Швейцария отбеляза впечатляващо националния ни празник (СНИМКИ)

С прекрасните си изпълнения ансамбъл „Чинари“ омая гостите с богатия български фолклор

В чест 140 годишния юбилей от освобождението на България за отбелязване на националния празник на Република България – 3 март и на първото председателство на страната ни на Съвета на ЕС, посолството ни в Берн организира тържествен прием с богата културна програма.

Тържественото събитие се проведе на 28 февруари 2018 г. в Тържествената зала на историческата сграда на кантоналното правителство на гр. Берн и беше уважено от високопоставени представители на швейцарските институции, на парламента, на различни кантонални правителства и дипломатическия корпус, съобщиха от дипломатическата мисия за "Труд".

След като прозвучаха химните на Република България, на ЕС и на Конфедерация Швейцария, посланик Меглена Плугчиева поздрави гостите, като се спря на постиженията на страна ни в последните години, особено след присъединяването ни към ЕС.

Плугчиева отбеляза впечатляващата икономическа и финансова стабилност в България и ролята на страната ни като стабилизиращ фактор на Балканите и в региона на Черно море. Тя подчерта положителните страни и приноса на страната ни като членка на ЕС, които обикновено остават в сянката на предпочитаните от медиите негативни клишета.

Посланик Плугчиева коментира приоритетите и целите на първото българско председателство на Съвета на ЕС и постави акцент върху основния приоритет - европейската перспектива за страните от Западните Балкани. Посланик Плугчиева подчерта, че председателството дава възможност България не само да продължи, но и да задълбочи двустранните си отношения с Швейцария и да играе ролята на добър медиатор в диалога между ЕС и Швейцария, като сподели положителната динамика в двустранните отношения между България и Конфедерация Швейцария, маркирани с интензивни контакти на най-високо ниво в периода 2014-2017г.

От швейцарска страна приветствено слово в чест на националния ни празник беше произнесено от висшия дипломат Анри Жета, досегашен ръководител на Дирекцията по европейски въпроси във Федералния департамент на външните работи на Конфедерация Швейцария и бъдещ генерален секретар на ЕАСТ. Г-н Жета отбеляза древната история и постигнатия напредък на нашата страна и настоящ председател на Съвета на ЕС. Той подчерта изключително активното развитие на двустранните отношения между Република България и Конфедерация Швейцария през последните години, като отправи специална благодарност за работата на посланик Плугчиева и нейния принос за активизирането на двустранния диалог във всички области от взаимен интерес.

В богатата културна програма на събитието взеха участие представители на ансамбъл „Чинари“, които със своите прекрасни изпълнения допринесоха за запознаването на гостите с богатия български народен фолклор.

В празника се включиха и многобройни представители на българската общност, българо-швейцарски фамилии, представители на групите за български фолклорни танци от цяла Швейцария.

Гостите получиха като подарък мартеничка и мускалче розово масло и им бяха предоставени разнообразни рекламни материали, които представиха нашата страна като изключително интересна туристическа дестинация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа