Шведски полицаи застреляха мъж със синдром на Даун заради пистолет-играчка

Шведската полиция застреля мъж със синдром на Даун и аутизъм, който носел в себе си пистолет. По-късно се оказа, че оръжието е пластмасова играчка, съобщи Си Ен Ен.

Жертвата се казва Ерик Торел и не може да комуникира вербално, обясни неговата майка пред шведското издание „Експресен”.

Семейството съобщило, че Ерик е изчезнал, след като по-рано избягал от дома си – нещо, което е правил и преди. Носел със себе си пистолет-играчка, който му бил подарък.

Днес рано сутринта полицията получила сигнал за въоръжен мъж в кв. „Васастан” в Стокхолм. След като пристигнали на място, униформените извикали на Торел да остави оръжието на земята и да легне на земята, твърди очевидец на случилото се, след което стреляли по него.

Мъжът бил откаран в болница, където по-късно издъхнал.

Шведската полиция е подложена на множество критики заради случая. Прокурорът Мартин Тиден заяви, че във връзка със стрелбата се води разследване за възможно неправилно поведение.

Шефът на стокхолмската полиция Улф Йохансон заяви, че случаят е много трагичен, но не коментира разследването. Той обаче каза „от опит”, че понякога за секунди трябва да се вземат много трудни решения при неясни обстоятелства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа