Шахът остана без лиценз

Министерството на младежта и спорта отказа да поднови лиценза на Българската федерация по шахмат. Решението на комисията по лицензиране към ведомството се основава на проверката на Инспектората, която констатира нецелесъобранзо изразходване на средства в размер на 381 386,86 лв. за 2014 г.

Според споразумение между ММС и БФШ от миналата година федерацията трябвало да изчисти с разсрочено плащане 476 105,51 лева, което включва и лихвите по първоначалната сума. Министерството извършило и извънпланова проверка, която установява, че за периода 2011-14 шахматът е изразходвал неправомерно 2 097 461,43 лева, предназначени за заплащане на такси за първенства и турнири от календара на Европейския шахматен съюз.

На 1 август ММС уведоми федерацията, че трябва да изплати посочените суми в седемдневен срок, като писмото е получено на ръка същия ден от изпълнителния директор на БФШ Николай Велчев, удостоверено с подписа му. До 8 авуст на сметката на министерството обаче не са постъпили никакви средства, заради което лицензионната комисия предложила на министър Красен Кралев да не подновява спортната лицензция на федерацията. От ММС твърдят, че с оглед защитата на държавния интерес са предприети мерки за събиране на дължимите суми съобразно българското законодателство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт