Тръмп ще се срещне с Путин на форума на Г-20 в Осака

Евакуираха 2500 души в малък германски град заради две неизбухнали бомби от Втората световна война

Спецпрокуратурата дава подробности за акцията срещу престъпна група за трафик на мигранти

Предупреждения за опасно време и днес, оранжев код в 4 области в страната

КЕВР обсъжда цената на природния газ

Съветът на коалицията ще заседава за партийните субсидии

Италиански мафиот избяга от затвор в Уругвай

На 25 юни 2019 да почерпят

Голф комплексът до Елин Пелин има нов собственик Имотът е продаден на българска компания, собственост на бизнесмена Мирослав Печев

Над 3000 софиянци дават жилищата си на туристи Броят на обектите, предлагани чрез Airbnb, расте с 80% годишно

Два изтребителя „Юрофайтър“ се сблъскаха в Германия, един пилот е загинал

Холандия без мобилни и стационарни телефони заради авария

Буря отнесе покрива на кооперация в Пловдив

Наредба ще доведе до хаос в туризма Нормативният акт не прави разлика между продажба и плащане в сектора на услугите

Двоен стандарт при 30% от храните в ЕС Кока - колата с глюкоза и повече калории у нас

Швейцарски жени протестираха за равно заплащане

Жените в Швейцария излязоха днес на национална стачка за равни права и заплащане. Причината е, че от 1991 г., когато е имало подобен протест, в една от най-богатите страни в света, са се променили малко неща. Дотогава в правителството няма нито една жена, няма и отпуск по майчинство, а до 1971 година жените в Швейцария не са имали и право на избирателен глас, информира БНТ.

Сегашният протест е организиран със силата на хаштага в цялата страна, включително в Берн, Лозана и Цюрих с плакати като „Мъже, вървете да гладите“, „Не означава не“ и „Ще се освободя сама“. На места шествията започнаха още в полунощ.

След 1991-ва в Швейцария е имало осем дами в кабинета, отпускът по майчинство вече е факт, но нежният пол все още получава 20 процента по-малко от мъжете, има значително по-слабо присъствие на ръководни позиции, а детското здравеопазване остава твърде скъпо и труднодостъпно. Швейцарските пенсионерки пък получават 37 на сто по-ниски пенсии от мъжете заради отсъствието от работа за отглеждане на децата.

„Това е важен ден, който напомня за това, което трябва да се направи. Говоря по отношение на равното заплащане, насилието срещу жени, както и за присъствието на жените в публичното пространство“, коментира Симонета Сомаруга, министър на околната среда, транспорта, енергетиката и комуникациите

Хиляди жени са информирали шефовете си, че ще излязат по-рано от работа, други си тръгнаха в 15,30 часа – с 20 процента по-малко работно време като при по-ниското заплащане.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.