Швейцарски жени протестираха за равно заплащане

Жените в Швейцария излязоха днес на национална стачка за равни права и заплащане. Причината е, че от 1991 г., когато е имало подобен протест, в една от най-богатите страни в света, са се променили малко неща. Дотогава в правителството няма нито една жена, няма и отпуск по майчинство, а до 1971 година жените в Швейцария не са имали и право на избирателен глас, информира БНТ.

Сегашният протест е организиран със силата на хаштага в цялата страна, включително в Берн, Лозана и Цюрих с плакати като "Мъже, вървете да гладите", "Не означава не" и "Ще се освободя сама". На места шествията започнаха още в полунощ.

След 1991-ва в Швейцария е имало осем дами в кабинета, отпускът по майчинство вече е факт, но нежният пол все още получава 20 процента по-малко от мъжете, има значително по-слабо присъствие на ръководни позиции, а детското здравеопазване остава твърде скъпо и труднодостъпно. Швейцарските пенсионерки пък получават 37 на сто по-ниски пенсии от мъжете заради отсъствието от работа за отглеждане на децата.

"Това е важен ден, който напомня за това, което трябва да се направи. Говоря по отношение на равното заплащане, насилието срещу жени, както и за присъствието на жените в публичното пространство", коментира Симонета Сомаруга, министър на околната среда, транспорта, енергетиката и комуникациите

Хиляди жени са информирали шефовете си, че ще излязат по-рано от работа, други си тръгнаха в 15,30 часа - с 20 процента по-малко работно време като при по-ниското заплащане.

Коментари

Задължително поле