за евентуални предсрочни избори вече започнаха. Най-дългият срок, в който може да работи новият парламент при положение, че няма да се излъчи правителство, е до началото на януари 2023 г. Това означава, че изборите биха могли да бъдат в първата неделя на март - 6 март. При разпускане на 48-ото Народно събрание в края на декември, то изборите за 49-ото Народно събрание биха се провели на 26 февруари.

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Ще става все по-трудно да се сформира кабинет

Не търсим подкрепа за себе си, а за това България да има едно проевропейско и антикризисно управление. Предлагаме формулата заедно с компромисите, които сме готови да направим, и очакваме другите партии. Не сме изключили никого от този разговор. Длъжни сме да направим всички възможно, за да не бъде изхвърлен вота на гласувалите българи.

С всеки следващ предсрочен вот ще става все по-трудно да се сформира правителство. Такава е логиката на политическите кризи. Те се задълбочават. Ако отидем на избори през януари, тогава възможността за кабинет ще бъде още по-трудна. Всеки следващ избор разбива фундаментите на представителната демокрация в България.

Можем да управляваме с партии, които споделят нашата геополитическа ориентация. Каним на разговор всички. Готови сме с всеки да говорим, но сме готови да управляваме с партии, които са проевропейска и проатлантическа ориентация.

Важното е да се очертаят точките на консенсус в парламента и около тях да се опитаме да излъчим правителство. Всяка кандидатура за министър трябва да бъде възможно най-безспорната в публичното пространство. Трябва да намерим хората, за които не може да се каже лоша дума. Фигурата на премиера трябва да бъде максимално приета от партиите в Народното събрание и да се ползва с едно сериозно доверие.

Сергей Станишев, президент на ПЕС: Политиците си играят с огъня

Четвърти избори за 18 месеца е скандално. Това е тежка диагноза за българската политическа система. Ако има избори напролет, композицията ще бъде същата.

Всички партии сякаш играят ритуален танц, за да обвинят други, че не искат да направят правителство. ПП и БСП заявяват, че няма да преговарят с ГЕРБ и ДПС, разчитайки те да се износят при евентуална коалиция или, ако не успеят, да загубят следващите избори. ГЕРБ отправя оферта, но трудно ще излезе от изолацията. Политиците си играят с огъня и ще си платят цената. Победителят в изборите има 9% от имащите право на глас, а БСП - 3,5%. Трябва да се стегнат и да решават проблемите на хората.

В началото на 90-те години конфронтацията бе огромна, но на Кръглата маса се постига компромис.

В сегашната ситуация към всички опасения на политиците се прибавя и има “страх от зимата”, както и надежда от страна на всяка партия, че тази, която влезе във властта през зимата ще се износи и това ще даде електорално предимство на опонентите ѝ.

БСП постигна историческо дъно от 230 хиляди гласа. Когато предлагаш едно и също няколко пъти, а избирателите ти дават знак, че не го приемат, въпросът с оставката следва автоматично.

Евродепутатът от БСП/S&D Петър Витанов: БСП е в най-тежката си криза, трябва смяна на ръководството

Бях шокиран от резултата на БСП на изборите, още по-шокиращо обаче е безразличието на това ръководство, заяви евродепутатът Петър Витанов.

БСП е в най-тежката си криза, а промените не търпят отлагане. Това коментира пред БНР Петър Витанов, член на Националния съвет и ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. Пленумът в събота е съдбовен не само за БСП, а за българската левица, каза Витанов и допълни, че очаква в събота Националният съвет да вземе решение за Конгрес на партията.

“БСП няма време, за да оставя нещата по старому. Мнозинството от членовете на Националния съвет считат, че трябва да има промяна. Не да се караме, да сатанизираме някого, а да има Конгрес, на който всички тези въпроси да бъдат решени. За мен това е бой последен за БСП. Или ще успеем да се реформираме и ще тръгнем по нов път, или ще загинем и това много дълбоко се осъзнава и от нашите членове”, коментира Витанов.

“Трябва да се промени курсът на БСП. Той не включва само смяната на председателя и тясното ръководство, а много неща - да се даде нова посока, промяна на екипите, посланията, на организацията. Аз бях шокиран от резултата от изборите, още по-шокиращо обаче е безразличието на това ръководство. Безразличие към съдбата на партията, сякаш се гледа със задоволство на намаляващите гласове. Щяло да има равносметки, анализи, малко било пропадането, продължаваме напред”, заяви още Петър Витанов.

Според евродепутата трябва да се сложи край и на вътрешните войни в БСП: “Последните пресконференции звучат по един и същи начин. Виновен е президентът Радев, Станишев, Добрев, служебното правителство, масовият заговор, световното задкулисие, Сорос, всички. Не приемам това прехвърляне на вината, тези междуличностни отношения трябва да се прекратят”. “Но най-тежката грешка беше лайтмотивът на БСП: с коя дясна партия ще прави коалиция. Това е тъжно за левия избирател, който остава без свое представителство. Трудно е да обясниш на левите хора да преглътнат подобно обединение”, посочи още Петър Витанов.

Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към президента, пред “Труд News”: Политическата нестабилност ще продължи година, две

Партиите дори не могат да разговарят нормално

Страната от няколко години е в един процес на задълбочаваща се политическа нестабилност, която има системен характер. Сега съществуващите партии не могат да произведат ефективно управление, тъй като от една страна никоя от политическите сили няма силно, самостоятелно влияние, а от друга страна са прекъснати нормалните канали за политически диалог и за изграждане на коалиции, включително не само политически, а и програмни. Това е процес, който ще продължи още известно време - вероятно година, две - докато се преструктурира политическото пространство и има достатъчно силни, в смисъл ползващи се с по-широко обществено доверие партии. Второ, не съм оптимист за способността на този парламент да излъчи правителство, тъй като тук не става въпрос за някакви елементарни аритметични сметки, а става дума за много сериозна и трудна политическа задача. Ясно е, че няма възможност за коалиции по нито една от няколкото разделителни линии. Единият възможен изход би бил някакво програмно управление с кратък хоризонт - от няколко месеца до една година, с няколко много конкретни цели и по всяка вероятност осъществявано от правителство, в което няма изявени партийни фигури. Това на теория би могло да се случи, но на практика е много трудно, тъй като в отношенията между партиите няма доверие, натрупали са се негативни и лични конфликти.

Не съм съгласен с тези колеги, че програмното правителство е бягство от отговорност, че е някаква мимикрия - напротив, партиите поемат отговорност, след като са се съгласили да подкрепят постигането на някакви цели, без значение, че не са директно представени в парламента.

Идеята за модератори на контактни групи е нещо ново, не се е случвало до сега. Вероятно говори за това, че партиите дори не могат да разговарят нормално. Аз не виждам как модератор би могъл да изиграе някаква ключова роля, когато партиите помежду си се отнасят враждебно, недоверчиво и очевидно имат сериозни различия. Това звучи по-скоро като признание за степента на непоносимост между отделните партии.

Има неотложни предизвикателства и сериозни заплахи пред страната и очевидно там трябва да бъде поставен акцента. Но при ход “програмно правителство” всяка партия ще мисли за своя изгода, какви рискове поема и как ще се отрази това на едни скорошни избори, които са много вероятни. Това е трудна задача и дори в по-развити страни, с по-голям опит, не се получава. Давам пример с Италия, където имаше по същество полукоалиционно, полупрограмно правителство начело с Марио Драги, но в един момент една част от партиите, които го подкрепяха, прецениха, че не могат повече да носят това бреме, отношенията между партиите се влошиха, правителството падна и се отиде на избори.

Шансът за съставяне на правителство не е голям, при всяко положение е чувствително по-нисък от 50 процента. Но да не бързаме да отписваме парламента, партиите трябва да се отнесат много сериозно към това, което трябва да свършат през времето на 48-ото Народно събрание, през времето, докато преговарят за съставяне на правителство. Имам предвид, че има закони, които са подготвени от служебното правителство във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост, бюджетът ще бъде внесен и би било проява на отговорност да се захванат сериозно с тези законопроекти, защото те са необходими.

Засега е сигурно, че първото заседание няма да е на 13 октомври

Президентът свиква 48-ото Народното събрание идната седмица

Срокът е един месец

Идната седмица се очаква президентът Румен Радев да свиква първото заседание на 48-ото Народно събрание, научи “Труд News” от източници близки до “Дондуков” 2. Засега било сигурно, че то нямало да е на 13 октомври, тъй като сред обкръжението на държавния глава имало фаталисти.

По закон, в едномесечен срок след изборите, президентът свиква НС. Румен Радев не смятал да чака до 2 ноември, заради предстоящото приемане на бюджета за 2023 г. и сроковете за промени в законите, от които зависи получаването на траншове от Брюксел по Плана за възстановяване.

Очаква се до неделя вечерта ЦИК да обяви окончателния списък с имената на новите депутати. След това те ще бъдат обнародвани в “Държавен вестник” и няма проблем да свика първото заседание на 48-ото НС. В него, както и в предходното - 47 НС ще има 7 формации, от които само една нова - “Български възход”, която е и най-малобройна - с 12 депутати.

До началото на новия парламент преговори между партиите за съставяне на правителство едва ли ще има. Росен Плевнелиев, който бе посочен от лидера на първата политическа сила ГЕРБ Бойко Борисов за медиатор в контактната група каза, че разговорите ще започнат след сформирането на 48-ото НС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика