Отличиха шуменски прокурори

Белодробната болница в Търново планира приходи от 877 000 лева за тази година Дружеството разполага със собствени средства в размер на 584 000 лева

Oще чакаме част от оборудването на АЕЦ „Белене“

Конституционният съд прие като доказателства заявленията на Делян Добрев за оставка и за оттеглянето й

1 г. условно и 500 лева глоба за бивш сътрудник на Бареков, помлял пиян три коли в Търново

Роси от Малта: „Левски“ гони трофей този сезон

Отпадна идеята за двойно по-скъпа „Синя зона” в София при мръсен въздух Изцяло ще се забранява паркирането на някои места в столицата, обмислят от СОС

Борисов и Заев: Договорът за добросъседство гарантира приятелски отношения между България и Македония

Момченце обгоря при игра с огън

Чипровци търси дарители за музея на килимарството

Премиерът Борисов: Категорично осъждам убийството на Оливер Иванович

Прокуратурата атакува сделката за имота на бул. „България“, на който НИКМИ иска да строи небостъргач

Премиерът Бойко Борисов кацна в Страсбург (СНИМКИ)

43-годишен мъж загина в София след падане от 15-я етаж

Министърът на екологията оттегли своя заповед

Шарка покосила делфините в Черно море?

Д-р Георги Митев

Единият с възпалени лимфни възли, другият- с черепни травми

Приключи аутопсията на двата замразени делфина в Тракийския университет в Стара Загора. Тя бе водена от италинския учен проф. д-р Назарио от университета в Падуа. Окончателно причините за смъртта на бозайниците ще станат ясни обаче след седмица, тъй като професорът е взел проби, които ще се изследват в лаборатория в Падуа.

Два делфина от различни видове бяха подложени на аутопсия – обикновен делфин и муткур. Обикновеният делфин е бил с възпалени лимфни възли. Това съобщи пред „Труд“ д-р Георги Митев, шеф на Агенцията по храните в Бургас, който лично е присъствал на аутопсията. Там са били и експертите на РИОСВ – Бургас. Именно в екоинспекцията са се съхранявали от лятото до момента телата на делфините. Те са от стоте изхвърлени на брега през този сезон бозайници, за които е преценено, че не са били в напреднал стадий на разложение.

Взети са проби и от наша страна от далак, черен и бял дроб, в Падуа ще се правят допълнителни изследвания на костен мозък, каза д-р Митев. Възможно е да се касае примерно за шарка или друго специфично за делфините заболяване. До седмица ще стане ясно.

Ще се разбере и дали не се касае за удавяне. Но дори и да е така, това не означава, че са били умишлено умъртвени. Следи от насилие не е имало. Вторият делфин – муткур, е бил с кръвонасядания в черепната кухина. Професор Назарио обаче е заявил, че този факт не води към насилствена смърт. Помежду си делфините били доста агресивни и често подхвърляли муткурите като топка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.