Застраховки вървят ръка за ръка с ипотечния кредит Отказват плащане, ако скриете заболяване

Силвия Великова: Оставам в БНР, няма да се откажа сама от работата си Усещането "да си задраскан", е ужасно, заяви журналистката

Кражби на скъпи играчки от магазин в столичен мол, участва и дете

Платиха 700 000 евро за най-скъпото ново Bentley Цената на модела Flying Spur First Edition скочи над три пъти в търг на Елтън Джон

Пасторът на Джок Полфрийман: Има право на втори шанс, защото ясно осъзнава какво се е случило Не очакваше да бъде пуснат на свобода, беше отчаян, заяви пастор Иводор Ковачев

Президентът Радев се срещна с изпълняващия длъжността посланик на САЩ у нас Джъстин Фридман

Лив Тайлър отново с главна женска роля В епоса “Към звездите”

Тайфунът „Тапа“ в Япония рани четирима души

Кога човек е като кабинет по биология?

Засилено полицейско присъствие по пътищата заради трите почивни дни

Стрьомстад – яхти, цветя и… българи

Амелия-Мира остава непобедена в „Игри на волята”

Катастрофа на магистрала „Тракия“, движението след Пловдив е затруднено

Фейсбук преустанови действието на десетки хиляди приложения заради риск за личните данни

„Ферари“ мачка и на виртуалната Формула 1

Шансът на Радев е да говори за това, което интересува народа

Румен Радев вече е президент. Състоя се, така да се каже, неговата инагурация. Предстои да видим как ще се справи Тръмп.

Ако забелязвате, има поразително съвпадение в датите. Избираме в началото на ноември, получаваме нов президент на 19 януари. Когато се полагаха основите на днешното статукво, новите политици прегърнаха имитативния метод на реформиране. Даже един депутат във Великото народно събрание възкликна – Ако искаме да живеем като американците, трябва да правим всичко като САЩ. Такъв е нашият нрав.

Имитацията обикновено е начин да прикриеш варварски нрави. Още неизчакал края на вчерашната реч, плъзна поток байганьовска литературна критика. Едни не харесаха казаното заради това, че е дълго и скучно; други – че на Радев „не му достига конкретика в ангажиментите“; трети, че е трябвало да се ограничи с 4 приоритета; четвърти, че четял недостатъчно гладко; пети, че това било програма на премиер, а не на президент; шести, че прекалено много време отделил на социални въпроси; седми, че казал на депутатите, че имат една седмица, което ги обидило.

Всъщност и седмица им е много. Това бе среща между личност с рейтинг около 70% и парламент с рейтинг около 6%.

За първи път наш президент е изправен пред парадоксално трудна задача. Радев беше предпочетен с мнозинство от всяка социална категория, за каквато се сетите: от ляво до дясно, от София до село, от високо образовани до неграмотни, от българи до малцинства. Той е първият президент с едновременен мандат от етнически турци и националисти. Тоест съответства не само на буквата на конституцията, но и по дух започва като президент на всички българи. А от друга страна, партиите се хранят от противопоставянето между социални категории. В което дело преуспяха дотам, че вече не са в състояние да сформират устойчиво мнозинство за цял мандат. Затова за пет години ще имаме три служебни правителства. Засега. При това партийните лидери се канят да държат сметка на временното правителство как ще реши нерешените от тях проблеми и ще премахне несправедливостта за два месеца. На какво отгоре?

Умерените и прагматични позиции на Радев не са комфортни. Има три риска: всички противоборстващи страни да го припознаят като чужд; народът да започне да го възприема като част от статуквото; външни хегемони да видят в него непослушко и да му вдигнат мерника. Но без риск няма дивиденти.

Първото, което прави впечатление в речта, е отказът от имитациите. Или другояче казано – българоцентризмът. Не етнически, а в смисъл, че политиката ни се формулира тук, а се отстоява навън. А не обратно – да се поръчва навън, а да се прокарва и налага тук. Веднъж ти казват: можеш да развиваш ядрената енергетика. Друг път пристигат и казват – захвърли направените инвестиции. Веднъж искат борба срещу корупцията, после – да не се пипат офшорките. Веднъж поръчват да се засили контролът върху съдебната система, следващ път – че е нужна по-независима магистратура. Как да съчетаем двете неща? „То си е ваша грижа.“

При сегашната инерция самоуправлението на страната звучи като крайно оригинална идея, но тя следва от понятието „суверенитет“ и е недвусмислено формулирано в конституцията. Там не пише „доминион“. Пише „държава“. Съответно пълномощията на депутати и министри се дават не от чужди елити или избиратели, а от народа на страната. Според Устава на НАТО и Лисабонския договор България е член на пакт, съответно съюз на равноправни държави. И носи съотговорност за общите решения. Защо тогава да не участва активно в тяхното изработване? Ако ще учим нещо от други държави, нека се научим от същността, а не от дрешките и маниерите. От САЩ например можем да усвоим принципа за независимост.

И още нещо. В конституцията пише, че президентът отправя обръщения, но липсват думите „по поръчка на чужда държава“. Препоръчително е да не се бърка външна и вътрешна аудитория, както правеше Плевнелиев.

Как прекали със социалната тематика президентът Радев в своята реч? Очерта се като реформист, който смята, че лечението трябва да съответства на болестта, а не на парите на болния човек. За когото образователните шансове трябва да се определят от способностите на ученика, а не от материалния статут на родителите. Че трябва да има конкуренция, а не картели. За бъбрещата класа това може да е Коперникански преврат. Защото всички реформи от десетилетия вървят срещу принципа за справедливостта. Само че ако е прекалил, то прекали заедно с огромното мнозинство от хората в страната.

Тъкмо това е новото, което се очертава, в сравнение с предшествениците. Желев се обяви за “президент на демонтажа”. Стоянов беше „президент на реформите”. Първанов – «социален президент». А президент на България има ли? Радев получи възможността за първи път да вкара в тъй ценния баланс между институциите и баланса с народа. За депутатите са скучни такива теми като крещящата социална несправедливост, която вече прелива в правосъдна, политическа, гражданска, медийна. Но пък тъкмо те са интересни за публиката. Нашите политици с желязно упорство отказват да чуят, че според всички социологически изследвания ранглистата на проблемите започва с безработицата (около 30%), ниското заплащане (около 26%), бедността (към 17%), ниските пенсии (15%), а дори корупцията и правосъдието остават далеч назад. При политиците тази ранглиста е обърната с краката нагоре. И затова говорят на стената. Шансът на Радев да бъде независим от политиците е да говори за това, което интересува именно народа.

Президентът описа развоя на демографската криза и последиците от емиграцията. Вече над две десетилетия този процес е едновременно резултат и причина за почти всичките ни проблеми: липса на кадри, затваряне на училища, некрозата в обширни райони, липсата на хора, които да финансират здравеопазването, недостатъчни пенсии, което на свой ред е мотив да се замине за чужбина. Ако ръководството на нацията може да бъде оприличено на капитан, то водата вече му е до пояса, а той енергично пренарежда столовете на палубата и сее раздори между членовете на екипажа. В психологията това се нарича компенсаторна свръхактивност. На моменти поръчва и на оркестъра от политолози да свири бодро популярни парчета за овладения бюджетен дефицит. Кога ще започнем да запушваме огромната пробойна в социално-икономическия модел?

Преди 5 години Плевнелиев имаше добри идеи да насочва прожектора на вниманието към следващите 20 години. Да тласка разработването на дългосрочни стратегии на страната. Но на практика само създаде тесни връзки с аутсорсинга и IT сектора, които са световна тенденция, независеща от българската политика. Институцията „президент“ е златна възможност публично да очертаем най-сетне перспектива, способна да задържи гражданите в страната. И да се напомня постоянно на редуващите се парламенти за цели, които надхвърлят един мандат. Това са реиндустриализацията, бъдещето на енергетиката, образованието, здравеопазването, транспортът, сигурността. Задачи, по които вятър ни вее без посока като кораб призрак. Дори има школа на „български лесе фер“, за която времето не е заек, та да избяга. Според нея, колкото и глупости да се случват, пазарът накрая ще намести нещата по най-оптималния начин. По който повод класикът на политикономията Джон Мейнард Кейнс отбелязва – Накрая ли? Накрая всички ще сме мъртви.

Предстои да чуем състава на служебното правителство и поръките на президента Радев към него. Дано да бъде един такъв скучен, делови кабинет, който няма да имитира нещо красиво, а ще се заеме сериозно с основната си задача – да проведе нормални избори.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (30)

 1. Шансът на Радев е да говори за това, което интересува народа-понеже нищо друго не може да направи ,ще си остане само с говоренето !

 2. Тия Мухъли, дето вчера се изнесоха нямат и 6%.
  С по 0,4% са и знаят , че повече парламент няма да помиришат.
  БОКУЛЦИ

  1. Така си мислиш. Президентчето, попаднало случайно в политиката или ще слушка, както е свикнал или просто ще си прибере милиончето под формата на заплати за 5 години и това ще му е. Но подозирам, че комисионните от Русия ще са малко по-тлъсти. Путин винаги е бил щедър към продажниците.

 3. Те комунистите винаги говореха това , което интересуваше
  народа и в името на народа ограбиха народа !!!!

  1. Говорене с привкус на ФАТМАЩИНА! Сорос плаща по 30 щ.д., за да протестират днес срещу Тръмп. Колко лева плаща Бърдоквата и останалите от бандата на четиримата, за да защитават Радко! Между другото карикатурата на Кути е иносказателна!

  2. Абе те комунистите построиха третата българска държава, но дойдоха капиталистите и опоскаха всичко. Аре да не се лъжем, за да не си разменим шапките бастун с бастун. И на макя ти много здраве от мен.

   1. Наистина да не се лъжем – като се вгледаш в капиталистите, ще видиш ….. комунистите. Парите винаги са били в тях, още от национализацията. И никаква трета българска държава не са построили, получиха я като подарък от Червената армия.

  3. и после станаха част от световната демократична общност…

 4. Абе тия мухлясали престъпници в българския парламент с реитинг 2%,започнаха да дават съвети на новоизбрания президент с реитинг75%.Боклуци неможе да ви гледа българския народ защото през тези 27 години го съсипахте,финансово и морално.Всички стеза панделата за да опитате сладоста на живота.Ни ли вае срам бе негодници.Колкото по бързо се махнете толкова по добре некадърници.

 5. Абе тия мухлясали престъпници в българския парламент с реитинг 2%,започнаха да дават съвети на новоизбрания президент с реитинг75%.Боклуци неможе да ви гледа българския народ защото през тези 27 години го съсипахте,финансово и морално.Всички стеза панделата за да опитате сладоста на живота.Ни ли вае срам бе негодници.Колкото по бързо се махнете толкова по добре некадърници.

 6. Господин Президент,
  Изпълнявайте си задълженията, така какта Ви повелява закона и съвестта!
  Керванът си върви, а кучетата си лаят.

 7. „Шансът на Радев да бъде независим от политиците е да говори за това, което интересува именно народа.“ Да говори е едно, човеците можем много да говорим. Шансът на Радев е ДА ВЪРШИ ТОВА ЗА КОЕТО ГОВОРИ, иначе остават само приказките. А това с едната седмица беше просто изпускане на нерви. Недопустимо е за един военен от такъв ранг, който вече е Президент, така лесно да изпуска нервите си.

 8. Говорене с привкус на ФАТМАЩИНА! Сорос плаща по 30 щ.д., за да протестират днес срещу Тръмп. Колко лева плаща Бърдоквата и останалите от бандата на четиримата, за да защитават Радко! Между другото карикатурата на Кути е иносказателна!

 9. Простаци, крадци, национални предатели и -п-е-д-е-р-а-с-и- напуснаха парламента, защото не им понася истината за България. Паразитите се обидиха и си тръгнаха и ДАНО ДА НЕ СЕ ВРЪЩАТ НИКОГА, да си седят обидени на макя си у ауспуха.

 10. Отличен анализ, точни оценки на автора! Щом провалените и самосвалили се гербаджии, псевдонационалисти и рИфУрматУри плюят по Радев, рейтингйът му ще расте.

 11. Предлагам да се цитира една от речите на премиера в оставка за Българският МАЪЕРИАЛ с който принуден дауправлява за да може новоизбраният президент да се научи на нещо стойностно.

 12. Не е изпускане на нерви предупреждението, че им остава една седмица….тези самозабравили се депутати заслужават линч, а не да ги галим с перце и да се съобразяваме с чувствата им, след като те се подиграха с живота ни – нашия и на децата ни! Браво, РАДЕВ!

 13. Bojidar Mihaylov
  Само казвам, че Радев е представител на партия от същия този Парламент и същите 6% и повече няма какво да кажа.

  Тъп си,Божидарчо, като тия, дето представляваш! Радев е избран от много хора с различни виждания. Аз не съм гласувал от 20 години, но сега го направих за да се махне банкянския простак и кликата му. А иначе съм антикомунист повече отколкото си ти или за какъвто се представяш.

  1. Или си наивник, или си въобразяваш, че си антикомунист. С какви очаквания си избрал Радев и какво той ще върши са две много различни неща. Два месеца Радев повтаря казаното вече от БСП.Дали ще бъде различно оттук нататък с Йотова и Нинова зад гърба му?

 14. С обидни думи към президента Радев се открои Симеонов от ПФ.ЗАЩО ЛИ ??? От страх,че тези около 200 хил. гласували на втория тур за г. Радев от общо гласувалите за ПФ,на предстоящите избори не гласуват за ПФ,влизането му в парламента може да стане проблематично……!?

 15. Нямаме нужда вече,нито от ЧЕРВЕНИ нито от СИНИ малоумници.Нека НИЕ всички се обединим и поне един път застанем зад човека на който сме гласували доверие.
  Нека му дадем шанс да ни покаже какво може ,но с подкрепа от нас
  Възгордялите се неудачници,които напуснаха парламента – да си останат ОТВЪН
  Браво господин Найденов .Продължавайте все така обективно да следите изявленията и да ги отразявате

 16. Те тези с 6% ,или поне част от тях. Трябваше отдавна да търкан наровете в пандиза.

 17. ATAKА одобрявате ли поведението на Симеонов, Байрактаров и Касабов да напуснат парламента за репликата на президента. Аз който винаги съм гласувал за АТАКА съм против тези господа. Разбрах, че е вярно за Байрактаров, който участва в концесията за летище СОФИЯ. Долу олигарха СИМЕОНОВ. Само АТАКА и ВМРО без НФСБ.

 18. Защо никой не пита Валери Симеонов защо си е сменил фамилията Балевски?

 19. Г-н Димитър,изпускането на нервите е абсолютно нормална реакция за всеки човек,независимо какъв пост заема.Даже реакцията на Г-н Радев беме прекалено мека за хулиганското поведение на Симеонов и подръжниците му.С финалната си кратка фраза,само изрази мнението на целия български народ, мнението за този парламент с 5-6% рейтинг.Даже им подари още 1 седмица-няколко стотин хиляди лева за ваканц.режим.Трябваше още същия ден да си съберат в кашончета партакешите и се изнесат веднага.Беше изключително точен в речта си и най вече търпелив към депутатите-хулигани!

 20. този шопар дето напусна първи парламента няма ли близки да му кажат истината че БОКЛУК!

 21. В България хобито на всеки е да плющи тъпотии безспир ! Рейтингът на Радев бил 70% , а на депутатите -6% ! Само, че голяма част от депутатите ги знаем колко струват, докато Радев макар и добър червен генерал, е случайно попаднал на това място не на база на качества на политик и държавник , не на показан управленски опит, а защото народа реши да накаже ЕГО то на Банкянския „титан“ , който от години се прави на велик без покритие и цялата тази каша той я забърка понеже само с Винету не става . Трябва и акъл , трябва и демократичен опит, трябва и съобразяване с народните интереси, не само със собствения кеф ! Така, че какви качества има Радев , някой знае ли ? Освен, че марширува и козирува добре. И че е сбъркал първия път с жената, та тази му е втора съпруга ! Другото е надежда дано да има качества !

 22. Предлага да се съпостави как се изминава пътя по отношение на образование,на служба в армията,за да се стигне до звание генерал и кандидат за президент или друга държавна длъжност. Съпоставете пътя на Радев,Борисов,Атанасов,Д.Гяурови други такива генерали.Прочети поне биографиите и тогава съди.

 23. Проблемите са ясни , само че президента може само да напомня на изпълнителната власт какво трябва да се прави , но на т.н политици изобщо не им се слуша за проблеми, а пък да не говорим че не могат да решат нито един от тях, толкова са некадърни и са там да вземат , не да дават и решават проблеми. Дори не дискутират мерки , програми и начини за решаването им. Защото у нас нищо не е наред, най-вече политиците.

 24. НА ВНИМАНИЕТО НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР
  Кажете ми защо наши работници работеха в република КОМИ бившия СССР? Младите не помнят. Тогава започна възходът на икономиката на БЪЛГАРИЯ така, че през 1997 година западния свят заговори за българското чудо. Бяха изградани дървообработващите заводи във В.Търново и Долно Съхране, наред със заводите в Берковица, Троян и Трявна за икономиката трябваха дървен материал. Но „лошия“ ТОДОР ЖИВКОВ беше забранил изсичането на горите, за да има за бъдещото поколение. Тогава само СССР ни помогна. Завода спираше да работи доката не пристинеше влаковата композиция от КОМИ. Гори се сечаха само за отопление. По късно заводите бяха приватизирани. И техни лобита станаха зам. министри във МИНИСТЕРСТВУОТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО и уж отговаряха за горите. И говореха лъжи по телевизията, че колкото са изсечени, толкова са посадени.А през това време заводите закъса за дървесъна и започнаха да палят горите. И приемаха с радост овъгленаха дървесина за преработка. Така имаше дърва и за износ и овъглени гори за заводите. А нашите депутати се занимаваха с питане докато не останаха вече гори. Писал съм до всички институции и ПРОКУРОРИ защо се палят горите. Глас в пустиня.
  БИВШ НАЧАЛНИК НА ЦЕХ за ПДЧ (плоскоси от дървени частици)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.