Мошеник отнесе глоба от €208 000 в Мюнхен

Четворен ръст на морбили в Европа И България е в тревожната статистика на СЗО

Десетки убити и ранени граждани на Русия и ОНД при сражение в Сирия

Мароканецът, задържан у нас за тероризъм, ще остане 90 дни в ареста

Лавров заяви, че ситуацията в Африн може да се реши чрез пряк диалог между Дамаск и Анкара

Спасителите на Преслав с екипировка от Швейцария

Адвокатите на Йоан Матев искат да бъде преместен в Софийския затвор Съдът даде ход на делото за убийството на Георги Игнатов

Григор дал 14 проби миналата година

Съдът отказа да освоби предсрочно братоубиец

Обществената трапезария в Търново ще работи без прекъсване цяла година

Румен Радев удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело

Бургаска учителка се нуждае спешно от кръв

Свлачище застрашава пешеходци и коли край Дебелец

ВСС прие оставката на Красимир Влахов

СГС даде ход на делото срещу Йоан Матев

Шафранът измества тютюна в Родопите В Чили държавата подпомага финансово производители , които търсят алтернатива на лозарството

Нермин Исмаил от с. Глухар очаква 20 кг шафран от 40 дка, които е засадила със син минзухар.

В градината на шведското кралско семейство цъфти български шафран от Родопите. Преди година от кралския двор отправили запитване до наши производители с искане за посадъчен матерял. За да рекламират атрактивния и доходен бизнес от асоциацията на производителине на шафран, която обединява 3500 производители изпратили посадъчен материал и подарък 10 – 15 грама от екзотичната и най-скъпа подправка в света.

Българи, които от години живеят в Швеция, имат интерес към отглеждане и производство. Засадени са първите, макар и малки, под 1 дка градини.

Жени от кърджалийското с. Глухар отделят шафран от цветовете на синия минзухар.
Жени от кърджалийското с. Глухар отделят шафран от цветовете на синия минзухар.

Интерес към нашия екзотичния продукт от син минзухар вече има и от Франция, Германия и Чили.
В Чили държавата подпомага финансово стопани, които търсят алтернатива на лозарството, засегнато от климатичните промени. Да види на практика как се произвежда най-скъпата подправка в света в кърджалийско е дошъл Кристиян Холцман.

„Избрах България, защото двете страни много си приличат, а от българските производители мога да почерпя опит”, казва Холцман. Той е засадил 10 декара край Касабланка, град близо до столицата Сантяго. Насажденията са нови и са в рамките на експерименталната фаза на проекта. Използвани са луковици от Нова Зенландия и Аржентина. Сега стопанинът иска да опита и с български луковици, за които е чувал, че се размножават много по-бързо, така че за една година около 1 луковица се раждат нови 15. Целта му е да разшири производството до 20 акра (200 дка).

Тайните на шафрана му доверява Нермин Исмаил. Тя е от кърджалийското село Глухар, но е засадила своите 40 дка шафран в землището на село Гъсково. Миналата година за първи път минзухарът цъфнал. Събрала 350 грама – такова количество трябва, за да може да бъде направен лабораторният анализ. Резултатът показал че продукцията от асъл шафрана (червената тичинка) е първо качество.

Насажденията с шафран в Родопите носят печалба от 5 до 10 хил. долара за килограм.
Насажденията с шафран в Родопите носят печалба от 5 до 10 хил. долара за килограм.

Доволна от постигнатото, останалото количество раздала с рекламна цел.

Сертификакът за качество, обаче важи година за година, така че сега анализът на продукцията предстои. Необходимите количества вече са в лабораторията. Нермин има събрани още 2-3 килограма червен шафран. Очакванията са цялата реколта да е около 20 кг.

Цената е в зависимост от качеството, от 5 до 10 хиляди долара за килограм.

Ако се вярва на статистическите данни от 1 дка насаждения очакваният добив е 1 килограм. Тази година Нермин прибира първата реална реколта. Годината обещава да е повече от добра. Вместо очаквания около 20% цъфтеж реално синият минзухар е нацъфтял на 80-90%. Беритбата е ден за ден. Така не се губи качество, обяснява стопанката. Отделянето на тичинките, става ръчно. Хората са доволни – крехките цветчета се носят по домовете, така че жените докато си наглеждат къщната работа си докарват допълнителни доходи. Местните хора работят с мерак, защото културата е различна. В тази работа вече е ангажирано половината село.

„Шафранът ме изненада”, с радост споделя резултатите си Нермин. Тя прогнозира че до края на сезона ще прибере, най-малко 20 килограма продукция.
Има и нови смелчаци, които като виждат добрите постижения на Нермин, все по-често я спират и питат как може и те да започнат екзотичния и доходен бизнес. Шафранът ще замести тютюна в Родопите, категорична е производителката.

Сега заетите с това производство у нас са близо 5000 души. Шафранови ниви има в районите на Русе, Силистро, Дулово и Плевен. Доходът от 1 декар с минзухар в България е между 10 000 и 30 000 лева. Реалната цена на световните пазари е 10 000 евро за килограм.

Ароматът на подправката пазел от отрови богатите римляни

Легенди разказват за появата на растението шафран. Едната гласи, че бог Хермес бил влюбен в чудно красив юноша, който убил по глупава случайност. На мястото, където е пролята кръвта му, израснало прекрасното растение крокус. Според другата версия, Крокус бил влюбен в нимфа, с която били неразделни. Хермес превърнал нимфата в храст, а юношата – в прекрасно растение, което по-късно нарекли шафран.

Фалшифицирането на шафран в Германия се наказвало с изгаряне на клада.
Фалшифицирането на шафран в Германия се наказвало с изгаряне на клада.

Наименованието „шафран” произлиза от арабската дума „za’faraan”, което означава „жълт”, превърнало се на латински в safranum.

За подправка се използват тъмно оранжевите пипалца на цвета, които в сух вид притежават прекрасен своеобразен аромат и леко нагарчащ вкус. Не по-малко ценено е и свойството му да оцветява в жълто.
Вавилонците и асирийците използвали шафран за лечебно средство. В китайските медицински книги също се срещат текстове за лечебните свойства на шафрана, датирани към 2600 година пр.н.е. Смятало се, че подправката дава енергия и стимулира любовните способности.

Римляните използвали растението като лечебно средство, с него лекували катаракта. Богатите римляни го използвали да ароматизират обществените зали и бани и вярвали, че има свойствата на противоотрова. Носенето на дрехи и обувки в шафранен (жълт) цвят се считало за признак на богатство.

Както в древността, така и в наши дни, шафранът е изключително скъпа подправка(най-евтиният ирански шафран струва 460-470 щатски долара за 1 кг, гръцкият – 770-790 долара за 1 кг.) Най-скъпият испански шафран струва 900-950 долара за кг. Цената е висока, поради големите разходи за отглеждане и преработка– за получаване на 1 кг сух шафран е необходимо ръчно да се оберат около 160 000 цвята и да се отделят трите червено-оранжеви пипалца.

Търсенето и високата цена на подправката винаги е привличала измамниците и любителите на лесна печалба, независимо от жестоките закони. Фалшифицирането на подправката в Германия се наказвала с изгаряне на клада или погребване жив.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

Отговорете