Шарка покосила делфините

Приключи аутопсията на двата замразени делфина в Тракийския университет в Стара Загора. Тя бе водена от италианския учен проф. д-р Назарио от университета в Падуа. Окончателно причините за смъртта на бозайниците ще станат ясни след седмица, тъй като професорът е взел проби, които ще се изследват в лаборатория в Падуа.

Два делфина от различни видове - обикновен делфин и муткур, бяха подложени на аутопсия. Обикновеният делфин е бил с възпалени лимфни възли. Това съобщи пред „Труд“ д- р Георги Митев, шеф на агенцията по храните в Бургас, който лично е присъствал на аутопсията. Там са били и експертите на РИОСВ- Бургас. Именно в екоинспекцията са се съхранявали от лятото до момента телата на делфините. Те са от стоте изхвърлени на брега през този сезон бозайници, за които е преценено, че не са били в напреднал стадий на разложение.

Взети са проби и от наша страна - от далак, черен и бял дроб. В Падуа ще се правят допълнителни изследвания на костен мозък, каза д- р Митев. Възможно е да се касае примерно за шарка или друго специфично за делфините заболяване. До седмица ще стане ясно.

Ще се разбере и дали не се касае за удавяне. Но дори и да е така, това не означава, че са били умишлено умъртвени. Следи от насилие не е имало.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България