Шаранът вмирисан от евтини фуражи

Не купувайте риба от багажника на автомобила, съветват експерти

Цената му на дребно стига 8 лева за килограм дни преди Никулден

Всяка касетка трябва да е с етикет

Стопани на басейни и язовирчета хранят рибата с каквото намерят. Те използват нискокачествени евтини фуражи, които като се хвърлят във водоема, потъват. Така шаранът е принуден да се движи по дъното, а после месото му мирише лошо, обясни за „Труд” Йордан Господинов, председател на Асоциацията на производителите на рибни продукти „БГ ФИШ”.

Най-често такива стопанства излизат на пазара със стока, чийто произход много трудно може да се проследи, защото някои от тях са собственост на общините, допълни Господинов.

Добрите развъдници работят с висококачествени екструдирани фуражи, които съдържат повече полезни вещества, гранулите не потъват и така рибата плува по повърхността на водоема. Месото й е по розово и по-вкусно, обясни Господинов. Част от фирмите вече са вкарали и аератори, които внасят кислород във водата, което също прави месото по-качествено. Цената на такава риба е по-висока, но има хора, които търсят продуктите на определено стопанство, именно заради качеството, обясни той.

Във фуражите за рибата по закон е строго забранено да има тежки метали, пестициди и токсини. Стопанствата, които са силно експортно ориентирани, строго спазват тези изисквания, защото представете си, ако установят подобно нарушение в Япония или Южна Корея, където продаваме, каза Господинов.

У нас контролът на рибата по пазарите се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните. Експертите й обаче не могат да спрат автомобил, натоварен с риба, например. Много трудно се проследява стока, предлагана от багажника на автомобил или на пътя. Тя е рискова, категоричен е експертът.

Има хора, които ловят риба и я предлагат на пазара без стандартните опаковки. Други си позволяват да слагат в една касета различна риба – едната е стояла десет дни в мрежите, другата – пет часа в лодката, затова всичко трябва да мине контрол, настоя Господинов. Рибата е свежа един-два дни, след това не може да се продава. Някои магазини си позволяват, като не могат да продадат шарана, да го почистят и нарежат на шайби и замразят, това не е разрешено, категоричен беше той.

Затова от бранша настояват всяка риба да бъде с етикет, както е по закон. Ако е насипна, етикетът трябва да се постави на касетката, да бъде непромокаем и да съдържа задължително датата на улова, както и срокът на годност и температурата на съхранение.

Между 5,50-6,50 лева стига килограм шаран на борсите в страната дни преди Никулден. На някои места по пазарите цената минава и 8 лева, съобщи Йордан Господинов. По думите му, ако температурите паднат тези дни и замръзнат язовирите, което ще затрудни риболова, цената може да стане и двойна. По думите му на нашия пазар отражение дава и износът за Румъния. Те са голям пазар и има сериозно търсене на българска риба – освен шаран, изнасяме за Румъния пъстърва и цаца. Черната мида, която се добива у нас, масово се изпраща за румънския пазар. Бусове с румънска регистрация чакат до кораба и взимат почти целите количества от улова, обясни председателят на асоциацията.

Морските риби – барбун, калкан, лефер се изнасят предимно за Гърция и Турция, а рапаните отиват за азиатския пазар. Бяла мида пък продаваме в Италия и Испания. Около една трета от българския шаран и пъстърва се изнасят зад граница, показват данните на асоциацията.

 

Доц. д-р Галин Николов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури:

Незаконният улов на пазара намалява всяка година

Искайте от продавача документ за произход

02-2Все по-малко е незаконната риба, която се продава по пазарите у нас, заяви пред „Труд” доц. д-р Галин Николов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Това означава, че сивият сектор в бранша намалява, допълни той. Най-често получаваме сигнали от браншовите организации за фирми, които работят на тъмно. Искам специално да им благодаря за съвместната работа, каза Николов. Най-често без документи работят малки язовири около селата, посочи шефът на ИАРА.

Той напомни, че всяко рибовъдно стопанство трябва да се регистрира в ИАРА. Над 600 вече са регистрираните такива стопанства, които вече произвеждат законно и плащат данъци.

Въпреки това около празниците контролът ще бъде засилен. Потребителите трябва да знаят, че освен да следят за цвета на очите и хрилете, могат да поискат от продавача да им покаже документ за произход на рибата. При най-малки съмнения, веднага да сигнализират в агенцията. Той напомни, че санкцията за незаконна риба е над 1500 лева. Само за последните три дни инспекторите на ИАРА са конфискували 500 кг риба в района на Бургас.

 

Защо ядем шаран

Рибата е слуга на светеца

Принасяме я в жертва за здраве и благоденствие на семейството си

03-01На Никулден се яде риба и най-вече шаран, защото според легендите тази риба се смята за слуга на светеца. Веднъж, когато излязъл с лодката си в открито море, се извила буря и пробила лодката, а с шарана запушил пукнатина и така се спасил от гибел. Така на всеки 6 декември, принасяме в жертва шаран за здраве и благоденствие на семейството си.

Свети Николай Чудотворец е живял по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на Мир. Роден през III век в Патара, село, намиращо се в днешнаТурция. Богатите му родители, които са го отгледали, за да бъде един благочестив християнин, загинали по време на епидемия, докато Николай все още бил млад.

Вдъхновен от думите на Христос "продавайте това, което притежавате, и давайте парите на бедните," използва цялото си наследство, за да помогне на нуждаещите се, болните и страдащите. В житието му са разказани истории за спасени кораби и моряци. Хората вярват, че той ходи по вода, спира ветрове, има власт над бури и течения в океаните. Затова има предание, че на 6 декември лодки и кораби не излизат в открито море.

 

Навръх Никулден морски вълци влизат с лодките

Най-прясната рибена чорба - в Ахтопол, в Ченгенето - от 9 риби

03-02Най-прясната рибена чорба този Никулден ще е в Ахтопол. Местните рибари са взели твърдо решение- на празника на Свети Николай Чудотворец да влязат в морето, да наловят чернокоп и барбун, а след това да направят страхотна рибена чорба и да почерпят всички. Въпреки, че е студено, на Никулден прогнозите са морето да е тихо и спокойно, коментираха морските от Ахтопол.

В Ченгене скеле пък не са спрели да пърпорят с лодките си из залива. Ловят чернокоп, платерина и кефал. При тях рибената чорба ще е традиционно от седем или девет риби.

В казана ще закъкри вкусотия от паламуд, чернокоп, барбун, попчета, карагьоз, сафрид, платерина и още два вида риби, които се намерят във фризерите.

Традиционно, рибената чорба ще е с тайнствената съставка дивисил, и още нещо, което е строго секретно и се знае само от съдържателя на кръчмата "Морски сговор". Именно той ще готви на празника и ще свари поне два казана рибена супа. Ще го направи два пъти за един месец, тъй като рибарите от Ченгене скеле честват Никулден и по старому- на 19- ти декември, за да им отидат повече гости.

 

В Гърция

Парад на моряците и малки подаръци за децата

03-04Свети Никола е сред най-популярните светци в християнския свят. Паметта му се почита на датата на неговата смърт - 6 декември. Монахините през Средновековието оставяли кошници с храна и дрехи на вратите на нуждаещите се. Традиция, която се спазва и днес в Гърция. Моряците правят паради, като носят иконата на светеца по пристанищата. По време на тържествата, организирани в негова чест и раздават малки подаръци на децата, като големите пазят за Коледа. За Гърция е официален празник на гръцката флота и корабните компании, тъй като почитат свети Никола като покровител на моретата, моряците и рибарите. По тази причина всички морски и търговски кораби имат като патрон негова икона в плавателните съдове. В гръцката народна традиция денят на Свети Никола се свързва с края на празничния тридневен период, наречен "Никовавара", и се идентифицира със силните студове. Легендите го описват като побелял старец, носещ мокри дрехи, от чиято брада капе морска пяна. Неговият образ е прототип на модерния Дядо Коледа, който раздава подаръци на децата. На гръцката трапеза задължително има риба и рибни деликатеси".

 

На трапезата

Варненци празнуват със сафрид и чернокоп

Даниела Фархи

С морска риба вместо с традиционния шаран ще посрещнат Никулден голяма част от варненските домакинства. Причината е, че тази есен в морето имаше доста сафрид, чернокоп, паламуд и мнозина напълниха фризерите си за цяла зима. В същото време на рибната борса на Кооперативния пазар шаранът поскъпна с левче за седмица и в навечерието на празника се търгува масово за 7 лв. килото. На същата цена може да се намери среден по размер чернокоп, докато най-дребният върви по 6 лв./кг. Търговците продават сафрида от 5 до 8 лв./кг, а вкусният паламуд е заковал цена от 8 лв. за кило. На борсата има и сом по 12 лв./кг, пъстърва по 9,50 лв., а най-евтин от сладководните риби е толстолобът - 3,50 лв./кг. Най-икономичното никулденско меню, на което залагат предимно възрастни домакини коренячки, е печената на фурна цаца. Кило от народната риба в момента се харчи по 3 лв., а барбунът и дребен кефал се продават по 4 лв./кг.

 

В Бургас

Няма да се учи и Синята зона ще е без пари

На Никулден в Бургас няма да се учи, а Синята зона ще е без пари. Това съобщиха от общината в града. Кметството и превозвачът "Бургасбус" обявиха и безплатни курсове във всички превозни средства от градския транспорт за пиковите часове между 10 и 14 на обяд и вечерта между 17 и 21 часа.

През целия ден в автобусите на градския транспорт ще звучи музика от емблематични бургаски изпълнители, а на електронните им табла ще тече надписът "Честит празник!".

Кметът на Бургас Димитър Николов в понеделник издаде заповед денят да е неучебен.

На 6 декември всеки може да паркира без пари в синята зона, но препоръчваме да използвате повече безплатния градски транспорт, за да бъде движението по-комфортно и свободно за хилядите празнуващи пешеход­ци, коментираха от Общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България