Швейцарският WWF с намеса в държавната политика за туризма

„Зелената“ офшорка пробутва на Министерския съвет стар и манипулативен доклад за Пирин. Вместо ски предлагат археологически екскурзии и фото разходки

Стар доклад за „устойчиво“ развитие на Пирин, писан през 2017 година, внесоха в Министерския съвет „зелени“ активисти от швейцарската офшорка Световен фонд за дивата природа (WWF), видя репортер на „Труд“. В 40-те страници, които са част от кампанията на WWF срещу българския зимен туризъм, са развити ексцентрични идеи как в планината да се наблегне на археологически екскурзии, фото разходки и велотуризъм.

Въпреки че управлението на Националните паркове е отговорност на държавата, частната неправителствена организация очевидно е решила да изземе тези функции от институциите, коментираха източници на „Труд“ от официалната власт.

Всъщност въпросният доклад бе представен за пръв преди една година - на 29 януари 2018-а, на пресконференция в БТА. Той е платен от WWF и още тогава се видя, че текстът е пълен с предложения, които нямат общо с реалността. А неговите автори от консултантската фирма „Далберг адвайзърс“ признаха, че никога не са стъпвали в Пирин.

12 месеца по-късно пред сградата на правителството в София застанаха няколко „еколози“ - от самия Фонд бе Катерина Раковска, която се криеше от фотообективите. С нея беше и Петко Цветков. Той е от българо-швейцарската фондация „Биоразнообразие“, бивш съпредседател на политическа партия „Зелените“ и кандидат за депутат на последните парламентарни избори от коалицията Движение „Да, България“.

Предложенията

Преди една година докладът бе определен от български експерти като тенденциозен и манипулативен, както и неточен и абсурден за изпълнение. Тогава на пресконференцията в София основни говорители бяха Веселина Кавръкова, жена на Тома Белев и Катерина Раковска, съпруга на друг „зелен“ активист – Андрей Ковачев. И двете са в управата на WWF-България.

Онлайн се включиха тримата членове на екипа от чуждестранната консултантска фирма „Далберг адвайзърс“, които са изготвили доклада, озаглавен „Хлъзгави склонове“, в обем от 40 страници и платен от Световния фонд, защото той го е поръчал.

Вейнанд де Вит, Александър Хейзън и Андерс Кемтруп обясниха, че„Далберг адвайзърс“ е стратегическа консултантска фирма, работеща в сферата на устойчивото развитие и опазването на околната среда, която действа в 18 локации в света. Като примери за работата на „Далберг адвайзарс“ тримата дадоха изготвени доклади за Национални паркове в Конго.

Тогава проверка на „Труд“ на сайта на дружеството показа, че неговите служители работят основно в сектора на развитието на инфраструктурата.

„Помагаме на клиентите си да постигнат своите цели“, пише в интернет страницата на фирмата. С други думи WWF са платили за доклад, който да им помогне да направят това, което искат – да спрат развитието на зимния туризъм.

След презентацията авторите на доклада бяха попитани как са го писали, кога са идвали у нас и какво е впечатлението им от Пирин. Консултантите признаха, че никога не са били в България, не са виждали Националния парк - ползвали предоставени им данни от експерти от неправителствени организации и други източници.

Кавръкова и Раковска тогава обявиха, че в доклада имало редица препоръки за развитие на друг туризъм в Пирин. Вместо ски, можело да се наблегне на велотуризма, археологическите екскурзии и фоторазходките – всичко това било печеливш бизнес. Двете не уточниха къде точно в Пирин има археологически забележителности. А на въпрос знаят ли, че велосипедите в планината увреждат горния слой на почвата, ако не се карат по алеи, каквито в момента няма, бе отговорено, че този вид отдих не е задължителен, а е само препоръка от „Далберг адвайзърс“.

Една година по-късно WWF се опитва да пробута отново доклада си на правителството. Обяснението е, че 12 месеца никой не обърнал внимание на предложенията им.

Ясно личи, че повторното показване на доклада е част от кампанията на швейцарския фонд срещу зимния туrизъм у нас. WWF бе сред основните жалбоподатели в съдебното дело срещу промените в действащия План за управление на НП „Пирин“. Те изкарват пак доклада и го пробутват на правителството точно седмица след решението на Върховния административен съд, с което бяха отменени корекциите. С постановеното магистратите спряха развитието на ски зона „Банско“ и на зимния туризъм в България.

Очевидно WWF в момента опитват да изземат управлението на Пирин, като го превърнат в резерват, недостъпен за хората.

Манипулирани факти

Задълбочен прочит на доклада показва, че той е пълен с манипулации. В 40-те страници се твърди, че НП „Пирин“ има две неофициални буферни зони. Истината е, че съгласно действащия План за управление ски зоната се припокрива с цялата буферна зона с площ от 1078 хектара. Преди 12 години тази площ е извадена от егидата на ЮНЕСКО, тоест повече от десетилетие не е със статут на световно природно наследство.

В доклада има и сравнение между Пирин и парковете Меркантур във Франция и Хое Таурен в Австрия. То е нелепо, защото в Меркантур има 9 ски курорта с общо 640 км писти и 125 лифта. В Хое Тауерн има 33 ски курорта, 837 км писти и 264 лифта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България