Шашми с етикетите правят бутилиращи компании (обзор)

Шашми с етикетите върху предлаганата стока правят компании, които бутилират изворна и минерална вода, съобщиха на пресконференция от Федерацията за защита на потребителите.

Оттам обявиха, че заради порочната практика за заблуда на клиентите и почти нулевите мерки на здравното министерство подготвят сигнал до прокуратурата. Той ще бъде оформен в рамките на следващата седмица. Отделно ще бъдат сезирани европейските институции.

От неправителствената организация обясниха, че нарушенията се състоят най-вече в наименованията, които не съответстват на извора, откъдето е водата, както и в начина на изписване на съдържанието.

От организацията посочиха изворните „Девин“ и „Михалково“, минералните „Ком“ и „Пирин Спринг“, „Михалково“, трапезните „Доспат“ и „Петрохан“. Тези наименования фигурират и в сигнал до Министерството на здравеопазването, което е направило проверка.

„За съжаление предприетите мерки не ни удовлетворяват - направени са само препоръки, но не и предписания“, обясни изпълнителният секретар на НПО Емил Георгиев.

Той даде пример с изворната вода „Девин“. „На розовата бутилка пише „Девин“, но това е друг извор. Всъщност водата е от Балдаран“, каза Георгиев и бе категоричен, че това е заблуда на потребителите.

„В основното зрително поле липсва информацията за съдържанието. То се намира встрани, написано е с дребни букви, които могат да се разчетат само с лупа“, допълни Георгиев.

Заради почти неефективните мерки, предприети след проверката, от федерацията изказаха „основателни подозрения“, че в здравното ведомство има хора, които умишлено прикриват нарушенията. Това също ще е записано в сигнала до държавното обвинение.

От организацията информираха, че ще започнат да правят свои проверки. Схемата ще е следната: в 16 областни центъра представители на федерацията ще купуват вода от магазинната мрежа. Ще се правят проби на място, а впоследствие и в акредитирана лаборатория.

„Ще потърсим съдействие от Комисията за защита на потребителите, с която винаги работим добре“, обясни Емил Георгиев. Той добави, че ще се търси диалог с производителите.

 

 

НПО води дело срещу РЗИ-Смолян

 

Дело по закона за обществена информация води Федерацията за защита на потребителите срещу Районната здравна инспекция в Смолян, съобщи Емил Георгиев на пресконференцията. Казусът е на ниво Административен съд-Смолян и причина за него е отказът на РЗИ да предостави на НПО данни дали в началото на годината е била спряна работата в цех на една от бутилиращите компании.

„Директорката на РЗИ потвърди, че това е факт, както и че са иззети партиди. Като попитахме защо, ни бе отказан отговор. Като организация в обществена полза, каквато е федерацията, имаме право да знаем. Затова заведохме дело. Следващото заседание е на 15 ноември“, обясни Георгиев. Той отказа да се ангажира с мнение защо производството е било временно спряно.

 

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България