Шведите се събират директно в София

Лагер сборът на шведските национали за гостуването в София ще започне в... София. Скандинавците са планирали да се подготвят изцяло на наш терен за световната квалификация срещу България на 31 август от 21,45 ч на ст. „Васил Левски“. Те ще пристигнат директно от клубовете си и ще се съберат тук на 28 август (понеделник). На следващия ден ще направят две тренировки, още не е уточнено къде. На 30 август е традиционното занимание на националния стадион и пресконференцията на треньора Яне Андерсон в навечерието на двубоя на 31 август. Той ще обяви състава на 23 август.

Решението на шведите да се откажат от подготвителен лагер на своя земя е продиктувано от сгъстения календар и липсата на време. Масовата практика е националните отбори да се събират в своята държава, да започнат тренировки и да пътуват в деня преди мача. „Водихме много дискусии по този въпрос, защото искаме футболистите ни да са отпочинали и максимално добре подготвени “, коментира мениджърът на скандинавския тим Ласе Рихт по повод необичайния подход за квалификацията в София.

Шведите ще останат пет дни у нас – от 28 август (понеделник) до 1 септември (петък). Те ще преспят след мача и на следващата сутрин ще имат възстановително занимание в София и след него ще летят за Минск, защото на 2 септември играят следващата си квалификация срещу Беларус в Борисов. Скандинавците се отказват от традиционната тренировка на стадиона за мача в Борисов. Те ще останат в Минск, където ще направят занимание и ще нощуват, а ще стъпят на ст. „Борисов Арена“ едва два часа преди началото на двубоя.

Това ще бъде едно различно пътуване и се надявам да ни донесе успех“, коментира мениджърът на националния отбор Ласе Рихт. Той вече е бил в София, за да се запознае с условията за предстоящата подготовка и е разгледал хотели и терени. Началникът ще пристигне преди футболистите, за да уточни всички детайли и да посрещне тима на 28 август.

В момента шведите са на първо място в нашата квалификационна група А с 13 точки, колкото има и Франция. На „петлите“ им предстои трудно домакинство в Париж срещу третия в класирането Холандия в деня, в който скандинавците играят срещу България. Нападателната мощ на „тре кронур“ ще бъде намалена заради отсъствието на Джон Гуидети от „Селта“, който преди няколко дни счупи ключица в приятелски мач срещу „Рома“ (4:1). Под сериозен въпрос заради контузия е и полузащитникът Албин Екдал от „Хамбургер“.

Нямаме победа половин век

Статистиката дава оптимизъм на Швеция, че ще спечели пореден мач срещу България на 31 август. Това е най-трудният съперник от всички отбори, с които сме играли повече от 10 пъти. Балансът е отчайващ – 14 срещи, 2 победи за нашите, 2 равенства и 10 загуби при голова разлика 8-26. Вече половин век националите не са побеждавали „трите корони“ – от есента на далечната 1967 г., когато в европейска квалификация ликуват с 3:0 с голове на Никола Котков, Васил Митков и Георги Аспарухов.

Последният гол във вратата на шведите е вкаран от Христо Стоичков (дузпа) на 8 септември 1993 г. в София в квалификацията за световното САЩ ’94. Двубоят завършва 1:1 след изравнително попадение на Мартин Далин, а накрая и двата отбора се класират за мондиала. Оттогава скандинавците спечелиха всички 7 мача при обща голова разлика 20-0.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ