На 18 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 18.01.2020

10-те най-поръчвани питиета за 2019 година в цял свят

Джъстин Трюдо призова Иран да предаде черните кутии от сваления самолет на Франция

Томислав Дончев: 10-15 млрд. лв. са необходимите инвестиции във водния сектор

3,6 млрд. евро са приходите от международен туризъм за периода януари-ноември 2019 г.

Емил Димитров: Няма вредни емисии от изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Групата GRECO поздрави България за борбата с корупцията Страната ни е изпълнила общо 16 от 19 препоръки, отправени през 2015 година

Конър – милиардер на 35?

83-годишна жена почина след удар от кола в Разград

САЩ готвят нови санкции срещу Венецуела

Зеленски не прие оставката на премиера Гончарук

Протестит срещу пенсионната реформа затвори Лувъра

„Студена” източена с подпис на Димов от „Стомана” Синдикатите настоявали да не се спира водата на дружествата

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Швейцарският WWF с намеса в държавната политика за туризма „Зелената“ офшорка пробутва на Министерския съвет стар и манипулативен доклад за Пирин. Вместо ски предлагат археологически екскурзии и фото разходки

Стар доклад за „устойчиво“ развитие на Пирин, писан през 2017 година, внесоха в Министерския съвет „зелени“ активисти от швейцарската офшорка Световен фонд за дивата природа (WWF), видя репортер на „Труд“. В 40-те страници, които са част от кампанията на WWF срещу българския зимен туризъм, са развити ексцентрични идеи как в планината да се наблегне на археологически екскурзии, фото разходки и велотуризъм.

Въпреки че управлението на Националните паркове е отговорност на държавата, частната неправителствена организация очевидно е решила да изземе тези функции от институциите, коментираха източници на „Труд“ от официалната власт.

Всъщност въпросният доклад бе представен за пръв преди една година – на 29 януари 2018-а, на пресконференция в БТА. Той е платен от WWF и още тогава се видя, че текстът е пълен с предложения, които нямат общо с реалността. А неговите автори от консултантската фирма „Далберг адвайзърс“ признаха, че никога не са стъпвали в Пирин.

12 месеца по-късно пред сградата на правителството в София застанаха няколко „еколози“ – от самия Фонд бе Катерина Раковска, която се криеше от фотообективите. С нея беше и Петко Цветков. Той е от българо-швейцарската фондация „Биоразнообразие“, бивш съпредседател на политическа партия „Зелените“ и кандидат за депутат на последните парламентарни избори от коалицията Движение „Да, България“.

Предложенията

Преди една година докладът бе определен от български експерти като тенденциозен и манипулативен, както и неточен и абсурден за изпълнение. Тогава на пресконференцията в София основни говорители бяха Веселина Кавръкова, жена на Тома Белев и Катерина Раковска, съпруга на друг „зелен“ активист – Андрей Ковачев. И двете са в управата на WWF-България.

Онлайн се включиха тримата членове на екипа от чуждестранната консултантска фирма „Далберг адвайзърс“, които са изготвили доклада, озаглавен „Хлъзгави склонове“, в обем от 40 страници и платен от Световния фонд, защото той го е поръчал.

Вейнанд де Вит, Александър Хейзън и Андерс Кемтруп обясниха, че„Далберг адвайзърс“ е стратегическа консултантска фирма, работеща в сферата на устойчивото развитие и опазването на околната среда, която действа в 18 локации в света. Като примери за работата на „Далберг адвайзарс“ тримата дадоха изготвени доклади за Национални паркове в Конго.

Тогава проверка на „Труд“ на сайта на дружеството показа, че неговите служители работят основно в сектора на развитието на инфраструктурата.

„Помагаме на клиентите си да постигнат своите цели“, пише в интернет страницата на фирмата. С други думи WWF са платили за доклад, който да им помогне да направят това, което искат – да спрат развитието на зимния туризъм.

След презентацията авторите на доклада бяха попитани как са го писали, кога са идвали у нас и какво е впечатлението им от Пирин. Консултантите признаха, че никога не са били в България, не са виждали Националния парк – ползвали предоставени им данни от експерти от неправителствени организации и други източници.

От „Далберг Адвайзърс“ презентират в доклада си идеята за археологически екскурзии, включително и в резерват „Юлен“. Но пропускат да отбележат, че там е забранена всяка човешка дейност. Достъпът е ограничен, придвижването става по определени пътеки, като е задължително предварителното съгласуване на всяко посещение.
От „Далберг Адвайзърс“ презентират в доклада си идеята за археологически екскурзии, включително и в резерват „Юлен“. Но пропускат да отбележат, че там е забранена всяка човешка дейност. Достъпът е ограничен, придвижването става по определени пътеки, като е задължително предварителното съгласуване на всяко посещение.

Кавръкова и Раковска тогава обявиха, че в доклада имало редица препоръки за развитие на друг туризъм в Пирин. Вместо ски, можело да се наблегне на велотуризма, археологическите екскурзии и фоторазходките – всичко това било печеливш бизнес. Двете не уточниха къде точно в Пирин има археологически забележителности. А на въпрос знаят ли, че велосипедите в планината увреждат горния слой на почвата, ако не се карат по алеи, каквито в момента няма, бе отговорено, че този вид отдих не е задължителен, а е само препоръка от „Далберг адвайзърс“.

Една година по-късно WWF се опитва да пробута отново доклада си на правителството. Обяснението е, че 12 месеца никой не обърнал внимание на предложенията им.

Ясно личи, че повторното показване на доклада е част от кампанията на швейцарския фонд срещу зимния туrизъм у нас. WWF бе сред основните жалбоподатели в съдебното дело срещу промените в действащия План за управление на НП „Пирин“. Те изкарват пак доклада и го пробутват на правителството точно седмица след решението на Върховния административен съд, с което бяха отменени корекциите. С постановеното магистратите спряха развитието на ски зона „Банско“ и на зимния туризъм в България.

Очевидно WWF в момента опитват да изземат управлението на Пирин, като го превърнат в резерват, недостъпен за хората.

Манипулирани факти

Задълбочен прочит на доклада показва, че той е пълен с манипулации. В 40-те страници се твърди, че НП „Пирин“ има две неофициални буферни зони. Истината е, че съгласно действащия План за управление ски зоната се припокрива с цялата буферна зона с площ от 1078 хектара. Преди 12 години тази площ е извадена от егидата на ЮНЕСКО, тоест повече от десетилетие не е със статут на световно природно наследство.

В доклада има и сравнение между Пирин и парковете Меркантур във Франция и Хое Таурен в Австрия. То е нелепо, защото в Меркантур има 9 ски курорта с общо 640 км писти и 125 лифта. В Хое Тауерн има 33 ски курорта, 837 км писти и 264 лифта.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. Тия зелените май са си спряли хапчетата и почва да си личи лудостта им

  2. Е тия от МС луди ли са да се връзват на стар и манипулативен доклад? Не могат ли да разберат, че ги пускат по пързалката?

  3. Да се промени закона! Това е изхода! Но явно е възможно за съжаление след изборите!

  4. Всичките зелени организацийки са безумни…..как така хора, които не са стъпвали в Пирин ще пишат доклади, защо позволяваме такова нещо. Най-добре ще е и Тома Белев, и жена му и всички от wwf да ходят в Швейцария и да оставят зимния туризъм в България да се развива

  5. какви и чии интереси обслужвате с тази статийка, я да ми кажете колко хотела се построиха в банско колко милиарди вложиха там всякаква мутренска паплач и сега ревнаха за развитие на зимния туризъм, ами развихте го достатъчно, време е да оставите планините на мира че да остане нещо да видят природа и внуците !!!!!!

  6. Стига сте сравнявали алпите с пирин, алпите са стотици километри високопланинска верига, в повечето места скалиста пустиня, а пирин е един баир в сравнение и мутрите просто искат да си го приватизират !!!

  7. Чета и не вярвам до какво ниво сме стигнали, това ако не е дъното, то то е близо

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.