Шарън Стоун: Загубих всичко, което имах Актрисата разказва за преживения инсулт

Когато срещне папараци на улицата, 61-годишната Шарън Стоун често се усмихва, опитвайки да бъде пример за оптимизъм, но мнозина нейни почитатели помнят какви изпитания стоят зад тази усмивка. През 2001 г. актрисата претърпя интрацеребрален кръвоизлив.След инсулта тя дълго време изчезна от екраните В неотдавнашно интервю за „Variety“ Стоун си спомня за това време и неочаквано направи паралел с нейния и живота на покойната принцеса Даяна.“Бях една от най-горещите звезди в Холивуд. Бяхме толкова известни с принцеса Даяна! Тя умря, а аз получих инсулт. И двете бяхме бързо забравени“, казва Шарън.

След инцидента актрисата се възстановява около седем години.

„Не мисля, че хората разбират колко опасен е инсулт за една жена и какво е необходимо, за да се възстанови от него… Трябваше да ипотекирам къща, загубих всичко, което имах, загубих и мястото си в кино бизнеса“, добавя актрисата в интервюто.Тя призна, че ръководителят на LVMH, Бернар Арно, просто я е спасил в трудната ситуация, като е предложил договор с Christian Dior.

Шарън Стоунс призова всички жени да внимават за здравето си.

„Ако имате леко главоболие, тогава имате нужда от лекар, но ако е непоносимо силно и продължи на следващия ден, веднага посетете личния си лекар. Аз стигнах до болницата на третия или четвъртия ден след инсулта.Повечето хора в тази ситуация умират.Шансът ми да оцелея след операцията беше минимален.И след месец, никой не знаеше точно дали ще се измъкна жива от тази ситуация“, казва Стоун.

За първи път по темата актрисата проговори преди време в интервю за Radio Times, където коментираше любимите си телевизионни предавания. Тогава Шарън Стоун заяви, че един от филмите на малкия екран, които наистина са я разтърсили напоследък, е документалният „My Beautiful Broken Brain“, в който се разказва за жена, преживяла мозъчен кръвоизлив и каквото се е случило преди време и с нея. „През 2001 година и аз преживях инсулт и деветдневен кръвоизлив в мозъка, които промениха живота ми завинаги.

Даваха ми пет процента шанс да оцелея

В продължение на три години не можех да напиша дори името си, не можех да накарам ръката да слуша мозъка ми. Учих се да чета и да пиша, учих се отново да говоря, бяха нужни години, за да се възвърне напълно чувствеността в левия ми крак. Когато ме изписаха от болницата и се прибрах у дома, почти не се движех, защото ханшът ми беше нестабилен. Не можех да виждам с лявото си око, не можех да чувам с лявото си ухо“, припомни си Шарън. „Затова приех толкова лично и този документален филм, преживях отново всичко, разтърси ме“, каза още актрисата.

В интервю за „Closer Weekly“ пък актрисата разказа и за срещата си със смъртта. Тогава за първи път призна, че е била в клинична смърт след инсулта. „Видях бяла светлина и лицата на много любими мои хора, които вече не бяха между живите”, разказа тя. Звездата от „Първичен инстинкт” е убедена, че смъртта е дар и повече не се бои от нея. „Когато ни настигне, ни се случват прекрасни неща”, категорична е холивудската легенда. Тя признава, че вероятната причина да получи инсулта са били усилията й да тренира непрекъснато, без да се храни. „Вечно се чувствах уморена и изтощена. В резултат на надпреварата с килограмите дойде и инсултът“, предполага актрисата.

Холивудските звезди са с висок риск от инфаркт

твърдят учени от Университета на Калифорния, Лос Анджелис. Актьорите с широка популярност са с по-висока опасност да получат инфаркт и инсулт от останалите хора. Повишената опасност се дължи не само на интензивния, стресов и напрегнат начин на живот, който водят, но и на вредни навици, като тютюнопушене, проблеми с алкохола, наркотици…

Учени от Университета на Калифорния са направили проучване каква част от номинираните и взелите награда „Оскар“ са засегнати от здравословното състояние. Целта е повишаване на информираността за симптомите на сърдечносъдовите заболявания и тяхната превенция.

Статистиката сочи, че 30 или 7,3% от общо 409 артисти, номинирани за „Оскар“ за най-добър актьор/актриса между 1927 и 2009 г., са получили инсулт, а 39 души – сърдечен удар. Някои от тях са: Мери Пикфорд; Бети Дейвис; Джеймс Кагни; Кари Грант; Кърк Дъглас; Ричард Бъртън; Грейс Кели, Елизабет Тейлър; Патриша Нийл; Дъдли Мур; Джеймс Гарнър; Шарън Стоун.

Учените констатират, че сред холивудските знаменитости повече жени (60%), отколкото мъже, получават инсулт. Официалната статистика сочи, че броят на инсултите сред жените на средна възраст се е повишил 3 пъти за последните 20 години. И възстановяването от инсулт при нежния пол е значително по-бавно от мъжете.

Специалистите отбелязват, че инфарктът и инсултът засяга и по-млади хора. Пример в това отношение е Шарън Стоун, която получи инсулт само на 43-годишна възраст.

От инсулт загиват 6 млн. души по света всяка година. Това е втората причина за летален край сред населението в развитите страни.

1/3 от инсултите се получават в резултат на запушване на един от големите кръвоносни съдове към мозъка, сънната или някоя от другите големи церебрални артерии.

Редица изследвания показват, че навременната намеса при инсулт е от изключително значение за прогнозата. Сред симптомите, които всеки трябва да познава, са внезапно състояние на обърканост, засягане на говора, внезапно обездвижване, чувство на слабост в определена част от тялото, смущения в зрението, замайване, загуба на равновесието, затруднено придвижване, необяснимо внезапно главоболие.

Познаването на симптомите позволява навременно търсене на спешна медицинска помощ от близък човек. Американско проучване сочи, че по-малко от 43% са наясно със значението на тези симптоми.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.